Siste
Nasjonalparken Teide på Tenerife besøkes av over 3 millioner mennesker hvert år. Foto: Efraimstochter / Pixabay

10 ting du kanskje ikke visste om Tenerife


Tenerife er den største av Kanariøyene, og også en av de mest populære reisemålene for frysepinner fra Europa. Spesielt engelskmenn liker seg godt på øya som tiltrekker seg rundt to millioner briter hvert eneste år. Selv om nordmenn har valgt ut Gran Canaria som sin favorittøy nummer en kommer Tenerife på en god andreplass. Likevel velger turistene gjerne å holde seg i turistområdene når de besøker denne fantastiske øya. Tenerife har utrolig mye spennende å by på utenom vakre strender og selvfølgelig Europas største badeland.

I denne saken får du lære mer om Tenerife, når vi lister opp 10 ting du kanskje ikke visste om Tenerife.

1. Tenerife har verdens nest største karneval

Karneval på kanariøyene og tenerife

Hvert år i februar samler karnevalet i øyas hovedstad Santa Cruz de Tenerife hundretusenvis av mennesker til folkefest. Karnevalet som går over flere dager og spesielt populært er konsertene og kåringen av karnevalsdronningen. Deltakerne har på seg vanvittige kostymer som i mange tilfeller kan veie mer enn kvinnene selv.

Karnevalet er i tillegg til å være øyas største også nest størst i verden etter karnevalet i Rio. Folkefesten kan spores flere hundre år tilbake i tid, og det herlige været på vinteren gjør øya til den perfekte samlingsplass.

2. Tenerife deler flagg med Skottland

tenerife flagg skottland

Og ikke nok med det. De deler også skytsengel: St. Andrew. Men her slutter også likhetene, og hvis du er over gjennomsnittet opptatt av flagg vil du også legge merke til at blåtonen er en anelse mørkere i Tenerife sitt flagg.

3. Verdens største dragetre er på Tenerife

dragetre på tenerife Foto: MarisaLR / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Dragetrær finner du overalt på Kanariøyene, og en håndfull andre plasser. De får sitt navn fra den røde kvaen som kommer ut av treet hvis du kutter i det. Legenden sier at de slo røtter på jorden etter at Atlas drepte Ladon, en drage som voktet Hesperides-hagen i gresk mytologi.

Verdens største dragetre finner du i Icod de los Vinos på Tenerife. Ingen vet hvor gammelt treet egentlig er, men forskere antar at det er rundt 200 år gammelt. Andre påstår at det er 800 år gammelt, og noen ambisiøse filosofer og tenkere har bestemt seg for at treet er hele 3000 år gammelt – selvsagt helt uten vitenskapelige beviser.

Dragetrær er egentlig ikke trær, men enfrøbladede planter. Det gjør at man ikke kan telle antallet ringer for å avgjøre alderen. Ved å telle antall grener og hvor mange ganger de har delt seg i flere grener kan man gjette seg til alderen. Enkelt er det altså ikke, men fine er de, uansett.

Les også:

roque nublo på gran canaria kanariøyene10 ting du kanskje ikke visste om Gran Canaria
 

4. Tenerife er et mekka for UFO-fans

Amerikanerne har området Groom Lake i Nevada, Europa har Tenerife. Ok, så spennende er det altså ikke, men på Tenerife er det flere som har hevdet å se UFOer i luften over Granadilla, Montana Roja og Tejita-stranda. I Punta del Hildago påstår faktisk folk at de har sett flygende tallerkener lande, og at utenomjordiske vesener har kommet ut for å strekke på beina. Vi vet ikke helt om vi stoler på dette, men Tenerife er jo en meget vakker øy, så vi kan ikke se helt bort fra at også E.T. tar ferien her.

En teori er at det unike vulkanske landskapet på Tenerife spiller folk et puss, og at dette kan være noe av årsaken til de spesielle observasjonene.

5. De snakker ikke samme dialekt som på fastlandet

grønne busser tenerife På spansk heter disse «autobus». På kanarisk heter de «guagua». Foto: Aisano / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Dette er for så vidt sant for hele øygruppen. Kanariøyene har nemlig sin egen dialekt. I tillegg til at kanariere er kjent for å snakke høyt og konstant er dialekten i seg selv annerledes. Her kuttes det i bokstaver der det lar seg gjøre.

Du kan for eksempel høre at man sier «Gracia» på Kanariøyene, men «Gracias» på fastlandet. Det er fordi s'en på slutten av ord av en eller annen merkelig grunn er borte vekk på Kanariøyene. Den klassiske lespelyden man hører på spansk er heller ikke tilstedeværende på Kanariøyene. Og skal det snakkes så skal det snakkes; nødvendige pustepauser blir på kunstnerisk vis en del av flyten og det er ikke lett å høre hvor en setning stopper og den neste begynner.

Kanariøyene har også mange egne ord på ting. For eksempel heter ikke buss «autobus» slik det gjør i resten av Spania, men «guagua». Vi vet ikke helt hvorfor, men vi liker guagua bedre.

6. Tenerife har et av verdens største lavarør-systemer

lavarør på Tenerife Foto: Ycoden Daute

Cueva del Viento, «Vindhulen», som du finner i Icod de Los Vinos ble formet av vulkansk aktivitet fra Teide for 27 000 år siden. Dette naturmonumentet består av 17 kilometer med tuneller under bakken. Restene etter den vulkanske aktiviteten på Tenerife finner du overalt på øya.

7. Ingen vet hvem som bygde steinpyramidene i Güímar

pyramider på tenerife Foto: ArticCynda / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Disse mystiske steinpyramidene ble bygd  på 1800-tallet, men ingen vet med sikkerhet hvorfor de ble bygd. Arkeologer tror de kan ha blitt brukt i jordbruket, men det mangler bevis på dette. Det er spesielt når vi tenker over at vi vet langt mer om pyramidene i Egypt som ble bygd for 3000 år siden enn vi vet om pyramidene som ble bygd for under 200 år siden på Tenerife.

8. Tenerife er et hotspot for å studere stjernehimmelen

stjernehimmelen fra teide på tenerife Foto: OliverMbrax / Pixabay

Tenerife er faktisk så populær blant astronomer og folk som er interessert i å studere stjernehimmelen at det er egne lover for å begrense flytrafikken over øya. Hvert år holdes Starmus-festivalen hvor verdenskjente vitenskapsfolk og astronauter har kommet for å tale.

Prominente talere inkluderer Neil Armstrong (1930-2012), som var det første mennesket på månen i 1969, og den berømte teoretiske fysikeren Stephen Hawking (1942-2018). Utenom festivalen og den klare stjernehimmelen kan man besøke observatoriet på Teide mellom april og desember for en spennende omvisning og titt på stjernehimmelen.

9. Tenerife har Europas største vannpark

siam park på kanariøyene Foto: Stephen Jones / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Siam Park på Tenerife er ikke bare stor - den er gigantisk. Parken er Europas største, og havner på flere lister over de beste vannparkene i verden hvert år. Siam Park ligger sør på Tenerife og dekker nesten to kvadratkilometer. Her kan du surfe eller prøve en av de bratte og adrenalinfylte skliene. Parken har også flotte familieområder og attraksjoner for barn i alle aldre. Parken satser spesielt på tenåringer med sitt bølgebasseng som produserer tre meter høye bølger, eller den nærmest vertikale sklien i The Tower of Power. Her raser du rett ned i en haitank, og opplevelsen er ikke for de med svake nerver.

10. Teide Nasjonalpark er på UNESCO sin verdensarvliste, og er den nest mest besøkte i verden

teide nasjonalpark på tenerife kanariøyene Foto: Efraimstochter / Pixabay

Nasjonalparken er den største på Kanariøyene, og noe alle bør oppleve når de besøker Tenerife. Et unikt landskap formet av vulkansk aktivitet, med krater og elver av stivnet lava gjør landskapet unikt og vakkert. Parken har lagt opp for at besøkende kan kjøre gjennom parken, og det er bygd to besøkssentre hvor man kan lære mer om parken, Teide og Tenerife. Her finner man også en bar og restauranter, og turstier i et utfordrende terreng med vakker utsikt.

Etter at man er ferdig med en lang vandring i fjellet kan man sjekke inn på Las Cañadas del Teide Parador Hotel  eller Altavista på 3270 meters høyde for en god natt søvn i den friske lufta.

Teide Nasjonalpark dekker et område på 190 kvadratkilometer, og Teide er – som du sikkert visste fra før – Spanias høyeste fjell. I gjennomsnitt besøker 3,5 millioner personer nasjonalparken hvert år.

Denne saken ble opprinnelig publisert 19. sep 2020 og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.