Siste
Skolen feirer 100 dager uten smittetilfeller og uten hjemmeskole. Det ble markert med ballonger. Foto: Den Norske Skolen/Iris Aagesen

100 dager uten smitte på Den Norske Skolen


I dag feirer Den Norske Skolen på Gran Canaria 100 sammenhengende dager uten smitte. Det vil si at skolen ikke har stengt en eneste gang på grunn av Covid-19 siden skolene på Gran Canaria begynte med fysisk oppmøte igjen. Det ble markert med ballonger ved inngangen.

Som følge av pandemien er det færre elever på skolen i år enn tidligere år. Mange har valgt å bli med familiene sine i Norge.

Strenge rutiner

Iris Aagesen jobber som lærer på skolen, og forteller at skolen følger de strenge smitteverntiltakene som er innført på Kanariøyene.

– For å få dette til har vi i 100 dager gått med maske hele dagen, tatt temperatur når vi kommer inn porten, sprite eller vaske hender hver gang en går inn i et klasserom, sprite pulter og stoler hver gang vi forlater klasserommet for dagen, hatt egne soner i skolegården hvor vi kan oppholde oss alt etter hvilken gruppe vi tilhører og ikke minst har vi hatt et enestående vaskepersonale som står på og vasker og desinfiserer hele arbeidsdagen, forteller Iris Aagesen som er lærer ved skolen til Canariavisen.

– Stolt

– Vi lærere synes skolen har svært gode rutiner i forhold til corona. Vi er veldig stolt over elever, lærere, vaskepersonalet og foresatte som har gjort dette mulig, sier Aagesen til Canariavisen.

Også elevene er fornøyd med tiltakene, selv om noen synes maskebruk er kjipt.

– Maskebruk er kjipt, men det gir mindre smitte, forteller Marielle, som er elev på videregående.

Iris Aagesen er godt fornøyd med 100 dager uten smitte, men temperaturkontrollen slipper ingen unna. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Mer oppfølging

Marielle forteller at elevene nå får mer oppfølging, fordi det er færre elever på skolen.

– Det er kjedelig at det er færre elever på skolen, det er mange som ikke har turt å komme ned på grunn av corona. Men med små klasser får vi mer oppfølging av lærer, forteller hun.

– Det er jo ganske fint. Det er ikke noen som har blitt smittet og det er ganske gode regler. Vi har fått mye leker og sånt, som bordtennis, sjakk og fotball, forteller Marius fra 7. klasse.

Alle må sprite hendene på vei inn, og det er pålagt å bruke munnbind. Foto: Den Norske Skolen/Iris Aagesen

Munnbind er obligatorisk

Til forskjell fra Norge er det i Spania pålagt for alle over seks år med munnbind på offentlige steder, på skolen, og på andre steder der folk samles. Det må også Den Norske Skolen forholde seg til, og elevene i 7. klasse er klare på hvorfor:

– Det som er annerledes er at her bruker vi maske for å ikke få smitte, og i Norge bruker de det ikke, så det er større sjanse for at de får corona enn for oss, forklarer Johan.

Ikke anbefalt i Norge

smittevernveilederen fra Utdanningsdirektoratet i Norge står det at det «ikke anbefales» å bruke verken munnbind eller visir i undervisningen. Det er likevel store forskjeller mellom kommunene i Norge, ifølge VG.

– Noen steder får ikke lærerne lov å bruke munnbind, andre steder diskuteres påbud. Det er store ulikheter mellom kommunene, sier lektor på Inderøy skole i Trøndelag, Siv Furunes, til VG. Det er strenge krav til avstand, og skolegården er delt opp for å hindre eventuell smitte mellom kohortene. Foto: Den Norske Skolen/Iris Aagesen

Mindre utflukter

Lærer Elin Nergaard forteller at det blir mindre utflukter og mer tid på skolen under pandemien.

– Vi er vant til å være en skole som er aktivt ute og nå må vi holde oss mye mer på skolens område enn før. Mye er stengt, som leirskole, og vi kan ikke være store grupper på tur i busser og liknende, forteller hun.

Endringer: 

16:20: Lagt til sitat fra Aagesen og lagt til avsnitt om maskebruk i Norge.