Siste

1000 døde og 20.000 smittet i Spania


Spania har straks passert 20.000 bekreftede smittetilfeller siden viruset ble oppdaget på den vesle Kanariøya La Gomera i slutten av januar. I skrivende stund er det nå 19.980 personer som har fått påvist Covid-19, og mørketallene antas å være store.

10.542 personer er innlagt på sykehus, hvorav 1141 personer er på intensivavdelinger, og 1002 personer har mistet livet så langt.

Men det er ikke bare dårlige nyheter. 1,588 personer har blitt friskmeldt til nå, som kan tyde på at mange av de som fikk sykdommen tidlig nå er på bedringens vei.

Direktør for koordinasjonssenteret for helsekriser i Helsedepartementet, Fernando Simón, bekrefter at mørketallene er der. Han mener det er veldig sannsynlig at tallene er for lave, og at mange tilfeller ikke blir rapportert på grunn av manglende diagnostisering.

287 bekreftede smittetilfeller på Kanariøyene

På øygruppen som så langt har vært spart for lignende tilstander som på fastlandet, stiger nå smitten raskt. Bare i går ble det bekreftet 65 nye tilfeller, samtidig som en 80 år gammel kvinne mistet livet på Tenerife. Dette er det fjerde dødsfallet på øygruppen. Det er også 38 helsearbeidere som er smittet på øyene.

Her desinfiseres gelender og forta utenfor BBVA i Arguineguín. Foto: Mogan Kommune

Regjeringen har vist til nettopp Kanariøyene for å vise at isolasjon virker for å stoppe spredningen av viruset. De små Kanariøyene El Hierro, La Gomera, og La Palma er et bevis på dette, mener Kanariøyenes president.

15.000 kjøretøy kontrollert

I Spania ble det i går utført 15.000 kontroller av kjøretøy for å stoppe unødvendig kjøring. Etter loven om unntakstilstand har man kun lov til å være en person i bilen, og man kan kun kjøre dersom det faller inn under bestemmelsene som nå gjelder.

I Arguineguín utførte politiet kontroll av alle kjøretøy på veien, for å forsikre seg om at disse følger reglene i portforbudet. Foto: Canariavisen

20 personer ble pågrepet i går. Også i dag har politiet vært ute på veiene, og de sjekker identifikasjon, bevis på at man arbeider eller har annet behov for å være ute på veiene.

I den lille kystbyen Arguineguín sør på Gran Canaria har politiet i de siste dagene utført strenge kontrolltiltak for å forsikre seg om at alle som er ute følger reglene.

Policia Local gjør en iherdig innsats for å kontrollere alle som er ute på veiene. Mange føler ikke reglene. Foto: Canariavisen

Det som spesielt nevnes som et problem er hundeeiere som går lange turer med hundene. Dette er ikke lov, og man skal utelukkende holde seg rundt huset sitt, og aldri lenger enn strengt nødvendig for at dyret får gjort sitt fornødne.

Også ulovlig hjemmefester har blitt slått hardt ned på, slik Canariavisen kunne skrive om på onsdag.

Myndighetene sier de vil iverksette passende tiltak når nødvendig, og at politiet har nulltoleranse for brudd på reglene.

Dette er smittefordelingen på Kanariøyene. Oversikten er basert på data fra det spanske helsedepartementet, og kan være forsinket i forhold til tall fra lokale helsemyndigheter.