Siste

102 000 innbyggere og kun 10 politifolk på jobb


Politiet i Telde skulle hatt 180 betjenter sitt lokale politi, men har under halvparten.

Telde sliter med bemanningen i sitt lokale politi avslører avisen Canarias 7. Kommunen skulle hatt 180 betjenter i det lokale politiet slik loven krever, men med kun 79 ansatte er det sjelden mer enn 10 betjenter på jobb. Ut av disse er rundt halvparten ute i gatene, mens resten tar seg av administrativt arbeide.

Nå fortviler betjentene i det lokale politiet, som ofte har mer enn 20 saker i kø pr. betjent.

Fire politifolk ute i gatene

På en typisk morgen i Telde er det en betjent som svarer på telefoner, en som utsteder sertifikater og attester, en som tar seg av det administrative arbeidet på kontoret, og to enheter med to betjenter som er ute for å patruljere. I tillegg har de som regel en betjent på motorsykkel.

På ettermiddagen faller bemanningen til totalt seks betjenter, hvor en svarer på telefonen, en jobber med attester, og fire politifolk ute i gatene. På kvelden og natta er de 7 på jobb – så lenge ingen er syke eller borte fra jobb av andre grunner den dagen.

Som et minimum bør det til enhver tid være 10 betjenter på patrulje i en kommune med 102 000 innbyggere.

Privatsjåfør for ordføreren

Ifølge avisa begynner den stressende situasjonen å påvirke betjentene.

Dråpen som har fått begeret til å renne over var at kommunen nektet å låne to betjenter fra andre kommuner for å midlertidig løse problemet. For å gjøre saken verre har kommunen tatt to betjenter fra det lokale politiet for å fungere som privatsjåfør for ordføreren og viseordføreren.

Blir stadig eldre

Etaten har ikke fått nye ansatte på hele 14 år, til tross for at 21 stillinger ble utlyst i 2018. Dermed har det lokale politiet fått stadig færre betjenter, som blir stadig eldre. Gjennomsnittsalderen er nå oppe i 52 år, og stadig flere kryper nærmere pensjonsalder. Den stadig eldre staben fører også til økende sykefravær.

I en kommune på størrelse med Telde blir det vanskelig for politiet å ta unna alle oppgavene. Kommunen har flere store industrieiendommer, spredte nabolag, mye kyst, og ikke minst huser de øyas flyplass.

Mer overtid

Kommunen har forsøkt å legge mer overtid på betjentene for å løse problemet, og dette var ment å belønnes med ekstra fridager. Dette lar seg imidlertid ikke gjøre på grunn av den lave bemanningen, og har ført til at betjenter nektet å jobbe overtid. Kommunen måtte da begynne å betale for overtiden, men betjenter har enda til gode å få utbetalt overtid i november og desember 2019 og de ekstra timene i januar, februar og første halvdel av mars i år, ifølge Canarias 7.

Nå har betjentene fått beskjed om at betalt overtid ikke lenger vil bli brukt. På toppen av dette skal betjentene ha rundt 40 fridager i året, men disse har de også kunnet se langt etter. Nå forskyves ferien frem i tid, og spørsmålet de sitter igjen med er: hvordan skal de kunne nyte fridagene sine når situasjonen er som den er?