147 jordskjelv på Kanariøyene i juni

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

Små jordskjelv er normalt på Kanariøyene og forekommer stadig vekk. Vanligvis merker ikke befolkningen eller turister noe til dette, men i juni kom det også et merkbart skjelv på øygruppen.

Det kraftigste skjelvet forekom 26. juni mellom Gran Canaria og Fuerteventura, og hadde en styrke på 3,6 på Richters skala, ifølge rapporten fra det vulkanologiske instituttet på Kanariøyene (IGN).

Dette skjelvet ble merket av befolkningen i Los Cardones i La Aldea de San Nicolas, Vecindad de Enfrente i Agaete, og i Las Palmas. Skjelvet hadde episenter på ca. 22 km dyp 45 kilometer øst for Arinaga. Ni mindre skjelv ble også registrert i det samme området i juni.

Ganske nøyaktig en måned tidligere ble det også registrert et skjelv utenfor Gran Canaria med 3,6 i styrke, og også dette ble merket av folk på øya.

44 skjelv mellom Gran Canaria og Tenerife

IGN skriver også i sin rapport at aktiviteten mellom Gran Canaria og Tenerife fortsatte i juni, med 44 skjelv med varierende dybde fra 1-39 kilometer. Det kraftigste nådde 2,6 på Richters skala 14. juni. Sju jordskjelv på mellom 0,6 og 1,6 i styrke ble også registrert nær El Médano.

Innlandet på Tenerife

Den seismiske aktiviteten har også fortsatt i innlandet på Tenerife, hovedsaklig i områdene nær Icod de los Vinos, Vilaflor, Teide, Pico Viejo og i Guía de Isora. Totalt ble det registrert 58 jordskjelv her, hvor det kraftigste hadde styrke 1,7.

Annonse

El Hierro har registrert 13 jordskjelv fra 1,6-2,5 på skalaen i samme periode, og to skjelv ble registrert på La Palma.

Resultatene fra denne analysen viser at det ikke er noen vesentlig aktivitet som kan assosieres med vulkansk aktivitet. IGN understreker også at det ikke er noen variasjon eller endringer i det vulkanske systemet i deres data.

Ingen grunn til bekymring

Kanariøyene er en vulkansk øygruppe, og det er derfor helt naturlig at små skjelv forekommer. Ofte kommer disse i klynger. Ettersom dette er normalt er det heller ingen grunn til å frykte disse seismiske bevegelsene, men forskere følger likevel nøye med på utviklingen for å analysere og vurdere tilstanden i det vulkanske området.

Skjelv som merkes av befolkningen på øyene forekommer mer sjeldent, men fra tid til annen kan disse merkes som små skjelvninger.

Undervannsvulkaner

I oktober 2011 forekom det et vulkanutbrudd under vann like utenfor El Hierro etter at øya opplevde to merkbare skjelv på kort tid. Utbruddet førte til at rundt 600 innbyggere på den vesle øya ble evakuert mens utbruddet pågikk under vann.

Ettersom dette utbruddet skjedde på relativt lav dybde var det også meget interessant for forskere som ønsker å studere hvordan undervannsvulkaner oppfører seg. Se video fra Euronews on utbruddet i 2011 under.

Richter-skalaen forklart:

Richtertall Virkning nær episenter Intensitet (Mercalli) Anslått antall skjelv per år (i verden)
<2,0 Vanligvis ikke følbart < II >1 million
2,0–2,9 Marginalt følbart I–III >300 000
3,0–3,9 Merkes av noen III–V 49 000
4,0–4,9 Merkes av de fleste IV–VI 6200
5,0–5,9 Ødeleggende rystelser VI–VIII 800
6,0–6,9 Ødeleggelser med dødsofre VII–IX 108
7,0–7,9 Kraftige skjelv, omfattende skader IX–XI 18
≥ 8,0 Store skjelv, katastrofale skader X–XII 1–1,5

(Kilde: Store Norske Leksikon

Add New Playlist