160 evakuerte får dra hjem

Følg vulkanutbruddet direkte i avspilleren under. Lyden er flere sekunder forsinket på grunn av kameraets avstand fra vulkanen. Direktebilder levert av Televisión Canaria


De rundt 160 innbyggerne som ble evakuert fra Tacande og Tajuya på La Palma for to dager siden, får nå returnere hjem.

Rundt 6000 mennesker har til nå blitt evakuert fra sine hjem på grunn av det pågående utbruddet, som startet på søndag for en uke siden.

Det melder teknisk direktør i vulkanberedskapsgruppen Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, under søndagens pressekonferanse.

Det var økt seismisk aktivitet og hevelser i bakken som førte til evakueringen på fredag. Denne situasjonen skal nå være stabilisert, ifølge Pevolca.

Pevolca-direktøren kunne også fortelle at luftkvaliteten i hovedstaden, Mazo og Breñas fortsatt er god, til tross for at aske har regnet over disse områdene.

Folk som skal håndtere aske, for eksempel om denne må fjernes fra tak, må bruke beskyttelsesutstyr slik som maske, hansker og beskyttelsesbriller, påpekte Morcuende.

Han avsluttet med noen oppmuntrende ord til befolkningen:

– Det er ikke krigstilstander på La Palma, sier han, og forklarer at utbruddsaktiviteten er normal og typisk for et utbrudd på Kanariøyene.

– Problemet er at det skjer i et befolket område og påvirker mange mennesker, avsluttet Morcuende.