24 døde migranter funnet utenfor Kanariøyene

Select Page

24 døde migranter funnet utenfor Kanariøyene

Bare tre personer overlevde. Båten ble funnet nesten 50 mil sørvest for Kanariøyene.

ARKIVFOTO: Ejército del Aire Ministerio de Defensa España

Av Leo Lunde
Publisert 26. april 2021 kl. 19:23
Sist oppdatert 29. april 2021 kl. 09:49

Av Leo Lunde
Publisert 26. april 2021 kl. 19:23
Sist oppdatert 29. april 2021 kl. 09:49

Oppdatering: Antallet omkomne er oppjustert til 24

En migrantbåt med 24 omkomne og tre overlevende ble funnet mandag formiddag av det spanske luftforsvaret. Båten ble funnet 490 kilometer sørvest for El Hierro – en av de minste Kanariøyene.

Helsetilstanden til en mann skal være alvorlig på grunn av dehydrering.

De to andre som ble reddet er en mann og kvinne som begge har alvorlige helseproblemer, men tilstanden for disse er ikke kritisk.

De overlevende ble først sendt til El Hierro men på grunn av den alvorlige helsetilstanden ble de sendt videre til sykehus på Tenerife.

Det utelukkes ikke at en kvinne og et barn kan være blant de omkomne, ifølge kilder som var i redningshelikopteret og som har snakket med nyhetsbyrået Efe.

Skal hente de døde

Redningsbåten Guardamar Talía er nå på vei mot stedet etter å ha forlatt Gran Canaria denne mandagen.

Denne vil trolig ankomme i 11:30-tiden på tirsdag.

Overlevende hentet med helikopter

Båten ble funnet av et redningsfly fra det spanske luftforsvaret som søkte i området.

På bakgrunn av informasjon fra flyet ble det sendt ut et langdistansehelikopter, samtidig som skip i området ble bedt om å komme til unsetning.

Det nærmeste skipet var fem timer fra stedet og helikopteret som ble sendt fra Gran Canaria kom derfor først til stedet.

Der er foreløpig ikke avgjort om de omkomne skal sendes til Arguineguín-havna sørvest på Gran Canaria eller til El Hierro.

Reddet i samme område

Mandag kveld reddet Guardia Civil en båt med 41 migranter fra en annen båt i det samme området som de 24 omkomne ble funnet

Blant gruppen på 41 migranter skal det ha vært minst tre barn og ni kvinner, ifølge nødsentralen.

Flere tragedier

Med 24 døde er dette den verste bekreftede tragedien til sjøs utenfor Kanariøyene siden august i fjor, da Guardia Civil fant en lignende båt med 15 døde om bord, omtrent 200 kilometer sør for Gran Canaria.

En migrantbåt som ankom med 19 overlevende den 11. april skal ifølge overlevende ha forlatt Nouakchott 18 dager tidligere med 45-49 personer om bord. I så fall kan mellom 26 – 30 personer ha mistet livet og blitt kastet på havet.

Alvorlig

Kanariøyene opplever for tiden en av historiens mest alvorlige migrantkriser. I 2020 kom det 23 000 båtmigranter til ferieøyene fra Afrika.

Så langt i år har det kommet 4361 båtmigranter til Kanariøyene fordelt på 119 båter, ifølge de siste tallene fra regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene.

Migrantbåtene som lagres på en båtkirkegård i Arinaga viser noe av omfanget av krisen. Foto: Roger Bauge/Canariavisen

Medregnet de 24 døde som ble funnet denne mandagen har minst 88 mennesker mistet livet på den livsfarlige migrantruten fra Afrikas vestkyst til Kanariøyene så langt i år.

Minst 850 døde i fjor

Med dagens tall dør en av 49 migranter på ruten til Kanariøyene. I 2020 døde en av 27 migranter som satt ut på den livsfarlige ruten, ifølge tall fra IOM. 850 migranter ble bekreftet omkommet i fjor.

Flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras anslår derimot at 1851 mennesker har mistet livet i 2020 etter å ha blitt meldt savnet til organisasjonen.

Å stadfeste nøyaktig hvor mange som har mistet livet på ruta til Kanariøyene er tilnærmet umulig, ifølge den spanske flyktninghjelpen CEAR.

Sammensatte årsaker

Årsakene til migrantkrisen er sammensatte, men pandemien, strengere grensekontroll andre steder i Europa og væpnede konflikter i afrikanske land som Senegal og Mali trekkes frem av den spanske flyktninghjelpen som viktige faktorer.

Vestkysten i Afrika har blitt en trykkventil for migranter som søker etter et bedre liv i Europa.

De fleste båtene som kommer til Kanariøyene er fra Vest-Sahara, Mauritania og Senegal. Mange kommer også fra konfliktfylte land som Mali.

I land som Marokko og Senegal har pandemien rammet økonomien hardt. Mange klarer ikke lenger å sette mat på bordet til familien, og reiser i ren desperasjon. De håper på jobb i Europa.

52% av migrantene til nå har kommet fra Marokko, mens 20% kommer fra Senegal.

18% kommer fra konfliktlandet Mali, der over 250 000 mennesker har blitt jaget på flukt til naboland som Mauritania. Herfra reiser mange båter til Kanariøyene.

Mali har vært i konflikt siden 2012, og islamistiske opprørsstyrker har kjempet mot regjeringen i mange år. Landet lider av stor politisk uro, der væpnede konflikter og voldelige protester forekommer ofte.

Ifølge The Guardian er Mali det farligste landet i verden for FNs fredsstyrker.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse