ARKIVFOTO: Salvamento Maritimo

200 båtmigranter har ankommet siden lørdag


Nesten 200 migranter har ankommet Lanzarote siden lørdag. Regjeringsdelegasjonen sier i en uttalelse av værforholdene for å krysse havet fra Afrika har vært gunstige.

De mange ankomstene skjer samtidig som forholdet mellom Marokko og Spania blir stadig verre, etter at landet tok inn lederen i Polisario-fronten, Brahim Ghali, til helsebehandling.

Marokko ønsker at Spania skal anerkjenne deres suverenitet over Vest-Sahara – et område som har vært okkupert av landet siden 70-tallet – og som Polisario-fronten har kjempet mot.

Siden Spania valgte å gi humanitær bistand til Ghali har marokkanske myndigheter nærmest oppfordret migranter til å krysse grensen inn i den spanske eksklaven Ceuta.

Over 10 000 migranter krysset grensen på kort tid i mai, etter at marokkanske grensevakter snudde ryggen til.

Spanias statsminister, Pedro Sánchez, har sagt at dette er «totalt uakseptabelt».

Nekter for at det er en sammenheng

De siste dagene har antallet ankomster også økt på Kanariøyene, samtidig som Marokko har ytret at de ikke lenger har tillit til Spania.

Regjeringsdelegasjonen insisterer på at økningen kommer som følge av gunstige værforhold, og ikke på grunn av den spente situasjonen med Marokko.

Innlosjert på sportssenter

Øyrådet på Lanzarote, som nå har fått ansvaret for 200 migranter siden lørdag, har måttet innlosjere disse i et sportssenter. Det bekrefter sosialminister i øyrådet, Isabel Martín i en uttalelse.

Tidligere har Lanzarote benyttet et lager som ble driftet som mottak av Røde Kors, men som av ukjente grunner ikke lenger er tilgjengelig.

Rundt 30 mindreårige

Rundt 30 av de som har ankommet de siste dagene er mindreårige, som er overført til egne mottak, skriver La Voz de Lanzarote. Dermed er rundt 160 personer nå innlosjert på sportssenteret.

På mandag kom det rundt hundre personer fra Nordvest-Afrika til Lanzarote.