Siste
Det er ikke mange migranter igjen på hotellene. Her ved Holiday Club Puerto Calma fredag 19. mars. Foto: Canariavisen

230 voksne migranter er fremdeles på hotell


For øyeblikket er det 230 voksne migranter som fremdeles bor på hotell i regi av Spanias regjering sør på Gran Canaria.

Disse kommer i tillegg til 470  mindreårige som er under øyregjeringens omsorg og rundt 50 hjemløse migranter som bor på Holiday Club Puerto Calma.

Ifølge avisen La Provincia er det Covid-19 som hindrer disse fra å flyttes på grunn av karantenekrav. Frem til i går var det 870 migranter på hotellene, men på onsdag ble 600 personer flyttet til Canarias 50 i La Isleta og León-skolen i El Lasso nord på Gran Canaria.

– For øyeblikket er det rundt 4700 migranter på øyene, hvorav 870 er på hotell og resten i mottak. Mindreårige er ansvaret for regjeringen på Kanariøyene, forklarte pressesjef Cristina Ruíz Rivas hos regjeringsdelegaten til Canariavisen i tidligere denne uken.

Overføringer fra hotell til migrantleirene har foregått løpende de siste ukene, og innvandringsminister José Luis Escrivá har tidligere lovet at alle skulle være ute innen utgangen av mars.

I karantene

Disse to migrantleirene kan ikke ta inn migranter som fremdeles er i karantene, og dermed er 230 fremdeles på hotell. Disse har testet positivt eller er fremdeles i karantene. Når denne er over skal de gjenværende også flyttes til migrantleirer andre steder på øygruppen.

I tillegg til de 230 voksne migrantene i karantene bor det også rundt 470 mindreårige migranter fordelt på tre hoteller. Disse er det øyregjeringen som har omsorgen for.

Hjemsendelser fortsetter

Til tross for de nye restriksjonene i Marokko som stanser alle flyvninger fra Spania og Frankrike fortsetter hjemsendelsen av migranter uten lovlig opphold.

Ifølge innenriksdepartementet sendes det fire ukentlige fly fra Spania til Marokko med migranter. På hver flyvning er det rundt 20 migranter som ofte er i følge med en eller flere politifolk per person.

Flyene går i all hovedsak fra Gran Canaria men også fra Madrid via Gran Canaria til El Aaiún i Vest-Sahara.

Elendige forhold i leirene

Mange migranter som tidligere har vært innlosjert på hotell har blitt sendt til migrantleirene i La Laguna på Tenerife. Her er forholdene beskrevet som så dårlige at mange heller har valgt å bo på gata.

Lokale politikere har tordnet mot regjeringen på grunn av de dårlige forholdene.

– Nå forstår jeg at noen av disse menneskene foretrekker å tilbringe natta på gata eller i nærheten av sosiale ressurser som det kommunale mottakssenteret eller i den improviserte Pancho Camurria, hvor vi hver dag hjelper 30-40 av de. Staten kan ikke se den andre veien, fordi dette ikke er Europas avgjørelse. Det er avgjørelsen til Pedro Sánchez og partiene som støtter regjeringen sa ordfører i Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, til den oppmøtte pressen da han besøkte migrantleiren i Las Raices.

Mange migranter har valgt å bo i egenbygde telt utenfor leiren. Inne i Las Raices er forholdene verre, sier de. Foto: José Manuel Bermúdez @BermudezSCT

Det har også vært flere tilfeller av bråk, vold og trusler i Las Raices-leiren på Tenerife. Konfliktene har oppstått som følge av manglende helsetilbud, kulde, mangel på tilgang til varmtvann, dårlig matkvalitet og interne konflikter mellom grupper fra forskjellige områder i Afrika.

Aktivistgrupper som jobber med migrantene har også hevdet at vektere som jobber i leiren er voldelige og misbruker makten sin. Tidligere denne uken ble to migranter sendt til sykehus etter møte med vektere i leiren, hevder støttegruppen for migranter «Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife».

50 hjemløse migranter på Holiday Club

På Holiday Club Puerto Calma i Puerto Rico har norske Unn Tove Sætran og hennes mann Calvin Lucock som er direktør for Holiday Club på Gran Canaria åpnet dørene for rundt 50 hjemløse migranter.

Hotellet har tidligere fungert som mottak på oppdrag fra myndighetene, men de som bor der nå er ifølge Sætran hjemløse og har falt utenfor systemet.

– De er her fordi de ikke har et sted å bo. De har ingen penger og ingen plass å gå, forteller Sætran til TV2.

Det bor fortsatt migranter på Holiday Club Puerto Calma i Puerto Rico. Ifølge Sætran er dette hjemløse migranter som har falt utenfor systemet. Foto: Canariavisen

Sinte andelseiere

Canariavisen har tidligere omtalt Holiday Club da vi avdekket at en rekke andelseiere på timesharehotellet er sinte fordi deres leiligheter har blitt leid ut til migranter uten deres godkjenning.

Holiday Club har også avkrevd årlig vedlikeholdsavgift fra eiere til tross for at de ikke har hatt tilgang på leilighetene de har betalt for, noe Canariavisen dokumenterte i vår sak.

En rekke medier slik som TV2, VG, Adresseavisa og El País har laget saker om det norsk-britiske paret Unn Tove Sætran og Calvin Lucock som har innlosjert migranter på Holiday Club.

Da Canariavisen tok kontakt med Unn Tove Sætran og Calvin Lucock for å lage vår egen sak i begynnelsen av mars nektet de å svare på spørsmål om dette.

– Min leilighet og min uke, sier advokat

Advokat og spesialist på timesharelov Miguel Rodríguez Ceballos mener Holiday Club bryter kontraktene de har med andelseierne.

– Hvis jeg er eier og har kontrakt med de, hvor de er forpliktet til å gi meg en bestemt uke i en bestemt leilighet – begge deler – for eksempel uke fem i leilighet 201, så er det min leilighet og min uke. Det er det jeg kjøpte, og de er forpliktet av loven til å gjøre denne tilgjengelig for meg, forklarer Ceballos til Canariavisen.

Ordfører truer med bøter

Mogáns ordfører Onalia Bueno har gjentatte ganger truet hotellene som innlosjerer migranter med bøter.

Hun og flere lokale politikere mener migranter på hotell skader turistimaget til øya og frykter at øya skal bli det nye Lesbos.

Sætran er ikke enig i dette, skriver TV2:

– Jeg tror faktisk ikke at nordmenn blir skremt av det. Og de har ingen grunn til å bli skremt av det. Fordi de flyktningene som er her nå. De er her fordi de ikke kommer seg videre. Grensene er stengt. De er stengt inne på Gran Canaria, sier Sætran til TV2.

Ulovlig bruk, hevder advokat

Ceballos forklarer til Canariavisen at hotellene bryter loven ved å bruke turistkomplekser til annet enn turistbruk og at bøtene trolig blir store.

– Det virkelige problemet er at kommunen går etter disse kompleksene fordi de forstår at dette må løses før eller siden. De forstår at de ikke følger loven, fordi de bruker turistkomplekser til noe annet enn turistbruk, sier han.

Han tror kommunen vil gå etter de spanske selskapene i Holiday Club-konsernet.

– Åpenbart vil det gå sin gang i retten, jeg er ganske sikker på at kommunen vil gi de store bøter. Disse selskapene vil ikke betale de. Det viktige er hvem som får betalt for innlosjeringen av migrantene. Det jeg har hørt er at de prøver å komme i kontakt med ledelsen i Holiday Club sitt moderselskap for å la de vite at bøter kan komme. Men jeg tror de kommer til å gå etter de spanske selskapene, for det er de som har verdier i Spania, forklarer Ceballos.