Siste

27 døde siden januar –⁠ mange ignorerte dette

Hele 75% av de som døde hadde ignorert badeforbud og farlige forhold. «


Totalt 27 personer har mistet livet i drukningsulykker og andre ulykker i forbindelse med bading og vannnsport på Kanariøyene siden januar.

Det er en økning på 23% sammenlignet med samme tid i fjor, viser tall fra plattformen «Kanariøyene, 1500 kilometer kyst».

I perioden fra januar til juli 2020 mistet 22 personer livet, til tross for at strendene i lang tid var stengt på grunn av portforbudet i Spania som følge av pandemien.

Som et normalår

Året før mistet 28 personer livet i perioden, som viser at tallene så langt i år er omtrent de samme som i et normalår, til tross for at det har vært relativt få turister på øygruppen i perioden, sammenlignet med i 2019.

Bader når det er forbudt

I 75% av dødsulykkene hadde offeret valgt å bade til tross for rødt flagg, som indikerer totalt badeforbud, eller når badeforholdene var farlige.

Normalt forekommer hele 80 prosent av ulykker i havet fordi noen ikke har respektert varslingsflagget. 80 prosent av disse igjen, resulterer i død.

Rødt flagg betyr totalt badeforbud og indikerer at badeforholdene kan være livsfarlige.

I tillegg til dødsfallene ble tre personer kritisk skadet. 12 personer fikk alvorlige skader, 21 moderate, mens ni personer fikk lettere skader i badeulykker.

Ni dødsfall ble registrert på Tenerife, sju på Gran Canaria, fem på Fuerteventura, tre på Lanzarote, to på La Palma og en på El Hierro.

Flest ulykker forekom i havner eller andre kystområder, som står for 46% av disse ulykkene. 44% av dødsulykkene skjedde på strender, 6% i svømmebasseng og 4% i naturlige svømmebasseng.

44% var badende, 19% fiskere, 7% dykkere, 11% vannsportutøvere og 19% i kategorien «andre», viser tallene.

LES OGSÅ: Slik holder du deg trygg på strendene i sommer

Tar under 30 sekunder

Plattformen «Kanariøyene, 1500 kilometer med kyst», skriver i en pressemelding at det er viktig å passe på barna når de bader.

Det kan ta så lite som 27 sekunder for et barn på 1 år å drukne.

Plattformen understreker at hjelpemidler som oppblåsbare ringer og annet flytemateriell kan gi en falsk følelse av trygghet og at disse i seg selv kan utgjøre en fare for barna hvis de brukes feil.

Flytevester er de mest effektive hjelpemidlene man kan bruke, og man skal alltid være i følge med barna sine ut i vannet. Kan man ikke det skal man alltid opprettholde øyekontakt med barnet, i tilfelle noe skjer, skriver de.