President i øyrådet på Gran Canaria Antonio Morales, sier han er lei av den manglende innsatsen fra sentrale myndighterer og EU i forbindelse med migrantkrisen på Gran Canaria. Han sier han ikke utelukker å gå rettens vei for å anmelde menneskerettighetsbrudd.
Den siste tiden har stadig flere tilfeller av trusler, hatmeldinger og negative holdninger til migrantene ført til bekymringer for kanariske myndigheter.
Presidenten i øyrådet har også kunngjort at øyrådet stiller seg bak anmeldelsen fra det kanariske bispedømmet, som omhandler menneskerettighetsbrudd i migrantleiren som er satt opp i Barranco Seco på Gran Canaria.
Bispedømmet sier mange av de samme bruddene på migrantenes rettigheter som foregikk i den kritiserte Arguineguínleiren også skjer i Barranco Seco. De har spesifikt pekt på at migranter anholdes i mer enn 72 timer uten en rettskjennelse.
Les også:
Klager inn migrantleir til Ombudsmannen
Krever tiltak
Morales sier at den nåværende innvandringspolitikken fører til fremmedhat, og at han allerede har bedt regjeringen om å ta en mer aktiv rolle med øyeblikkelige tiltak for å løse situasjonen.
– Vi krever øyeblikkelige tiltak. Vi må umiddelbart aktivere videresending av migranter til fastlandet, hvor det er tusenvis av ledige plasser, sa Morales under en pressekonferanse.
Han frykter også at regjeringen nå forsøker å skjule krisen, og at Gran Canaria er i ferd med å bli et fengsel for migrantene.
– Det er mennesker som har risikert livet ved å gå på en båt for å krysse Atlanterhavet, og til og med blitt vitne til hvordan deres venner dør i forsøket. De sitter stille hele døgnet, de er uten noen som helst form for aktivitet, de er nervøse og det oppstår friksjon mellom de. Tusenvis av mennesker kan ikke bli konsentrert og overlatt hjelpesløse i en krise som dette. Aktiv politikk mot rasisme og fremmedfrykt er nødvendig, sier han.
Ber om fortgang i alderssjekk
Presidenten understreket også behovet for raskere bentesting for å anslå alderen på de migrantene som hevder å være mindreårige. Målet må ifølge Morales være å hindre den kanariske regjeringen fra å bruke ressurser på personer som lyver om alderen.
Regjeringen på Kanariøyene har i flere måneder ventet på resultatene fra benprøver som kan bekrefte alderen på enslige mindreårige båtmigranter. For øyeblikket har Kanariøyene ansvar for 2524 mindreårige migranter, men mangler endelig bekreftelse på alderen til 1792 av disse, ifølge avisen La Provincia.
Dersom en migrant er over 18 år er det staten som skal ta ansvaret, mens det er regionsregjeringen som skal ta vare på enslige mindreårige. De over 18 år risikerer også hjemsendelse, og øyregjeringen mistenker at så mange som 600 av migrantene lyver på alderen for å unngå dette.
I Mogán kommune sørvest på Gran Canaria er det nå over 600 mindreårige plassert på hotell som en midlertidig nødløsning på grunn av kapasitetsmangel.
Trusler og fremmedhat
De siste ukene har det oppstått chattegrupper på WhatsApp og i andre sosiale medier hvor det har blitt fremsatt trusler og hatmeldinger mot migranter. I et tilfelle har en person blitt pågrepet etter å ha truet en migrant på livet, og i gruppene har det blitt diskutert å møtes i gjenger for å true eller utøve vold mot migrantene sør på Gran Canaria.
Som følge av dette har en av de som opprettet en slik gruppe bedt medlemmene om å ikke være voldelige mot migranter i en lydmelding.
Vedkommende ble pågrepet på torsdag er for tiden under etterforskning for å ha fremsatt truende videoer.
Kilder i politiet forteller til avisen La Provincia at meldingen er ekte, og at det uten tvil finnes personer med en aggressiv og voldelig holdning i disse gruppene.
Det nasjonale politiet og Guardia Civil sier til La Provincia at de tar denne typen trusler «veldig alvorlig», men at de ikke ønsker å krisemaksimere situasjonen.
På tirsdag deltok regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene i møter med kommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana, som den siste tiden har sett en økning i antall voldshendelser der migranter har vært involvert.
Les også:
Politiet overvåker sosiale medier – frykter hatefulle ytringer skal føre til vold
Kan gjøre alvor av truslene
Ifølge nyhetsbyrået Efe er både det nasjonale politiet og Guardia Civil oppmerksomme på disse meldingene, og følger også med i grupper på WhatsApp hvor trusler fremsettes.
I enkelte tilfeller mener politiet uttalelser er på grensen til oppfordring til vold. Politiet frykter at enkelte kan gjøre alvor av disse truslene.
Ikke utenkelig
Det er ikke utenkelig at det kan skje. En lignende situasjon brøt ut i desember da en falsk nyhet førte til at rundt 50 mennesker marsjerte til hotellet Arguineguín Park, der det for tiden bor migranter.
Her kom de med trusler og hatefulle ytringer mot migrantene, og ved flere anledninger måtte politiet stoppe grupper som oppførte seg truende mot migranter i sentrum av Arguineguín.
Selv om situasjonen i desember ikke eskalerte til å bli voldelig, anså Røde Kors truslene som så alvorlige at migrantene fikk beskjed om å holde seg inne frem til situasjonen roet seg ned.