Retten i Las Palmas har besluttet å gjenåpne etterforskningen rundt forholdene i Arguineguín-leiren, som oppstod i havna på på grunn av det store antallet migranter som ankom i småbåter i 2020. Flere tusen migranter levde i den overfyllte leiren frem til den ble fjernet.
Provinsretten i Las Palmas bestemte dermed at etterforskningen må gjenopptas av etterforskningsretten i San Bartolomé de Tirajana, fordi den «ikke ble utført på en komplett og tilfredstillende måte» av domstolen sør på Gran Canaria.
Retten mener bevisene som ble lagt frem i saken er tilstrekkelige til å etterforske saken, ettersom flere hundre mennesker tilbragte nettene i telt, uten tilstrekkelige hygienetiltak.
Sier myndighetene må forklare seg
Både aktoratet og provinsretten sier at de ansvarlige myndighetene må forklare seg om situasjonen som oppstod i leiren.
Etterforskningsretten i San Bartolomé de Tirajana konkluderte med at man ikke kunne bekrefte at de over tusen migrantene som var i havna ble holdt mot sin vilje. Dette var ikke provinsretten enig i, og sier videoer fra inspeksjonen ikke reflekterer den konklusjonen.
Skammens leir
De elendige forholdene i leiren ble godt dokumentert av pressen, og flere menneskerettighetsorganisasjoner fordømte leiren som fikk kallenavnet «Skammens leir» av media.
Leiren ble senere fjernet i slutten av november, etter at ombudsmannen stilte krav om dette. Bare uker før var det på det meste over 2600 migranter i havna, på et område med en øvre kapasitet på rundt 400 mennesker. Leiren var i drift i tre måneder og ni dager.
Ny leir kritiseres
For å erstatte mottakskapasiteten som ble fjernet satt myndighetene opp en ny, midlertidig leir i Barranco Seco nord på Gran Canaria. Denne har i ettertid blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene.
Bispedømmet på Kanariøyene hevder myndighetene gjentar de samme bruddene på menneskerettigheter blir begått på nytt, og spesifikt peker bispedømmet på at migranter holdes i leiren utover de tillate 72 timene. Bispedømmet har derfor klaget inn leiren i Barranco Seco til ombudsmannen.
Innen tre døgn etter ankomst skal migrantene enten fremstilles for en dommer eller løslates og eventuelt ivaretas utenfor de såkalte CATE-sentrene. På grunn av coronapandemien er migrantene også pålagt karantene. Forholdene i disse midlertidige mottakene er ikke lagt til rette for lengre opphold.
Bispedømmets advokat Daniel Arencibia sier til nyhetsbyrået Efe at han kan dokumentere et tilfelle hvor en person av marokkansk opprinnelse ble holdt i Barranco Seco-leiren i ni dager.