Siste
Ryanair er et av selskapene som skal sende turister til Kanariøyene. Foto: Ryanair

31 000 flyseter fra Tyskland og Storbritannia neste uke


Turistminister Yaiza Castilla kunne i går feire de gode nyhetene: både Tyskland og Storbritannia har opphevet reiserestriksjonene til Kanariøyene.

Dermed letter fly med til sammen 31 000 flyseter i neste uke, og alle setter kursen mot Kanariøyene.

163 avganger i uka

Flyselskapene Condor, TUI, Ryanair, Easyjet og Lufthansa planlegger 71 ukentlige avganger fra Tyskland, med kapasitet til 13 000 passasjerer.

Når det ble klart at Storbritannia også åpner opp ble det virkelig jubel i kanariske regjeringskorridorer. Britene planlegger nemlig for hele 18 000 flyseter, fordelt på 92 ukentlige avganger.

Totalt er det 163 avganger hver uke, fra de to desidert viktigeste markedene for Kanariøyene.

 
Tyskland åpner for reiser til Kanariøyene fra lørdag
 

Svenskene lander på lørdag

Også svenskene satser på Kanariøyene i vinter og på lørdag lander de første svenske charterturistene på Gran Canaria.

Ving har allerede satt opp sine ruteplaner for sesongen, og sender ferieglade svensker til Tenerife fra Stockholm på søndager. Det er også satt opp to ukentlige avganger til Gran Canaria, på onsdager og lørdager. Fra Gøteborg er det satt opp en ukentlig avgang på lørdager.

Tror etterspørselen vil øke

Castilla ser lyst det hele, og er overbevist om at etterspørselen vil øke. Likevel er hun klar over at etterspørselen etter feriereiser i Europa er lav, men påpeker at Kanariøyene er den eneste soldestinasjonen i vinter som har Europeisk standard og god kapasitet i helsevesenet.

Med det legger ministeren altså ikke opp til noen boom for reiselivet på øygruppen i de neste månedene, men påpeker at dette er et viktig skritt for å gjenopplive turistsektoren på Kanariøyene.

 
Nei, Gran Canaria er ikke grønt for norske reisende
 

Vil coronateste turister

Kanariske myndigheter har jobbet på spreng med tiltak som skal øke tryggheten for turister den siste tiden.

– Vi jobber hardt på nye tiltak som skal innføres på øyene for å hjelpe oss å bygge tillitt. Vi ønsker å beskytte oss selv og styrke vår status som en trygg destinasjon på en stabil måte, forklarer Castilla.

Tidligere har ministeren kunngjort at hun ønsker å teste turister på flyplassene, men dette har vist seg vanskelig å gjennomføre. Først sa regjeringen blankt nei til et slikt tiltak etter uker med forhandlinger, før de gikk med på et testprosjekt på den lille øya La Palma.

Egne karantenehoteller

Som et svar på dette har Kanariøyene vært i samtaler med både turoperatører og hoteller om å teste turister på hoteller.

Ifølge avisa El Time på La Palma vil det i så fall bli snakk om obligatoriske tester utført i resepsjonen ved ankomst, og egne karantenehoteller vil bli satt opp for de turistene som tester positivt.

 
Obligatorisk coronatest for turister – hotellene må ta regningen
 

Klart neste uke

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, forteller til avisen La Provincia at tiltakene vil være klare neste uke.

Han påpeker at de ikke har planer om å lette på restriksjonene, ettersom det kan føre til høyere smittetall og dermed nye restriksjoner for de reisende.

Torres forklarte at myndighetene vil fortsette å jobbe for å iverksette testing av turister, og at han håper de har et lovforslag på plass allerede neste uke. Han forklarer at det nå jobbed med hotellsektoren og de juridiske delene av forslaget.

Gratis coronaforsikring

Kanariøyene har også opprettet en egen forsikring som automatisk gjelder for alle turister som bor på hotell og i godkjente ferieleiligheter, med visse unntak.

Denne forsikringen skal dekke behandling og karantene for turister som blir smittet mens de er på øygruppen.

 
Ving i Sverige satser på Kanariøyene i vinter
 

Stadig flere åpner

Minister Castilla tror flere land vil åpne for Kanariøyene fremover.

– Snart kommer vi oss også av restriksjonslisten i andre land, frem til vi blir en fullstendig trygg destinasjon med grønt lys, og jeg håper at tiltakene vil bidra til å forhindre nye utbrudd, sier ministeren.

Og stadig flere land har åpent for reiser for Kanariøyene. Foreløpig har Tyskland, Storbritannia, Sverige, Østerrike, Belgia, Frankrike, Portugal og Tsjekkia åpent for Kanariøyene.

De to viktigeste markedene

De britiske og tyske markedene er de desidert viktigeste kildene til inntekter for turistsektoren på Kanariøyene. Av de 15,1 millioner turistene som la ferien sin til øygruppen i fjor var 4,9 millioner fra Storbritannia og 2,6 millioner fra Tyskland. Sammen står de to landene for nesten halvparten av turistene på øygruppen.

Optimisme og håp

Kanariøyenes president sier gjenåpningen gir rom for optimisme og håp, og at gårsdagen var «en fantastisk dag for Kanariøyene». For Torres var kunngjøringene fra Tyskland og Storbritannia et resultat av måneder med forhandlinger, etter at begge landene innførte reiserestriksjoner i august.

– Vi har møtt kravene, sa Torres, som henviste til at landene opererer med en grense på 50 smittede per 100 000 innbyggere de siste sju dagene.

Norge har i motsetning til sine europeiske naboer innført langt strengere krav, og maler alle land som overstiger 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene rødt på sitt reisekart.