350 personer er i karantene på Kanariøyene


De fleste nye utbrudd forekommer under familiefester hvor sikkerhetsavstanden ikke overholdes, og der folk ikke bruker maske eller overholder reglene for god håndhygiene.

Kanariøyene er den regionen i Spania som er best på smittesporing, ifølge en rapport fra Helsedepartementet. Dette ble bekreftet av direktøren for epidemiologitjeneste i Generaldirektoratet for folkehelse på Kanariøyene, Amós García, og spesialist i forebyggende medisin og folkehelse, Eva Álvarez under en pressekonferanse.

– Denne rapporten viser at det er nok menneskelige ressurser. I fremtiden blir det behov for å øke ressursene, og det vil bli gjort. Men nå er det tilstrekkelig, sa Amos.

Han tror Kanariøyenes gode evne til smittesporing har vært avgjørende for å hindre nye og store utbrudd på Kanariøyene.

Álvarez påpekte på sin side at det er 165 aktive tilfeller på øygruppen nå (steget til 173 tilfeller det siste døgnet, etter at 8 nye tilfeller har blitt bekreftet), hvorav 144 av disse tilhører totalt 14 utbrudd. Disse har ført til at 350 personer som har vært i nærkontakt med de smittede nå er satt i karantene.

100 båtflyktninger

Fem av utbruddene er importerte og påvirker 100 båtflyktninger som har ankommet Kanariøyene den siste tiden. Disse blir isolert og testet øyeblikkelig etter ankomst, og selv om de er en del av den offisielle statistikken utgjør de ingen smittefare for befolkningen, understreker myndighetene. De smittede flyktningene befinner seg på Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura.

De resterende ni utbruddene påvirker 44 personer, hvorav seks av disse er importerte tilfeller som har spredd seg videre til familiemedlemmer og i visse tilfeller kollegaer på arbeidsplassen.

Flere yngre blir smittet

Så langt har 2574 personer fått påvist smitte siden utbruddet i Spania startet på La Gomera sent i januar. Ekspertene forklarte på pressekonferansen at profilen på den som typisk blir smittet har endret seg den siste tiden.

– Før påvirket sykdommen i hovedsak eldre mennesker med underliggende sykdom, som ankom alvorlig syke på sykehuset, og nå er det den yngre befolkningen som krever færre innleggelser, forklarte García.

Forklaringen på dette er at unge mennesker er dårligere på å følge smittevernreglene, og ikke bryr seg i like stor grad om å utvise forsiktighet. Dette gjelder spesielt på fester og i sosiale sammenhenger hvor de ikke bruker masker og er dårlig på håndhygiene og avstand.

– De nye smittetilfellene, mange med symptomer, skjer i aldersgruppen under 50 år som deltar på disse aktivitetene, forklarte Garcia.