Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

Slik er smittesituasjonen:

412 aktive utbrudd i Spania

av | 30.07.2020

Spania er nå 40 dager inn i den nye normalen, etter flere lange uker med unntakstilstand og portforbud. Bare de siste tre dagene har helsemyndighetene registrert 51 nye utbrudd.

Det forklarte helseminister Salvador Illa til kongressen i dag.

Spania avslutter juli måned med  412 aktive utbrudd som inkluderer 4870 smittetilfeller. Offisielt begynte Spania sin nedtrapping 11. mai med 527 utbrudd som inkluderte mer enn 6000 smittetilfeller.

900 smittetilfeller per dag

Til tross for at rundt 900 nye smittetilfeller blir påvist per dag nekter Illa for at det er snakk om en ny smittebølge.

På onsdag kunne helsemyndighetene melde om over 1000 nye smittetilfeller på et døgn. Så høye har ikke tallene vært siden hele Spania hadde portforbud.

Illa påpekte overfor kongressen at det er store regionale forskjeller i landet, og at 60 prosent av alle nye smittetilfeller befinner seg i Catalonia og Aragon, lengst nord i landet.

Svært få av utbruddene innebærer mer enn rundt 12 smittede per klynge. Kun et av utbruddene innebærer mer enn hundre smittetilfeller, og brøt ut blant sesongarbeidere i Huesca og Lleida.

Dette kartet viser hvor i Spania smittetrykket er størst. Grafikk: RTVE.es

Ikke en ny bølge

Helsemyndighetene påpeker at dette ikke er snakk om en ny bølge, og viser til økt testkapasitet som lar myndighetene avdekke langt flere tilfeller enn tidligere.

– De fleste utbruddene er under kontroll. Vi er i en annen situasjon enn i april eller mars, sa Illa til kongressen. 

Ministeren forklarte også at Spania ikke vil måtte gå gjennom det samme marerittet igjen.  Dette forklarer han med flere faktorer som ifølge regjeringen gjør situasjonen i dag en helt annen enn under portforbudet.

For det første er nå 70 prosent av alle nye tilfeller symptomfrie. Dette er personer som får påvist viruset etter PCR-prøver og kontaktsporing, men som ikke har symptomer. Det gjør at kapasiteten i helsevesenet er bedre nå enn den var under portforbudet.

Lavere gjennomsnittsalder

En annen faktor som regjeringen peker på er at gjennomsnittsalderen for de som blir smittet nå har falt fra 66 år i mars og april til 45 år.

De siste fem ukene har denne alderen falt ytterligere, til en gjennomsnittsalder på 40 år. Lavere alder betyr lavere dødelighet og færre komplikasjoner for de som blir smittet.

En tom gate i bydelen Malasana i Madrid under portforbudet. Foto: JJFarquitectos via Twenty20

Bedre kapasitet i helsevesenet

Helseministeren påpeker også at kapasiteten på intensivavdelingene nå er vesentlig bedre enn den var tidligere.

I Spania er kun 209 pasienter innlagt på intensivavdeling med Covid-19, og presset på helsevesenet er derfor langt lavere.

Til tross for at antallet aktive smittetilfeller i Spania nå er høyere enn det var på sitt verste under portforbudet dør langt færre av Covid-19. I slutten av april var det i overkant av 100 000 aktive smittetilfeller og over 400 dødsfall per dag ifølge Worldometers. 29. juli var det 104 322 aktive smittetilfeller, men kun 7 personer har mistet livet den siste uka, ifølge helsemyndighetene.

På sitt verste mistet 961 mennesker livet på én dag, den 2. april 2020.

Et feltsykehus i Madrid som ble satt opp for å ta unna coronapasienter sykehusene manglet plass til. Foto: Byrådet i Madrid

Kritiserer offisielle tall

Regjeringen har imidlertid møtt sterk kritikk for sin rapportering av dødsfall, og i mai gikk både assosiasjonen for begravelsesbyråer og Spanias eget statistiske sentralbyrå ut og sa de mener at rundt 15 000 flere har mistet livet som følge av coronaviruset sammenlignet med de offisielle tallene.

– Vi har passert stormen men er enda ikke i en trygg havn, sa helseministeren.

Til tross for hans optimistiske tolkning av tallene erkjenner han at viruset vil fortsette å spre seg frem til vi har en velfungerende vaksine.

Strengere tiltak

Coronaviruset SARS-CoV2 som medfører sykdommen Covid-19 har tatt livet av 28 441 mennesker i Spania, og ført til over 282 000 smittetilfeller. Det siste døgnet har 1153 personer fått påviste viruset, som er den største økningen på tre måneder. På verdensbasis har coronaviruset smittet mer enn 16,9 millioner mennesker og ført til over 665 000 dødsfall.

Denne torsdagen innførte også hovedstaden Madrid obligatorisk bruk av ansiktsmaske utenfor hjemmet, og etterlater dermed Kanariøyene som eneste region uten et slikt maskepåbud. Madrid har også innført ytterligere restriksjoner på utelivet.

Kan snart begynne å coronateste turister

 

Friere på Kanariøyene

På Kanariøyene må masken kun benyttes innendørs der folk samles, slik som på butikker, kjøpesenter og kollektivtransport, samt utendørs når sikkerhetsavstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes.

Det gis unntak for dette når man spiser og drikker på utesteder eller utfører aktiviteter som ikke er kompatibelt med maskebruk, slik som trening, bading og hardt fysisk arbeide.

Skiller seg ut

Øygruppen utenfor Afrikas vestkyst har i motsetning til fastlandet klart seg bra når det kommer til smittetrykk. Kanariøyene har til sammen 161 aktive smittetilfeller, hvor rundt 100 av disse består av flyktninger som har blitt isolert siden ankomsten. Ingen har mistet livet siden 13. juni, og tallet står fast på 162 døde.

2621 mennesker har fått påvist Covid-19 på Kanariøyene siden utbruddet startet.

Disse tallene står i sterk kontrast til regionene lengst nord på fastlandet, over 2000 kilometer unna.

– Uten turisme vil sult spise opp Kanariøyene

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...