Siste

45 tilfeller av den alvorlige sykdommen listeriose på Kanariøyene på 4 år


Mellom 2015 og 2018 ble det registrert 45 tilfeller av den alvorlige sykdommen listeriose på Kanariøyene. På landsbasis har det vært 432 tilfeller, som er en økning på 68,75 prosent, ifølge en rapport fra det nasjonale senteret for epidemiologi.

Som Canariavisen tidligere meldte om, ble kjøtt med listeria-bakterien oppdaget på Tenerife forrige uke. Etter denne og flere lignende hendelser har sykdommen og den farlige bakterien fått mye oppmerksomhet i spanske medier.

Pr. i dag har 13 autonome regioner i Spania, pluss Ceuta og Melilla, rapportert om tilfeller av listeriose. Rapporten påpeker at bedre metoder for deteksjon av smitte er en av årsakene til økningen.

Alvorlig sykdom

Bakterien kan formere seg i kjøleskaptemperatur, noe som gjør at de fleste av oss får i oss bakterien med jevne mellomrom – uten at vi blir syke av dette.

Sykdommen listeriose, som forårsakes av bakterien Listeria monocytogenes, er meget alvorlig, men rammer som regel kun de med nedsatt immunsystem, slik som alkoholikere, gravide, eldre, og personer med kreft eller diabetes.

Symptomer på listeriose kan ligne på feber, slik som verk i kroppen, feber, hodepine, og tretthet. I tillegg får enkelte nevrologiske symptomer.

Listeriose kan føre til fosterdød hos gravide kvinner. Personer med nedsatt immunforsvar kan også få mer alvorlig sykdom, slik som hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.