Siste
Illustrasjonsfoto: Charterlaila / CC BY-SA

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå


Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med 5 nordmenn for å finne ut av hvorfor de velger å reise til Kanariøyene nå.

Med dagens rødmerking av Spania på kartet til Folkehelseinstituttet risikerer mange blant annet at reiseforsikringen ikke gjelder i røde land. Likevel velger stadig flere å trosse reiseråd og kjefting i kommentarfeltene for å nyte sol og varme på Kanariøyene når høsten setter inn hjemme i Norge.

Hilke Hellwig

– I flere år har vi vært på Gran Canaria i vinterhalvåret og føler at det er vårt andre hjem. Vi tar smittevernet på stort alvor, samme hvor vi er. Vi anser Arguineguín like trygt som i Norge, og dessuten vil vi heller sitte ute i varmen enn hjemme i stua. Med en god forsikring og lite sosialt samvær mener vi at det må gå bra forteller Hilke Hellwig til Canariavisen.

I skrivende stund er det 23 aktive smittetilfeller i Mogán kommune på Gran Canaria. Det er hit de fleste nordmenn reiser på vinteren, og da gjerne til Arguineguín eller Puerto Rico. Smittetrykket de siste syv dagene i kommunen er på 14,9 smittede per 100 000 innbyggere, ifølge kanariske helsemyndigheter. 

Else Marit Larsen

– Jeg reiser til Gran Canaria fordi jeg er pensjonist og eier egen leilighet, og vil tilbringe tid der på vinterstid. Jeg føler meg ganske trygg med alle smittevernregler. Jeg drar først og fremst for å gå turer og treffe venner i Arguineguín. Jeg tenker at mange er negative på grunn av redsel for å bli syke eller at vi som reiser tar med smitte til Norge. Jeg bor i Oslo og her er det jo også rødt nå, så jeg må bare fortsette med å holde avstand og sprite hender som jeg gjør her også, forteller Else Marit Larsen.

 

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene
 
Aiden Killith

– Vi reiste for å se hvilke muligheter det var for å kjøpe leilighet der nede, samt å komme seg unna Norge og slappe av i hyggelige omgivelser. Vi følte oss veldig trygg både under reise og oppholdet. Corona er overalt, det spiller ingen rolle om du reiser eller blir hjemme. Større fare for å bli smitta i Oslo eller Lofoten enn på Playa del Inglés, sier Aiden Killith.

Christine Foss Rasmussen

– Jeg reiser til øya på grunn av helse og trivsel. Stortrives og har kjøpt egen bolig. Ankom 19. september og planlegger å være hele vinteren med unntak av en tur til Norge i julen. Hadde en fin reise og følte meg trygg hele turen. Trist å se at så få tørr å reise og ikke minst å se hvordan mangelen på turister påvirker samfunnet her nede, forteller Christine Foss Rasmussen.

Hun mener at informasjon om forsikring og informasjonen om hva som dekkes av Helfo er mangelvare, og at dette kan skremme mange fra å reise. 

– Mange tror at forsikringen ikke gjelder, noe som dog stemmer med enkelte selskaper. Informasjon om bruk av Helfo-kortet og hvilken hjelp som er mulig å få er nok mangelvare. Mange glemmer nok at livet må leves, selv med corona. Prøver å minne de på at coronaen heldigvis ikke har tatt klimaet på øyen, og at livet kan leves like godt her som i Norge, faktisk mye bedre. Ferdes trygt med munnbind og nyter livet her på øya, sier Rasmussen.

Kvinne, 63

– Vi dro nedover mest for å ha det trivelig, gå turer og bare nyte varmen. Etter hvert fikk vi mange gode venner, og disse savner jeg nå. Noen bor der mer eller mindre fast. Jeg trives best i varmen, kontra mørke og kalde kvelder. Å forkorte vinteren er godt for kropp og sjel, mer nå enn før, kjenner jeg. Jeg er 63 år, blir et år eldre i februar. Jeg har vel ikke de største helseutfordringene, selv om jeg hadde et hjerteinfarkt for 3,5 år siden. Men med alderen kommer det litt forskjellig, så nå vil jeg også finne ut om kroppen fungerer bedre der enn her, forteller en leser som foretrekker å være anonym. 

Spania er rødt

For øyeblikket er Spania merket som rødt på smittekartet til Folkehelseinstituttet. Det betyr at norske helsemyndigheter mener det er høy smittefare i Spania, og innebærer at man må i 10 dagers karantene når du kommer hjem.

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 26. september 2020. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet. Rød farge = høy smittespredning og du må i karantene ved innreise til Norge. Gul farge= økt risiko, du må ikke i karantene ved innreise til Norge, Rød farge skravert = ikke evaluert eller ikke tilstrekkelig data om smittespredning, du må i karantene ved innreise til Norge. Norge er merket grått på kartet fordi det ikke er gjenstand for vurdering av råd for internasjonale reiser. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Strenge smittevernregler

I Spania og på Kanariøyene er det innført strenge smittevernregler for å kontrollere spredningen av coronaviruset. Dette innebærer blant annet obligatorisk bruk av munnbind på alle offentlige plasser, krav om avstand, strenge regler for utelivet og begrensninger i antallet personer som kan samles.
Dette er reglene som gjelder på Kanariøyene nå
 
Det er også forbudt å drikke alkohol på offentlig plass, utenom på godkjente serveringssteder på Kanariøyene.

Ytterligere strenge regler gjelder for tiden på Gran Canaria, Tenerife og El Hierro som følge av smittetrykket.