Siste
Barranco Seco-leiren skal få et kvalitetsløft med nye brakker som skal erstatte dagens telt, forklarte regjeringsdelegaten. Foto: Skjermdump/Canarias 7

5000 migranter er fortsatt på hotell


Teltene som er installert i den midlertidige mottaksleiren for båtmigranter i Barranco Seco på Gran Canaria skal byttes ut med prefabrikkerte brakker for å bedre forholdene i leiren.

Det var regjeringsdelegaten på Kanariøyene som kunngjorde dette i en pressekonferanse.

Nedbygd mottaksapparat

Anselmo Pestana understreket at han og regjeringen overtok ansvaret for et nedbygd mottaksapparat på Kanariøyene, etter at kapasiteten som ble bygd opp under migrantkrisen i 2006 har forfalt siden krisen tok slutt.

I 2020 la sosial, inkluderings- og innvandringsdepartementet frem sin plan for Kanariøyene, som innebærer at 7000 mottaksplasser skal opprettes på øygruppen, fordelt på en rekke fasiliteter.

5000 migranter fortsatt på hotell

Foreløpig er det fremdeles rundt 5000 migranter på kanariske hoteller, ifølge Pestana. Etterhvert som kapasiteten bygges ut i mottaksleirene blir stadig flere flyttet ut av turistområdene.

Nye mottaksplasser skal stå klare innen få dager, ifølge regjeringsdelegaten. Disse er på Gran Canaria og Fuerteventura, skriver Canarias 7.

Kvalitetsløft i omstridt leir

Pestana har også forsikret om at den midlertidige mottaksleiren i Barranco Seco, hvor migranter kan anholdes i 72 timer etter ankomst for identifisering og coronatesting, skal få et kvalitetsløft. Leiren er for øyeblikket tom, ifølge regjeringen.

Barranco Seco-leiren har blitt fordømt av blandt andre ombudsmannen for brudd på menneskerettighetene, noe også den midlertidige leiren som ble satt opp i Arguineguín i 2020 ble kritisert for.

Bispedømmet på Kanariøyene besluttet derfor å anmelde forholdene i den nye leiren til ombudsmannen, spesielt for tilfeller der migranter anholdes ulovlig utover de tillate 72 timene.

CATE-leiren i Barranco Seco tok over ansvaret som Arguineguín-leiren hadde frem til den ble fjernet.

Bytter ut telt med bygninger

Frem mot våren vil Innenriksdepartementet bytte ut teltene som er satt opp med prefabrikkerte bygninger for å sikre bedre leveforhold i leiren. Det skal også bygges opp mer kapasitet i leiren, slik at Barranco Seco skal være bedre rustet for topper i båtankomstene.

Pestana gjentok også sitt ønske om at EU og Spania viser solidaritet med Kanariøyene, slik regioner som Castilla y León og Catalonia allerede har gjort ved å si ja til å motta migranter.

Han understreker også behovet for å ta tak i den organiserte menneskesmuglingen som kriminelle nettverk står bak, og at et tett samarbeid med afrikanske land er avgjørende for denne innsatsen, skriver La Provincia.

På spørsmål fra pressen om regjeringen forhindrer migranter med gyldig pass fra å reise til fastlandet, fortalte Pestana at alle er påvirket av pandemien, inkludert han selv. Pestana fortalte at også han har blitt bedt om å forklare seg om behovet for å reise når han har forsøkte å besøke La Palma.