Illustrasjon: Envato Elements

75-åring døde etter at flaske med håndsprit eksploderte


En 75 år gammel kvinne fra Manresa i Barcelona-provinsen døde etter at en flaske hånddesinfeksjonsmiddel eksploderte få centimeter fra kvinnen, ifølge avisen El Periódico.

Kvinnen ble begravd denne uken, etter at hun fikk alvorlige brannskader i ulykken og senere døde av skadene på sykehus.

Ifølge avisen skal flasken med hånddesinfeksjon ha stått nær en varmekilde på kjøkkenet da den eksploderte 13. desember i fjor.

Kvinnen skal ha fått andre og tredjegrads forbrenninger flere steder på kroppen, og var innlagt i nesten to måneder på sykehus.  Også hennes 76 år gamle mann fikk brannskader da han forsøkte å hjelpe sin kone.

Eksplosjonen skjedde i parets hjem i i Manresa.

Brannfarlig

Håndsprit er som oftest alkoholbasert, og dermed klassifisert som brennbar væske. For at håndsprit skal være effektiv må den ha 60% styrke eller mer ved bruk av isopropanol, mens etanolbaserte produkter ofte har 70% alkohol.

Så lenge man påfører håndsprit korrekt og lar den tørke på hendene er den ikke lenger brennbar, men flasker skal alltid oppbevares utilgjengelig for barn og på god avstand til varmekilder. Aldri kom i kontakt med varmekilder slik som flammer mens du har våt håndsprit på hendene.

Denne videoen fra Tryg forsikring viser hvor brannfarlig håndsprit kan være:

Slik bruker du håndsprit korrekt

Det er viktig at du bruker nok håndsprit når du skal desinfisere hendene. Rundt 3 milliliter (en teskje) holder, og skal være nok til at du er fuktig på hendene i 30 sekunder, skriver NRK.

Sørg for at du påfører håndsprit på hele hånden, også mellom fingrene. Du skal gni til håndspriten har fordampet og du er tørr på hendene.

Tryg forsikring har noen gode råd når du skal oppbevare håndsprit:
  • Ikke oppbevar håndsprit på steder hvor den kan bli varm eller bli utsatt gnist eller flammer. Oppbevar den like varsomt som du ville gjort med en flaske rødsprit eller tennvæske.
  • Ikke håndter flammer, fyrstikker eller lighter på minimum to minutter etter at du har spritet hendene dine.
  • Håndsprit har høy alkoholprosent og bør oppbevares utilgjengelig for barn.