Illustrasjon: Envato Elements

9 tilfeller av brasiliansk virusmutasjon på Kanariøyene


Spanske helsemyndigheter har bekreftet ni tilfeller av den brasilianske virusmutasjonen som først ble identifisert i Rio de Janeiro på Kanariøyene, skriver Europa Press.

Helseminister på Kanariøyene, Blas Trujillo, har forklart til media at de ni tilfellene stammer fra et utbrudd på sykehus i desember, og at dette utbruddet er over, skriver El Diario på tirsdag.

Helsedepartementet anser tre varianter som spesielt bekymringsverdige: B.1.1.7 fra Storbritannia, B.1.351 (501.V2) fra Sør-Afrika og P.1 fra Brasil men følger også med på fire andre varianter.

To av disse kommer fra Storbritannia, en fra California, og ytterligere en fra Brasil, som ble oppdaget i Rio de Janeiro.

P.2-varianten

Det er P.2-varianten det nå er påvist ni tilfeller av på Kanariøyene, ifølge nyhetsbyrået Efe.

I en ny rapport om virusmutasjonene i Spania har 11 smittetilfeller av den nye varianten fra Brasil (P.2) blitt identifisert i Spania, skriver La Provincia. Dette er en ny virusvariant oppdaget i Brasil.

Amerikanske CDC publiserte for få dager siden en tidlig versjon av en rapport som viser til at P.2-varianten potensielt kan øke faren for å bli smittet flere ganger.

Rapporten fra CDC viser til en saksstudie publisert på Virological.org, hvor en person i Brasil først ble smittet med varianten som heter B.1.1.33, og deretter av P.2-varianten.

Både P.1 og P.2 ble først identifisert i januar i Brasil. Av de to er forskere mer bekymret for P.1-varianten, ettersom dette viruset har mutert mer, ifølge Scientific American.

Felles mutasjon

Begge variantene inneholder en veldig spesifikk mutasjon som har fått navnet E484K. Dette er ikke en variant i seg selv, men en mutasjon som forekommer i flere varianter av coronaviruset, inkludert den sør-afrikanske mutasjonen, P.1 og P.2 fra Brasil og i den britiske B.1.1.7-varianten.

Forskere er nå bekymret etter å ha funnet E484K-mutasjonen i den britiske varianten, som sprer seg i rekordfart i Europa.

VG skriver at E484K-mutasjonen ikke ser ut til å påvirke smittsomheten, men at forskere frykter at mutasjonen kan bidra til at viruset unslipper immunitet etter vaksinasjon – altså at du kan bli smittet av virus med denne mutasjonen selv om du har blitt vaksinert eller smittet fra før.

Ni tilfeller på Kanariøyene

To av disse var hos reisende som ble diagnostisert i Madrid og ni tilfeller var på Kanariøyene. Disse tilfellene mangler helsemyndighetene fremdeles noe informasjon om, før de kan loggføres.

En annen variant er B.1.525 fra Storbritannia, som ble identifisert i januar i år, og som har blitt påvist i Spania. Også varianten B.1.1.7 fra Storbritannia er identifisert på Kanariøyene.

To andre varianter, VOC 202102/02 som ble identifisert for første gang i Bristol (Storbritannia) og B.1.429 fra California er foreløpig ikke påvist i Spania.

Følger nøye med

Nye mutasjoner fortsetter altså å dukke opp, og de overnevnte virusvariantene er de helsemyndighetene i Spania følger nøye med på nå. Årsaken til dette er at disse mutasjonene er mer smittsomme, kan være mer dødelige, og kan være motstandsyktige mot vaksinene.

Spredningen av de nye mutasjonene har skutt fart i Spania den siste tiden, og så langt er 898 tilfeller identifisert og bekreftet i Spania.

Det er likevel slik at denne statistikken henger etter de egentlige tallene, og at bekreftelser i den offisielle statistikken tar lang tid fører til at disse tallene trolig er for lave sammenlignet med den nåværende smittesituasjonen.

Identifiseringen i Spania varierer stort mellom regionene.  Av de 898 tilfellene som er bekreftet er det 145 i Cantabria, 130 i Madrid, 117 på Balearene, mens Kanariøyene bare har 3, Aragon 1 og Ceuta ingen.

Mellom de to ytterpunktene er Navarra (90), Murcia (76), Castilla y León (72), Asturias (71), Andalusia (59), Valencia-regionen (64), Castilla-La Mancha  (22) Galicia (12), Baskerland (9), Extremadura (9) og Melilla (9), La Rioja (5) og Catalonia (4).