9000 har signert opprop mot nytt vannkraftverk i Arguineguín-ravinen

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

En underskriftskampanje og aktivistgruppe som kaller seg Salvar Chira-Soria krever nå at EU stopper planene om å bygge et vannkraftverk i Arguineguín-ravinen på Gran Canaria. Prosjektet vil føre til at store friluftsområder blir rasert, ifølge gruppen. Nå har de sendt 9000 underskrifter til EU gjennom plattformen «We Move Europe«.

I underskriftskampanjen som blir forelagt kampanjekommiteen i EU-parlamentet står det skrevet: «Et naturområde med ekstraordinær skjønnhet står i fare, som inneholder 5 beskyttede naturområder i Natura 2000-nettverket, med uvurderlige arkeologiske og etnografiske verdier.»

Videre skriver gruppen bak aksjonen:

Beskyttet av UNESCO

«Den naturlige unikheten i Arguineguín-ravinen er så rik at 14,7% av ravinen er beskyttet av UNESCO, gjennom det internasjonale programmet «Man and the Biosphere».

Kampanjen baserer seg dermed på naturverdien og artene som er beskyttet av dette direktivet, som gruppen hevder er et overgrep mot dyrelivet, beboere, strømkunder og et brudd på europeiske retningslinjer.

Annonse

– Irreversibel skade

I tillegg til selve Arguineguín-ravinen påpeker aksjonen også at fem naturområder i Natura 2000-nettverket vil bli industrialisert gjennom høyspentledninger, veier, sprengningsarbeide, forurensing, lyd, og industrialiseringen av selve ravinen.

Dette vil ifølge kampanjen påføre området «irreversibel skade» som vil ramme truede plante- og dyrearter i området.

Arguineguín-ravinen består av naturområder som til dels er beskyttet av UNESCO. Foto: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video/Flickr/CC BY-SA 2.0

4000 kilo sprengstoff, hver dag

Hvis planene blir til virkelighet vil konstruksjonsarbeidet ta rundt seks år, og det skal brukes 4000 kilo eksplosiver hver dag.

Høytspentmaster skal også settes opp i området, noe kampanjen mener vil «gjøre ravinen til et helvete», samtidig som innbyggere og gårdbrukere i området vil bli rammet.

Brudd på antitrustlover

Kampanjen hevder også at øyrådet på Gran Canaria, som har gitt en kontrakt på 50 år til Red Eléctrica, skaper en monopolsituasjon som bryter med EUs retningslinjer ment å hindre at den samme operatøren både skal stå for lagring og distribusjon av energi i samme område.

Dette er prosjektet

Det såkalte Chira-Soria-prosjektet består av å bygge et vannkraftverk som skal benytte avsaltet sjøvann fra havet for å generere strøm. Ettersom det er lite regnvann å hente sør på Gran Canaria er planen at dette skal pumpes opp gjennom dalen, før det brukes for å generere strøm.

Prosjektet har et budsjett på rundt 400 millioner euro, og er det største byggeprosjektet i Spania de neste årene, ifølge El Diario.

Planen er at overskuddstrøm skal brukes for å pumpe vann fra Soaria-demningen (600 moh.) på nattestid, opp til Chira-reservoaret på 900 moh.

I fjellet skal det graves ut et reservoar inne i fjellet mellom de to magasinene, som har fått kallenavnet «La Catedral», rett og slett fordi hele basilikaen til Santa Ana-katedralen i Las Palmas hadde fått plass i hulrommet som skal graves ut.

For å få til dette må det også bygges et nytt avsaltingsanlegg  ved stranden i Santa Agueda (Arguineguín). Under konstruksjonen av anlegget skal det pumpe 5000 kubikkmeter ferskvann til Soria hver dag, slik at demningen har et bra overskudd av vann når kraftverket står ferdig.

En nesten to mil lang rørledning skal gå fra Arguineguín, og to pumpestasjoner skal bygges langs denne. En ny tre kilometer lang tunnel skal bygges ved Las FIlipinas, slik at anleggstrafikken skal komme frem til byggeplassene.

Klaget inn for Europakommisjonen

Når prosjektet gikk ut på anbud i 2011 var det opprinnelig Endesa som tok ledelsen, ettersom ingen andre selskaper meldte sin interesse.

I 2013 ble en ny lov om konkurranse på strømmarkedet innført av daværende energiminister José Manuel Soria. Dermed gikk prosjektet til Red Eléctrica, som fremfor å generere energi satser på å lagre den i et reservoar på 900 meters høyde.

Prosjektet har blitt klaget inn til Europakommisjonen tidligere også, for brudd på antitrustlover i EU, noe også underskriftskampanjen påpeker.


Add New Playlist