Playmobil-utstilling i Las Palmas. Foto: Museo Elder

Er ungene glad i Playmobil? Da må de få med seg dette!

50 år med Playmobil utstilles på Gran Canaria.

Publisert Sist oppdatert

I går åpnet en helt spesiell utstilling på Elder Museum i Las Palmas. Den heter 50 år med en leke, 20 år med samling, og tar oss med på en reise gjennom Playmobil-universet – en verden som har fascinert både barn og voksne i hele fem tiår.

Elsa Santana, en av samlerne som står bak utstillingen, står foran en nøye utformet miniatyrscene fra viktoriatiden og smiler bredt.

Hun vet ikke nøyaktig hvor mange biter som inngår i settet hun har satt sammen, men det bryr hun seg ikke så mye om.

– For en samler handler det ikke om tall. Jeg ser bare på om jeg liker det, og om det gir liv til den historien jeg vil fortelle, sier hun.

Elsa, som er lærer til vanlig, har et nært forhold til Playmobil som strekker seg tilbake til 70-tallet.

– Da Playmobil kom ut, var det som om alle ga hverandre disse lekene til bursdager og jul. Jeg husker spesielt godt sjørøverskuta, western-figurene og middelalder-settene, mimrer hun.

Playmobil-utstilling i Las Palmas. Foto: Museo Elder
Playmobil-utstilling i Las Palmas. Foto: Museo Elder

En leke som har fulgt oss i fem tiår

Siden 1974 har Playmobil-figurene skapt små verdener som har engasjert og underholdt flere generasjoner.

Museumsdirektør José Gilberto Moreno forteller at utstillingen markerer sommerens siste store utstilling på Elder Museum.

– Det er en utstilling som handler om historien til en leke som har fulgt oss gjennom femti år, og som har hatt en stor betydning, ikke bare som leketøy, men også som en måte å lære både barn og voksne om historie, sier han.

Dioramaer som forteller historier

Utstillingen består av syv imponerende dioramaer – detaljerte miniatyrscener – som viser ulike tidsperioder, fra middelalderen til moderne tid.

– Her kan man se alt fra de første Playmobil-figurene med faste hender og knapt noe tilbehør, til dagens mer detaljerte varianter, forklarer kurator og samler Jennifer González.

Piratskipet vart spesielt populært da det kom ut. Foto: Museo Elder
Piratskipet vart spesielt populært da det kom ut. Foto: Museo Elder

Blant de mest populære lekene som stilles ut, er sjørøverskuta, western-toget og selvsagt de kjente Playmobil-figurene – ofte kalt «clicks».

Jennifer, som har samlet på Playmobil i mange år, sier at det er lekenes enkelhet som gjør dem så spesielle.

– Playmobil ble til under oljekrisen på 70-tallet. Man måtte finne på noe nytt som krevde mindre plast. Det var slik Playmobil så dagens lys, forteller hun.

Kjærlighet og Playmobil går hånd i hånd

Blant de som har bidratt til utstillingen, finner vi også José Navarro. Han begynte som mange andre med å lage julekrybber hjemme, en kjent og kjær spansk tradisjon, men med plassmangel i leiligheten måtte han finne en mer praktisk løsning.

– Jeg begynte med små julekrybber, men før jeg visste ordet av det, hadde jeg laget hele byer, sier han.

Elsa og José møttes gjennom sin felles lidenskap for Playmobil, og sammen har de samlet en imponerende mengde figurer, hus og biler.

– Vi har et helt rom til å oppbevare dem, og noen ganger tar vi i bruk flere boder også, ler José.

For dem er Playmobil mer enn bare leker. Det er en felles hobby og en måte å holde minnene fra barndommen levende på.

José forteller stolt om en av sine mest verdifulle eiendeler – et western-tog som han kjøpte for 150 euro for mange år siden, men som nå er verdt over 1000 euro.

– Jeg ville aldri solgt det, uansett hvor mye det er verdt, sier han bestemt.

Elsa ler når hun forteller at hun noen ganger har kjøpt Playmobil-figurer uten at José har fått vite det.

– Noen ganger bare må man ha den figuren, selv om det er en liten middelalderridder som viser seg å være verdt mer enn du trodde,» sier hun.

Powered by Labrador CMS