–⁠ Alle kan bli alvorlig syk av influensa

Den norske legen i Arguineguín sier risikogruppene vil ha svært stor helsemessig nytte av å vaksinere seg. «


Det er ikke bare turistsesongen som snart er igang for fullt på Kanariøyene. Også influensasesongen er nært forestående, og for mange kan sykdommen bli alvorlig.

– Alle kan bli alvorlig syk av influensa. Personer i risikogruppen kan ha svært stor helsemessig nytte av å vaksinere seg. Det vil føre til mindre alvorlig influensasykdom, forteller Hege Strømsnes til Canariavisen.

Strømsnes er lege og spesialist i allmennmedisin ved Det norske legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria.

Etter flere år med smitteverntiltak mot coronaviruset, venter helsemyndighetene på Kanariøyene nå en kraftig oppgang i antallet influensasyke denne vinteren.

Nettopp derfor har Kanariøyenes myndigheter investert i nesten 300 000 doser med influensavaksine i år. Det er 35 000 flere doser enn i fjor, ifølge helseminister Blas Trujillo, som også sier at vaksinasjon mot influensa kan redusere antallet dødsfall med over 70%.

I Spania dør rundt 2000 hvert år fra influensa, ifølge offisiell statistikk, men mørketallene er trolig store.

For mange nordmenn på Kanariøyene er det ikke mulighet for å ta influensavaksinen i det offentlige helsevesenet. De fleste som er på Kanariøyene deler av året, må dermed gå til det private helsevesenet.

Sesongen har begynt

Hos Det norske legesenteret i Arguineguín har de allerede begynt å vaksinere mot influensa, og de merker at det kommer flere nordmenn til øya.

– Vi merker at sesongen har begynt. Det er hyggelig at nordmennene kommer tilbake. Det vil nok bli mer travelt i neste måned – men vi skal forsøke å hjelpe alle som trenger det uansett, forteller Hege Strømsnes.

Avstand og god håndhygiene

Legen mener vi har lært mye om smittevern de siste årene. Og de samme tipsene som kan bidra til å forhindre coronasmitte kan også forhindre influensa.

– Hold avstand til personer med symptomer, som hoster og har andre luftveissymptomer. Vask hender ofte, og det er lurt å ha med seg hånddesinfeksjon hvis man ikke har mulighet til å vaske de, sier Strømsnes.

– Bør holde seg hjemme

Legen har også et klart råd å komme med til de som blir syke:

–Personer med hoste, feber eller andre symptomer bør holde seg hjemme eller holde avstand til andre, og bruke munnbind hvis de må ut blant andre. Jeg for min del holder en knapp på munnbindet. Jeg bruker fortsatt munnbind på flyreiser, sier legen.

Hun forklarer at de fortsatt forsøker å unngå at personer med smittsom infeksjon skal dele venterom med andre. Derfor bør du alltid ringe til legekontoret, før du tar turen hvis du blir syk.

– I høysesongen kan det også være vanskelig å få drop-in-time, så det er sikrest å ringe for å bestille time. Vil du ha legetime på grunn av luftveissymptomer ønsker vi veldig gjerne at du ringer og bestiller time.

Disse bør ta influensavaksine, ifølge Hege Strømsnes:

1) De over 65 år

2) Alle med kronisk lungesykdom eller nedsatt lungekapasitet, hjerte- og karsykdom, diabetes, leversvikt, nyresvikt, nevrologisk sykdom, nedsatt immunforsvar, alvorlig fedme eller andre alvorlige sykdommer.

3) Gravide etter svangerskapsuke 12

Slik får du influensavaksinen på Kanariøyene

Er du dekket av det offentlige helsevesenet i Spania kan du ringe for timebestilling og vaksine på tlf. 012. Dette nummeret må ikke forveksles med 112, som er nødsentralen på Kanariøyene. Dit ringer du hvis du blir alvorlig syk. Du kan også besøke nærmeste offentlige legekontor.

Har du behov for legehjelp på Kanariøyene og ikke er dekket av det offentlige finner du får liste over private legekontorer som har skandinavisktalende personell eller tolketjeneste her.