Siste

Alt du må vite før du reiser til Spania


Denne saken er eldre enn 1 år Denne saken er over et år gammel. Informasjon i saken kan være utdatert. Vi anbefaler alle om å sette seg inn i nåværende regler før de reiser.

Fra 1. juli kunne man reise til Spania fra en rekke land, men bare etter at man har skaffet seg en personlig QR-kode via en ny app som myndighetene har utviklet i samarbeid med flyplassoperatøren Aena.

I den forbindelse har vi samlet alt du trenger å vite om prosessen, fra å fylle ut skjemaet med din informasjon til hvordan du skal forholde deg på flyplassen etter ankomst. Husk at du alltid skal følge instruksjonene fra flyselskapet og helsemyndighetene.

Gå til nettsiden for utfylling av skjemaet

Flere har meldt om at appen ikke er tilgjengelig på iOS dersom kontoen deres er registrert i et annet land enn Spania. Utvikleren hadde dette å si om saken når vi kontaktet de:

– For øyeblikket er appen tilgjengelig i alle land fra Android, og på www.spth.gob.es. Den blir tilgjengelig på iOS snart, skriver utvikleren på e-post til Canariavisen. 

I en overgangsperiode frem til 31. juli vil det likevel være mulig å fylle ut denne informasjonen på papir, og passasjerkortet blir utdelt av flyselskapet. Dette gjøres ettersom det fremdeles er mangler og feil i appen, og flere har meldt om problemer med å laste ned appen dersom deres konto i Appstore eller Google Play ikke er spansk.

Se videoen under (engelsk tale - norsk tekst) for en kjapp gjennomgang av prosessen. Du finner spørsmål og svar om prosessen under.

For å reise inn i Spania må du fylle ut et skjema med helseinformasjon. Her skal du også fylle ut hvor du skal bo, og annen informasjon om reisen din. Etter å ha fyllt ut skjemaet får du en personlig QR-kode tilsendt på e-post. Dersom du bruker appen ligger også koden her, slik at du enkelt kan vise den frem på flyplassen.

Hvordan fyller jeg ut helseskjemaet for å reise til Spania?

Når du skal fly til Spania fra et annet land må du fylle inn et helseskjema i forbindelse med reisen. Du får da tildelt en QR-kode (dette er en kode som kan leses av datamaskiner, ikke ulik en strekkode) når skjemaet er fyllt ut. Skjemaet finner du på nettsiden spth.gob.es og i appen SPTH som er tilgjengelig fra Appstore og Google Play.

Du kan fylle ut første del av skjemaet så snart du har detaljene om din flyvning, men siste del, som omhandler din helse kan fylles ut tidligst 48 timer før din ankomst i Spania. Når skjemaet er fullført får du QR-koden din tilsendt på e-post, eller den gjøres tilgjengelig i appen.

Hvem må fylle ut dette helseskjemaet for å slippe inn i Spania? 

Alle passasjerer som skal reise inn til Spania fra andre land må fylle ut skjemaet.

Hva trenger jeg for å fylle ut skjemaet?

For å fylle ut helseskjemaet trenger du følgende informasjon og dokumentasjon:
  • Identitetsdokument (for nordmenn gjelder kun pass som gyldig identifikasjon i utlandet).
  • Informasjon om flyvningen din.
  • Informasjon om oppholdet ditt i Spania.
  • Din e-postadresse.
Hvor lang tid tar det? 

Det er enkelt å fylle ut skjemaet, og det tar rundt fem minutter. Husk at du kun kan besvare spørsmål om din helse når det er 48 timer eller mindre til din ankomst.

Hvorfor må jeg oppgi kontaktinformasjon? 

Din kontaktinformasjon er nødvednig for å sikre folkehelsen, og hvis du har kommet i nærkontakt med et bekreftet smittetilfelle kan myndighetene ta kontakt med deg for å sikre din og andres helse.

Hvorfor må jeg oppgi e-post?

For å fylle ut skjemaet må du oppgi din e-post. Når du fullfører skjemaet får du din QR-kode på e-post (husk å sjekke spam-mappen hvis du ikke får den i innboksen).

Hvis jeg ikke har egen e-postkonto, kan jeg bruke en e-post som tilhører noen andre, f.eks. en venn? 

Ja, du kan bruke e-posten til et familiemedlem eller en venn. Husk at hvis du har en smarttelefon har du garantert også en e-postadresse i forbindelse med denne. Om du bruker noen andre sin e-post må du huske å få koden av de, f.eks. ved at de skriver den ut til deg.

Hva brukes informasjonen til? 

Informasjonen brukes for å vurdere din helsestatus når du ankommer Spania, og for å kunne finne deg dersom du har vært i kontakt med smittede. Dataen blir håndtert av det spanske Helsedepartementet.

Når kan jeg fylle ut skjemaet? 

Skjemaet kan fylles ut så snart du har informasjon om din flyvning, og du kan lagre denne for å fullføre skjemaet senere. Du kan kun fylle inn helsedelen av skjemaet når det er 48 timer eller mindre til ankomst i Spania.

Hvor skal jeg vise frem QR-koden når jeg lander? 

Du skal skanne din kode på enhetene som er stilt opp for dette etter landing. Disse vil være tydelig merket.

Kan jeg få QR-koden på papir? 

Ja. Når du har registrert ditt skjema får du koden på e-post og i appen. Du kan skrive ut koden fra det vedlagte dokumentet som kommer på e-post.

Slipper jeg inn i Spania hvis jeg ikke har fullført skjemaet eller har koden? 

Det er obligatorisk å ha en gyldig QR-kode for å slippe inn i Spania.

Kan jeg fylle inn skjemaet på vegne av noen andre, hvis de trenger hjelp med dette? 

Ja, for å hjelpe mindreårige, hjelpetrengende eller handikappede personer kan du merke av i skjemaet for at du er en verge for personen. Sørg for at informasjonen om deg selv og den du fyller inn informasjon for er nøyaktig og sannferdig.

Må skjemaet også fylles ut for små barn? 

Ja, foreldre eller verge må gjøre dette for barn. De er også ansvarlig for at informasjonen er nøyaktig og sannferdig. Hvis mindreårige reiser alene må de ha med seg QR-koden selv om informasjonen har blitt sendt inn av en verge.

Kan jeg fylle inn skjemaet en gang for hele familien? 

For øyeblikket er ikke dette mulig, men det er mulig dette blir utviklet i fremtiden.

Hvem kan fylle ut helseskjemaet for personer med funksjonshemming? 

Dersom en person er psykisk eller fysisk utviklingshemmet kan en person med vergeansvar fylle ut skjemaet. De er da ansvarlige for at informasjonen stemmer og er sannferdig.

Kan turoperatøren hjelpe meg med utfyllingen? 

Ja, ditt reisebyrå kan hjelpe deg med å fylle ut skjemaet med ditt samtykke.

Må jeg melde fra dersom reisen blir avlyst? 

Nei, det er ikke nødvendig å melde fra dersom reisen blir avlyst. Informasjonen blir automatisk slettet etter tre måneder.

Kan jeg gjøre endringer i skjemaet etter at jeg har signert det og mottat min kode? 

Nei, dette er ikke mulig. Dersom situasjonen din har endret seg etter at skjemaet er fullført må du fortelle om dette ved helsekontrollen på flyplassen.

Kan jeg fylle ut deler av skjemaet på forhånd, og fullføre senere? 

Ja. Noen felter, slik som identifikasjonen din, kan fylles inn så snart du har informasjonen om din flyvning. Helsedelen og biten om din reisehistorie kan bare fylles ut når det er 48 timer eller mindre til ankomst i Spania.

Både nettsiden og appen lar deg lagre informasjonen din slik at du kan fortsette når du vil. Hvert skjema er unikt, og du får en kode som lar deg fortsette der du slapp frem til signering og generering av din QR-kode.

Når informasjonen er sendt inn og koden er generert kan ikke informasjonen endres.

Hvis jeg ikke vet adressen til mitt bosted, kan jeg få en QR-kode? 

Kun hvilken by og region du skal bo i er obligatorisk informasjon. Du kan derfor få koden selv om du bare vet dette, og ikke den fulle adressen.

Hvis jeg ikke vet hvilket sete jeg har fått tildelt, kan jeg få en QR-kode? 

Nei, dette feltet er obligatorisk. Du får ikke fullføre skjemaet før du vet hvilket sete du har fått tildelt ombord. Mange flyselskaper lar deg sjekke inn på nett før du reiser hjemmefra, slik at du kan få tildelt setenummer før du ankommer flyplassen.

Hva gjør jeg hvis jeg har symptomer på akutt luftveisinfeksjon eller feber, eller har vært i kontakt med noen som har Covid-19? Kan jeg fly? 

Hvis du har symptomer som feber, kortpustethet eller hoste, eller hvis du har vært i kontakt med et bekreftet tilfelle av Covid-19 de siste 14 dagene, skal du ikke reise til flyplassen, og du bør kontakte helsevesenet i ditt land.

Hvordan vet jeg at skjemaet har blitt lagret og levert? 

Du vet at skjemaet er korrekt utfylt og levert når du får meldingen «In a few moments an email will be sent to you with the QR Code, necessary to pass the health control at the destination airport. Remember to download the QR Code on your mobile or print it on paper to have it handy upon arrival in Spain. We wish you a nice trip and a happy stay in Spain

Hvilke forpliktelser har jeg når jeg fyller ut helseskjemaet for min reise til Spania? 

Du forplikter deg til å oppgi korrekt informasjon for å få tilgang til Spania, og at denne er sannferdig, og du forplikter deg til å følge smittevernreglene og tiltakene som helsemyndighetene indikerer på flyplassen.