Planlagt logistikksenter i Alicante. Foto: Amazon

Amazon utvider med 3000 ansatte i Spania


Amazon har kunngjort at de skal åpne fem nye logistikksentre i Spania, fordelt på Alicante, Tarragona, Barcelona, Montcada og Mollet del Vallès.

Åpningen av de nye sentrene vil ifølge netthandelgiganten skape 3000 nye arbeidsplasser i Spania dette året, noe som betyr at selskapet vil ha totalt 15 000 ansatte i landet.

Dermed har Amazon doblet antallet ansatte på bare to år, skriver selskapet i en pressemelding.

De nye jobbene vil bestå både av arbeidsplasser «på gulvet», men også høyt utdannede ingeniører, utviklere, ledere, forskere og eksperter på IT og maskinlæring.

Gigantmaskineri

I tillegg til å være en av verdens største aktører på netthandel er Amazon også definert som et av verdens største teknologiselskaper. Store deler av Internett kjører på Amazon sine systemer, kjent som Amazon Web Services.

– Vi er utrolig stolte av å fortsette å skape arbeidsplasser i Spania. Ti år etter at vi lanserte Amazon.com er vår Spania-satsing sterkere enn nonesinne, og vi gleder oss over å skape attraktive jobbmuligheter og å bidra til den økonomiske gjenopprettingen, sier visepresident og direktør for Amazon i Italia og Spania, Mariangela Marseglia.

Selskapet anslår at de indirekte skaper mer enn 100 000 arbeidsplasser i Spania, gjennom sine forsyningskjeder, konstruksjon, eiendom og tjenester, inkludert for små og mellomstore bedrifter som selger på plattformen.

Matvaresenteret i Barcelona: I flere spanske byer kan man handle mat på nettet via Amazon. Foto: Amazon

Kritisert selskap

Selskapet har likevel blitt møtt med mye kritikk, både i hjemlandet USA og i Europa, på grunn av dårlige arbeidsforhold, lave lønninger, og det faktum at de presser ut mindre aktører på markedet.

Teknologinettstedet Tek.no publiserte i august 2020 en kommentarartikkel fra en av sine egne journalister, som tok for seg Amazon i harde ordelag:

– Amazons gigantiske, globale, økning kan minne litt om måten en kreft sprer seg. Den dukker opp i stadig nye områder, den konkurrerer ut det som var der fra før, og til slutt står du igjen med en ukontrollerbar svulst som er for stor til å gjøre noe med, skriver journalist i Tek.no, Finn Jarle Kvalheim. 

Tidligere har Amazon-sjef Jeff Bezoz, som for øvrig er verdens rikeste mann, vært nødt til å forklare seg om konkurransehemming i det amerikanske senatet.

Påstander om at ansatte ikke får lov til å ta toalettpauser når de trenger det har også versert, og blitt omtalt av The Verge.