Amazon vil åpne logistikksenter på Gran Canaria

Ifølge avisen La Provincia snuser selskapet på flere tomter, både på Gran Canaria og Tenerife. Ikke overraskende er det frihavna i Arinaga som er favoritten. «


Netthandelsgiganten Amazon er på jakt etter en tomt for å bygge et stort logistikksenter på Gran Canaria, ifølge avisen La Provincia.

De ønsker seg en tomt i nærheten av flyplassen på øya og sikter seg inn mot Arinaga-havna, men har også både Telde og Ingenio under vurdering.

Snuser på frihavna i Arinaga

Selskaper som har jobbet med Amazon for å åpne andre logistikksentre i Spania skal ha bedt om informasjon fra myndighetene på øygruppen, med mål om bygge et nytt distribusjonssenter.

Dette skal distribuere produkter til kunder både på Kanariøyene og i afrikanske land, ifølge La Provincia.

Også interessert i Tenerife

Om det nye senteret blir til virkelighet er det ikke sikkert at det havner på Gran Canaria.

De siste månedene har de samme selskapene nemlig gjort lignende undersøkelser på Tenerife.

Eksterne konsulenter

Netthandelsgiganten som ble startet av Jeff Bezos, som i dag er verdens rikeste person, bruker eksterne konsulentselskaper for å finne egnede lokasjoner til distribusjonssentrene sine.

Det er disse som tar seg av kontakt med lokale myndigheter og konstruksjonen av sentrene.

Ikke bekreftet

La Provincia skriver at kildene ikke har bekreftet at det dreier seg om Amazon, men at det er de samme selskapene som har stått bak flere andre slike sentre for den amerikanske giganten.

Frihavn med skattefordeler

Ifølge avisa skal det spesielt være et område på 250 000 kvadratmeter i Arinaga-havna som er interessant. Dette er en frihavn som er satt opp med spesifikke skattefordeler og tollregler.

Hvis Amazon bygger lager her trenger de ikke å forholde seg til tollreguleringer og avgifter. Dessuten er området nært flyplassen.

I Barcelona har Amazon allerede bygd et slikt logistikksenter i frihandelssonen, på en 9300 kvadratmeter stor eiendom.

Vokst kraftig

Til tross for at Amazon har vokst kraftig i Spania de seneste årene, har ikke selskapet noe eget logistikksenter på Kanariøyene.

Selskapet har tidligere planlagt å bygge lager på Tenerife, men prosessen har blitt forsinket på grunn av problemer med entreprenørene.

15 000 ansatte i 2021

Fra før har selskapet distribusjonsbaser i A Coruña, Alcalá de Henares, Alcobendas, Almería, Barcelona, ​​Castellbisbal, El Prat de Llobregat, Illescas, Leganés, Madrid, Málaga, Martorelles, Murcia, O'Porriño-Pontevedra, Paterna, Rubí, San Fernando de Henares, Sevilla og Trapagaran.

Det første åpnet i San Fernando de Henares nær Barajas-flyplassen i Madrid, i 2012.

Nye sentre er også planlagt i flere spanske byer, slik Canariavisen har skrevet om før.

Gigantmaskineri

I tillegg til å være en av verdens største aktører på netthandel er Amazon også definert som et av verdens største teknologiselskaper.

Store deler av Internett kjører på Amazon sine systemer, kjent som Amazon Web Services.

Selskapets største senter i Spania åpnet i 2019 i Toledo og tar opp hele 200 000 kvadratmeter.

Amazon sier de nye sentrene vil føre til minst 3000 nye permanente jobber i år, men også mange tusen indirekte jobber. Selskapet vil i løpet av 2021 ha rundt 15 000 ansatte i Spania.

Selskapet anslår at de indirekte skaper mer enn 100 000 arbeidsplasser i Spania, gjennom sine forsyningskjeder, konstruksjon, eiendom og tjenester, inkludert for små og mellomstore bedrifter som selger på plattformen.

Dårlige arbeidsforhold

Selskapet har blitt møtt med mye kritikk, både i hjemlandet USA og i Europa, på grunn av dårlige arbeidsforhold, lave lønninger og for å presse mindre aktører ut av markedet.

Teknologinettstedet Tek.no publiserte i august 2020 en kommentarartikkel fra en av sine egne journalister, som tok for seg Amazon i harde ordelag:

– Amazons gigantiske, globale, økning kan minne litt om måten en kreft sprer seg. Den dukker opp i stadig nye områder, den konkurrerer ut det som var der fra før, og til slutt står du igjen med en ukontrollerbar svulst som er for stor til å gjøre noe med, skriver journalist i Tek.no, Finn Jarle Kvalheim. 

Tidligere har Amazon-sjef Jeff Bezoz, som for øvrig er verdens rikeste mann, vært nødt til å forklare seg om konkurransehemming i det amerikanske senatet.

Påstander om at ansatte ikke får lov til å ta toalettpauser når de trenger det har også versert, og blitt omtalt av The Verge.