Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

Må gi fra seg eiendom for å betale gjeld:

Anfi drukner i gjeld etter timeshare-dommer

av | 14.07.2020

Det tidligere norskeide Anfi del Mar drukner nå i gjeld på grunn av timeshare-dommer.

Anfi-gruppen er den største timeshare-operatøren i Europa. Nå sliter de med å betale tilbake kunder som har vunnet over konsernet i retten som følge av ulovlige kontrakter. Flere rekordstore erstatningskrav blir nå håndhevet for å tvinge Anfi til å utbetale erstatningene.

Turistimperiet like utenfor Arguineguín ble stiftet av den norske forretningsmannen Bjørn Lyng.

Skal ha skjult flere millioner

Selskapet skal ha skjult flere millioner euro på utenlandske kontoer  for å unngå utbetaling av erstatningskrav til sine tidligere kunder.

Store summer har forsvunnet fra selskapets kontoer de siste årene. På kontoer som tilhører Anfi Sales og Anfi Resorts var det i 2016 over 10 millioner euro på bok. Nå, fire år senere, er saldoen enten null eller i visse tilfeller også i minus.

Magasinet Inside Timeshare har avdekket at selskapet nå opererer med nye kontoer, og at både nye og eksisterende kunder har blitt bedt om å overføre kjøpesummer til kontoer i utlandet.

Det skal være snakk om kontoer i HypoVerinsbank i Tyskland, ABN Amro Bank i England, Nordea i Danmark, og Nordea i Norge.

Ved å flytte pengene til andre land og kontoer har Anfi-gruppen unngått tvangsinngrep.

Belåner eiendommer

Nå har Anfi måttet belåne en rekke eiendommer for å dekke gjelden, men også dette blir vanskeligere for konsernet etter at stadig flere storbanker nå nekter å gi ut bankgarantier, ifølge kilder i CLA Canariavisen har snakket med.

Selskapet blir nå etterforsket av retten i San Bartolomé de Tirajana sør på Gran Canaria for å ha skjult kapital og for å ikke innfri sine økonomiske forpliktelser. Etterforskningen ble åpnet etter at påtalemyndigheten i Las Palmas selv anmeldte Anfi Sales og Anfi Resorts sommeren 2019.

Tapte i høyesterett

Etter en rekke dommer i begge retninger avgjorde høyesterett i januar 2015 at livstidskontraktene som Anfi og flere andre opererte med er ulovlige. Etter dette fulgte et skred av nye dommer mot Anfi og flere andre timeshare-grupper.

Advokatene Miguel Rodríguez Ceballos fra firmaet Navarro y Ceballos og Eva Gutiérrez fra Canarian Legal Alliance (CLA) stod bak sakene som førte til etterforskningen. En rekke andre advokater har senere kastet seg på vogna, og selskaper som CLA er i kraftig vekst innen dette markedet.

Tidligere kunder og deres advokater hevder at Anfi-gruppen gjør alt de kan for å unngå å gjøre opp for seg. I rammeverket av etterforskningen som nå pågår i retten sør på Gran Canaria har Anfi erkjent forsinkelsene i deres rapportering om hvor midlene befinner seg.

Gjør det vanskelig

Anfi sine advokater argumenterer imidlertid med at de allerede har gjort en rekke eiendommer tilgjengelige for å dekke gjelden, men som advokat Eva Gutiérrez i CLA har påpekt er det snakk om eiendeler som er vanskelig å utløse. For det første er det snakk om eiendom, som gjør det nødvendig å utføre taksering og et forlik – noe som er meget kostbart og tidkrevende – og i tillegg fordi eiendommene allerede er belånt en eller flere ganger. Bruksområdene for eiendommene er også meget begrenset.

Etter loven er disse eiendommene på 7. plass i rekken av eiendeler som beslaglegges (fra enklest til mest komplisert løsning), bak likvide penger, kreditter, husleie og renter.

Store summer

Advokatene i CLA understreker også at disse verdiene kun tilhører et av selskapene (Anfi Sales) og at Anfi Resorts og Anfi Tauro, som også er en del av kontraktene ikke er med her. Anfi mener på sin side at verdien på eiendommene overstiger lånebeløpene som følger med.

Avdokatfirmaet Canarian Legal Alliance alene har mer enn 20 millioner euro utestående hos Anfi-gruppen i ubetalte erstatningskrav til deres kunder og har den siste vunnet en rekke store erstatningssaker mot Anfi på vegne av sine kunder.

Konto i Norge

I tillegg til kontoer i Tyskland, England og Danmark har Canariavisen også kjennskap til et kontonummer hos Nordea i Norge som har blitt brukt for innbetalinger fra norske kunder. Canariavisen har vært i kontakt med en tidligere kunde hos Anfi som signerte kontrakt i august 2015, og som ble bedt om å betale inn depositum til en norsk konto i Nordea. Dette var altså bare måneder etter at Anfi tapte saken i høyesterett i januar det året, og før pengene begynte å forsvinne fra de spanske kontoene.

Oppdateringer: 

Saken er oppdatert 14. juli kl. 16:40 med ny informasjon som viser at Anfi angivelig også har brukt norske kontoer i Nordea for å unngå tvangsinnkrevelse i Spania. Canariavisen kjenner til disse kontonumrene. 

Saken er oppdatert 14. juli kl. 17:04 med ytterligere informasjon om bruk av norske kontonummer i Nordea. 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...