Anklager regjeringen for uaktsomt drap –⁠ behandles av høysterett


Høyesterett har de siste ukene fått inn 16 anklager mot statsministeren, hans ministere og offentlige tjenestepersoner. Disse anklagene hevder at regjeringen må stilles til ansvar for måten de har håndtert viruskrisen, og kommer fra både leger, offentlige tjenestepersoner, politiske partier, og enkeltpersoner.

Anklagene som nå skal behandles av høyesterett går både ut på regjeringens håndtering etter at unntakstilstanden ble innført, men også i tiden før portforbudet når tidlige tegn på en global pandemi kom frem i lyset.

Bak de 16 anklagene som så langt har kommet inn er det både leger, sykepleiere, et politisk parti, et borgerkollektiv, og grupper som jobber i det offentlige.

Historisk

Skredet av anklager er historisk, ettersom det aldri før har kommet så mange saker inn til høysterett på så kort tid, som omhandler samme saksområde.

Kilder i høyesterett opplyser til avisen Canarias7 at retten foreløpig ikke har behandlet sakene enda, og heller ikke tatt noen avgjørelser i forhold til hvordan de skal etterforskes.

Disse sakene vil først bli hørt av høyesterett når unntakstilstanden tillater at de åpner for ordinær aktivitet.

Dette er anklagene

Den første som åpnet en straffesak mot regjeringen er advaokat March Víctor Valladares, som gikk til høysterett med sin sak 8. mars. Advokatfirmaet Preico Jurídico, som er ledet av Raúl Castañeda har anklaget statsminister Sánchez i samme sak, og en tredje anklage kom fra en av hans kollegaer, Luis Alberto Pardo. Disse anklagene hevder i hovedsak at regjeringen har utvist uaktsomhet som har ført til store skader.

I begynnelsen av april anklaget en ny plattform for de som har blitt påvirket av Covid-19 innenriksminister Fernando Grande-Marlaska og helseminister Salvador Illa for kriminelt ansvar etter deres håndtering av krisen. Plattformen er ledet av Carmen Balfagón, tidligere direktør i instituttet for eldre og sosiale tjenester. Balfagón har også politiske forbindelser til partiet Vox på ytre høyre.

Mangel på beskyttelsesutstyr

Sentralforeningen for offentlige tjenestepersoner, CSIF, har på sin side anklaget helseminister Salvador Illa for mangelen på beskyttelsesutstyr for helsepersonell. Denne fagforeningen har et høyt antall smittede medlemmer, og de anklager helseministeren for uaktsomt drap, skader, og for brudd på risikoforebyggende forskrifter.

Også en rekke fagforeninger som representerer leger og sykepleiere har anklaget regjeringen på grunn av manglende sikkerhet for helsearbeidere. Helseminister Illa er hovedmålet i disse anklagene.

Mangelen på personlig beskyttelsesutstyr og det faktum at fire agenter i Guardia Civil har mistet livet som følge av Covid-19 har også fått fagforeningen Jucil til å anklage både helseministeren og innenriksministeren for lignende forhold som CSIF.

Religiøse rettigheter

Etter påske kom det også inn anklager mot regjeringen etter at det nasjonale politiet kastet ut 20 medlemmer fra katedralen i Granada under messen på langfredag. Anklagen hevder at dette var et brudd på grunnleggende religiøse rettigheter.

En gruppe innad i det lokale politiet i Madrid har også sendt inn anklager mot Sánchez og Illa, etter at også de mener dette var brudd på grunnleggende rettigheter.

Ytre høyre

Partiet Vox (ytre høyre) støtter også det juridiske angrepet på regjeringen med sine egne anklager mot statsministeren og flere ministere for grov uaktsomhet som førte til død og skade for arbeidere. Partiet er kjent for å starte kriminalsaker mot sine motstandere, og har allerede forsøkt å sende en rekke saker omhandlende sine politiske motstandere til retten, uten hell.

Hevder regjeringen er medskyldig

En familie fra Huelva har også anklaget statsministeren og fire andre ministere for medskyldighet i dødsfallet til en 79 år gammel seiler, og et kollektiv i Madrid har anklaget innenriksminister Grande-Marlaska for uttalelser fra sjefen i Guardia Civil, José manuel Santiago.