Siste

Ansiktsmasker blir påbudt fra torsdag


Bruk av ansiktsmasker blir påbudt fra torsdag 21. mai. Påbudet gjelder både når du er innendørs på offentlig plass, og utendørs dersom sikkerhetsavstanden på to meter ikke kan overholdes.

Barn under seks år er unntatt fra påbudet, men det anbefales også at de mellom 3-6 år benytter ansiktsmaske.

Det kommer frem av den offisielle bullentinen som ble publisert denne onsdagen. I den nye ordren regulerer myndighetene nå bruken av ansiktsmasker på offentlig plass utendørs og innendørs, men kravet gjelder kun når sikkerhetsavstanden ikke kan overholdes.

Personer som lider av pusteproblemer som kan forverres av å bruke maske er unntatt fra påbudet, samt andre som av helseårsaker ikke kan benytte disse.

Man har også lov til å ta av seg masken for å spise og drikke, og i situasjoner hvor det ellers er strengt nødvendig.

Regjeringen anbefaler at man benytter kirurgiske munnbind som dekker nese og munn, men alle typer ansiktsmasker er tillatt å bruke.

Helsemyndighetene påpeker at utstrakt bruk av ansiktsmasker for å redusere smittespredningen av coronaviruset er avgjørende.

Et kirurgisk munnbind beskytter til dels brukeren, men i all hovedsak beskytter de andre mot brukerens dråpesmitte. Ettersom coronaviruset kan smitte selv om man ikke har symptomer vil utstrakt bruk av  munnbind redusere denne typen spredning.