Siste

Antallet aktive smittetilfeller på vei ned –⁠ men ny bølge kan komme


Ingen nye dødsfall har blitt registrert på Kanariøyene det siste døgnet, og tallet på antall døde forblir på 151 etter dagens oppdatering fra helsemyndighetene.

Antallet aktive smittetilfeller går også ned i dag, til 652. 581 av disse er i hjemmeisolasjon, 19 pasienter er innlagt på intensivavdelinger, og ytterligere 55 er innlagt på sykehus for behandling.

Totalt har 2270 personer fått påvist smitte på øygruppen siden utbruddet startet. To nye smittetilfeller har blitt bekreftet det siste døgnet, hvorav 1 holder til på Gran Canaria, og en annen på La Palma.

Tallet på antall friskmeldte stiger med 10 personer, til 1467.

Tenerife er fremdeles hardest rammet blant øyene, med 106 dødsfall til nå. På Gran Canaria har 36 personer mistet livet som følge av Covid-19, Lanzarote har 5 dødsfall, og La Palma 3.

To nye smittebølger

Spanias helseminister Salvador Illa har indikert at en ny smittebølge kan ramme landet, og at det derfor er viktig at innbyggerne følger reglene for å unngå nok en runde med strengere tiltak og portforbud.

Et dokument fra den spanske hæren legger til grunn at det vil komme to nye smittebølger, og at det kan ta opp mot et og et halvt år før normalitet kan gjenopprettes dersom ikke en velfungerende vaksine kommer før den tid.

– Vi utelukker ikke en andre bølge, så det er best å følge anbefalingene som vi gir, svarte helseministeren på spørsmål om dokumentet.

Mange ute i gatene

På mandag gikk Kanariøyene inn i fase 1 av nedtrappingen. Folk flokket til gatene og utestedene som får lov til å holde åpent i Gran Canarias hovedstad Las Palmas.

Også sør på Gran Canaria var det mange mennesker ute på de få utestedene som foreløpig hadde åpnet.

Helseministeren advarer

– Vi må lære å forholde oss til folk annerledes. Hvis vi følger reglene, bruker maske på kollektiv transport og overholder sikkerhetsavstanden, er dette den mest effektive måten å forhindre en andre bølge, forklarte helseministeren under pressekonferansen. 

Illa advarte også mot at nedtrappingsprosessen vil måtte stoppes, og i verste fall må det innføres strengere tiltak dersom smittesituasjonen tilsier det.

– Nøkkelen til å unngå tilbakegang er å ta personlig ansvar, at vi alle oppfører oss eksemplarisk, og følger anbefalingene fra helseekspertene, sa helseministeren.