Åpner for at regioner kan be om unntakstilstand


Statsminister Sánchez åpner nå for at regionene kan be om å få innføre unntakstilstand i sine områder for å innføre ekstraordinære tiltak som portforbud. Dermed kan hver region søke om å innføre tiltak som tidligere kun var mulig under det nasjonale portforbudet i Spania.

Det vil i så fall være hver enkelt region som tar styringen over tiltakene, og de regionale presidentene vil få økt myndighet.

– Hvem er vel bedre til å forklare situasjonen enn den regionale presidenten? Vi gir de det ansvaret, sa statsministeren under en tale til folket denne tirsdagen.

Han forklarte også at hver regionspresident må møte i kongressen for å forklare hvilke tiltak de innfører og hvorfor.

– Parlamentets støtte

– Vi legger parlamentets støtte i hendene til regionene slik at de kan komme med sine forespørsler om unntakstilstand til kongressen, som er stedet for å debattere dette, sa Sánchez.

Statsministeren understreket at regionsmyndighetene fikk økt myndighet over tiltakene i sine regioner under nedtrappingen av den nasjonale unntakstilstanden.

Helseminister Salvador Illa kunngjorde allerede i juli at regjeringen kan godkjenne en delvis unntakstilstand for bestemte områder i en region, eller for hele regioner.

Militært personell til smittesporing

Statsministeren fortalte også under talen at han gjøre militært personell tilgjengelig for de regionene som trenger dette for å utføre smittesporing.

Det er snakk om rundt 2000 personer, og blir gjort tilgjengelig der regjeringen mener behovet er størst.

Ba folk laste ned smittesporingsapp

Sánchez benyttet også talen til å be alle om å laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid.

– Den har vist seg å være effektiv under pilottesten på La Gomera, og oppdaget nesten dobbelt så mange kontakter som manuell sporing. Dersom over 20 prosent bruker den kan det redusere pandemien med 30 prosent. Digital teknologi kan redde liv. Alle innbyggere og regioner bør laste ned applikasjonen, sa han.