Åpner pianobaren igjen: – Jeg savner publikumet og gjestene mine

Bjørn Sande «Lillebror» Larsen forteller om vanskelige tider som næringsdrivende på Gran Canaria, men sprudler også med nye prosjekter. Nå gjenåpner han pianobaren Do-Re-Mi i Playa del Inglés.

Lillebror fra hjemmestudioet sitt i Playa del Inglés på vakre Gran Canaria. Foto: Privat

Av Leo Lunde
Publisert 31. oktober 2020 kl. 10:15

Av Leo Lunde
Publisert 31. oktober 2020 kl. 10:15

Da coronaviruset rammet Kanariøyene i vår gikk det hardt ut over turismen på Kanariøyene. En av de som måtte stenge når portforbudet kom 14. mars var Bjørn Sande «Lillebror» Larsen. Han har gjennom mange år blitt et kjent og kjært fjes på Gran Canaria.

Først startet han den vellykkede pianobaren Lillebrors i Puerto Rico, før han inntok Playa del Inglés med sitt nye konsept, Do-re-mi Party & Pianobar. Da turistene rømte øya og samfunnet stengte ned i mars var det ikke mange som trodde at dette ville vare i sju måneder.

I dag har derimot smittetrykket på Gran Canaria gått ned, og både Tyskland, Storbritannia og Sverige sender solhungrige turister til Kanariøyene igjen. Det har fått Lillebror til å legge seg i selen, og i dag er det duket for gjenåpning av Do-Re-Mi på Yumbo-senteret i Playa del Inglés. Vi tok en prat med Lillebror for å høre hvordan det har gått under krisen, og hva planene hans er fremover.

Vil bidra til at det skjer noe

– Vi ønsker å åpne nå for å se om det er et kundegrunnlag og for å bidra til at det skjer mer i området, så det blir mer fristende å gå ut å benytte seg av de tilbudene som er åpne. Så får vi håpe at det blir folk nok til å fortsette, hvis ikke må vi jo stenge igjen. Så jeg håper folk kjenner sin besøkelsestid. Hvis de ønsker at vi skal være åpne så må de komme, om det så er for å ta en øl eller vann. Folk trekker folk, og det er viktig for oss.

Han mener det er viktig at folk støtter de som faktisk holder åpent nå.

– Det er nesten bedre at de tar en pub til pub-runde og heller tar en øl på hvert sted, enn at de setter seg på samme sted hele kvelden å drikker fire.

Mange regler

Med den «nye normalen» fulgte det også en rekke regler og begrensninger for utelivet. For selv om Kanariøyene slipper unna både portforbud og en del av de strenge restriksjonene på fastlandet, er det fortsatt mye som ikke er lov.

Lillebror forteller at de tar smittevernet på alvor, og at de på grunn av nåværende regler ikke kan ha levende musikk.

– Det er ikke lov å danse, reise seg opp å synge med, og heller ikke lov til å skrike. På Do-Re-Mi har vi heldigvis verdens største terrasse, hvor vi normalt sett har kapasitet til nesten 200 mennesker. Og nå har vi også utvida terrassen hvis vi trenger det, så vi kan i prinsippet ha nesten like mange, rundt 180 med smittevernregler og meter mellom bordene, og ikke større grupper enn 10.

Lillebror hadde fullt hus hver ettermiddag i sesongen før coronaviruset rammet Kanariøyene.

Til tross for at Lillebror som vanlig er sprudlende og glad når vi snakker med han legger han ikke skjul på at reglene har vært kompliserte.

– De har vært veldig frustrerende, disse reglene. Dette med musikk eller ikke musikk, underholdning eller ikke underholdning. For hva er show, hva er bakgrunnsmusikk og hva er konsert? Vi har jo musikklisens og alle papirene i orden, for vi er jo en pianobar så den er selvfølgelig registrert som det. Problemet er at de stengte ned deler av Yumbo fordi det var shoppingsenter og der var det ikke lov med levende musikk. Så ble det sagt at det var lov når det ikke var show og ikke sent på kvelden, men nå har flere barer blitt stengt etter å ha hatt levende musikk, så det blir det ikke noe av foreløpig. Det har vært veldig mye frustrasjon og veldig uklare regler, forteller Lillebror.

– Noen kan tydeligvis ha levende musikk av en eller annen grunn. Ingen autoriteter har svart på dette. Så til uka skal jeg dykke ned og slå litt i noen bord og få noen svar. Det er jo blodig urettferdig når ikke reglene er sånn at politiet kan tolke det individuelt.

Avhengig av underholdning

Lillebror forklarer at de er helt avhengige av underholdning for å trekke folk på grunn av beliggenheten.

– Vi er avhengig av underholdning. Vi har en fantastisk location. Vi troner over Jumbo med utsikt over alt som er, men vi er jo oppe i tredje etasje og det betyr at det er ikke noe folk som går forbi, for vi ligger jo inn mot senteret og ikke ut mot gata. Så når det er så lite folk som nå velger folk å sitte nede for der kan de glane på folk som går frem og tilbake. Men oppe hos oss er vi avhengig av noe som trekker folk opp. Med nåværende begrensninger gjør vi det nå med en veldig hyggelig atmosfære og veldig bra priser også, forteller Lillebror.

Do-Re-Mi Party & Pianobar på Yumbo gjenåpner, men pianoet blir flyttet ut for å overholde smittevernreglene.

Satser på ettermiddagene

På grunn av begrensningene på utelivet er det ikke lenger lov å ha åpent ut i de små timer på Kanariøyene. Lillebror er vant til å satse på ettermiddagene etter å ha trukket fullt hus hver ettermiddag i sesongen med dans og moro.

– Vi kommer til å ha åpen første kvelden på lørdag fra 18-tiden, for solnedgangen er fantastisk på den terrassen, og da regner jeg med å stenge rundt 23. På søndag kommer jeg til å åpne klokka 15, så får vi se hvem som kommer. Vi har jo stappfullt av nordmenn på de ettermiddagsfestene våre hver eneste dag på normal sesong, og hvis de som er her av den gjengen kommer for å få med seg dette så er vi en av de få som har  hyggelig stemning på ettermiddagen. Men viser det seg at det ikke kommer noen, og at det ikke er noe grunnlag, så stenger jeg igjen. Dessverre så må jeg jo det, for det er dyrt å holde åpent i forhold til hva det er å holde stengt.

Stengt i sju måneder

Som for så mange andre bedriftseiere er det stor usikkerhet rundt når ting blir normalt igjen.

– Det har jo vært grisedyrt å holde stengt i sju måneder, men vi er heldige med at vi har et sterkt og trygt firma bak oss, for vi gjorde det jo veldig bra i Puerto Rico, så det gjør at vi har hatt råd til å sitte å vente. Men for oss privat har det jo vært sju måneder uten å kunne ta ut lønn. Vi vet at vi kommer til å åpne igjen men vi vet jo ikke når. Sånn det ser ut nå åpner vi ikke før i februar eller mars i Puerto Rico. Det er jo så usikkert. Det er vanskelig å planlegge, for det endrer seg fra uke til uke.

Lite offentlig støtte

Mange bedriftseiere på Kanariøyene har kritisert myndighetene for dårlige støtteordninger. Arbeidstakere på Kanariøyene har rett på permitteringspenger og arbeidsledighetstrygd dersom de blir sagt opp. Slik er det ikke for næringsdrivende.

– Vi som næringsdrivende fikk tilbud om 1000 euro hver, og vi betaler jo faktisk høy skatt som næringsdrivende. Vi står jo oppført på en bra lønn, og da synes jeg det er elendig at vi ikke får tilbud om noe mer støtte. Det er helt elendig. Vi kan få en minstesats, men det er ikke til husleia privat engang. Vi får tilbud om mindre i støtte enn vi betaler i skatt hver måned. Det er helt latterlig. De har tatt vare på folket, men de har ikke tatt vare på næringen.

Ligger ikke på latsiden

Noe mange av Lillebrors norske gjester kan glede seg over er at han aldeles ikke har ligget på latsiden i sommer, selv om de to barene hans har holdt stengt.

– Jeg gidder jo ikke å sitte stille, så i sommer har jeg brukt tiden på å skrive og gi ut masse musikk. Jeg har også malt nye bilder, så det blir utstilling så fort det kommer folk på øya. Jeg holder også på med å starte opp en artistskole og talentkurs sammen med den internasjonale skolen. Så jeg ser også på alternativer men det er mest fordi jeg vil ha noe å gjøre. Jeg orker ikke å sitte stille, smiler han.

Nytt album

Fra kjøkkenet i Playa del Inglés har Lillebror både skrevet, spilt inn og produsert to album, og et tredje er allerede på vei. Det første albumet, «Karantene Kos», har 12 ferske låter skrevet og produsert av Lillebror selv fra bungalowen i Playa del Inglés.

– Det er live fra kjøkkenet, for det er jo ikke noen andre muligheter. Alt er jo spilt inn selv, skrevet selv og produsert selv, så hvor bra det er vet jeg ikke, men det kan hende det er noen hyggelige tekster som folk setter pris på. Det er et trøstealbum for å gi noe til de gjestene som er så trofaste og hyggelige at de har blitt mer venner enn bekjente og gjester.

– Album nummer to ble sendt inn for en uke siden så det kommer vel i løpet av noen uker, og album nummer tre er halvveis ferdig produsert allerede.

Lillebror er en opptatt mann, og vi takker derfor for intervjuet. I kveld skal baren åpnes, og det er mye som skal på plass etter sju måneder med stengte dører.

– Så er det er viktig at folk tar vare på hverandre, tar dette på alvor, sender noen digitale klemmer til hverandre og er litt snille med hverandre, for det trenger folk nå. Jeg savner publikummet mitt og gjestene mine. Vi ses når vi sees. Vi er her og vi kosær’vårs!

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!