Fra lærer til forfatter på Gran Canaria
Først var hun lærer på Den norske skolen. Så drev hun den norske barnehagen. Nå gir hun ut barnebok, og handlingen utspiller seg selvfølgelig på Gran Canaria.
«Hei. Jeg heter Anna. Ute i havet utenfor Afrika er det ei lita øy som heter Gran Canaria. Her bor jeg. Det er ganske mange som liker å reise hit på ferie, fordi dette er et sted med sommer hele året. Kanskje du har vært her?»
Slik begynner den nye barneboka til Karen Anna Børresen, «Anna, øya og småkrypene».
Vi møter forfatteren i den idylliske parken bak det kommunale sportssenteret i Arguineguín, byen der flere tusen nordmenn overvintrer hvert år. Børresen selv har funnet sitt paradis et stykke unna turiststrømmen, i Mogán by.
Hun er tidligere lærer på Den norske skolen på Gran Canaria, der hun jobbet i ti år, før hun tok over Firfisla barnehage i 2011. Den drev hun i 8 år.
Med 24 års fartstid på Gran Canaria, har Børresen mer enn nok kunnskap til å engasjere med sin entusiasme for øya, og ikke minst for småkrypene som eksisterer her. De har hun ønsket å skrive om siden hun oppdaget øya sammen med sine første elever.
– Den første klassen jeg hadde var ganske vilter. Vi var mye i fjellet og hadde uteskole. Da hadde vi masse om småkryp og jeg tenkte at jeg hadde lyst til å skrive om det. Men så kommer jo livet i veien, reflekterer hun over bokens lange vei fra idé til ferdig produkt.
Miljøbevisst ung jente
Og nettopp øyas mange småkryp har fått en sentral rolle, når hovedkarakteren Anna tar oss med på eventyr til Gran Canarias skjulte skatter.
Anna er ei norsk jente som bor på den runde øya sammen med pappa. Hun er miljøbevisst, elsker å stille spørsmål, og synes – som så mange andre barn – at småkryp er veldig spennende.
– Anna er miljøbevisst, så hun tar ut en del frustrasjoner i forhold til overfiske, flyktninger, gift og forskjellige miljøsaker som barn egentlig er ganske opptatt av. Jeg har gjerne noen barn i bakhodet når jeg skriver, og tenker på hvordan de ville ha formulert seg. Så har jeg satt de sammen til én person. Anna er litt av de, og litt av meg. Hun stiller veldig mange spørsmål, men så innser hun nok av og til at det ikke alltid er like populært, smiler hun.
Hun håper barna tar med seg nettopp miljøbevissthet fra boka, men det skal være morsomt også.
– At de forstår at småkryp har en viktig rolle i puslespillet som er naturen og at uten innsekter dør vi. Og at de koser seg, synes det er morsomt og får svar på det de lurer på. Barn liker å ha fun facts som de kan briefe med til familien sin, ler hun.
Det litt ukjente
Boken tar leserne med til steder på Gran Canaria langt utenfor de vanlige turiststiene, til Moya, Mogan, Las Palmas, Arucas, Galdar og Tasarte – alle med sine unike småkryp og historier.
– Mange har jo vært på Gran Canaria, men øya er mer enn sand og vann. Vi reiser til forskjellige steder og oppdager. Jeg synes det var artig å introdusere forskjellige steder på øya og litt om øyas historie, sier Børresen, som oppfordrer alle til å ta minst én tur rundt og inn på øya.
Selv er hun ikke i tvil om sitt favorittsted:
– Jeg liker veldig godt Agüimes. Det er ikke langt unna. Og Las Palmas er nydelig.
Skriveglede
Selv om Børresen nå er pensjonert, er hun langt fra ferdig med å skape. Å ha noe å gjøre er viktig, mener hun. Tidligere har hun besøkt både Sjømannskirken og Valle Marina, slik at folk kan sikre seg et eksemplar.
– Jeg kan jo ikke bare sitte å tvinne fingrene. Jeg skal på Den norske klubben og tilbake til Valle Marina. Ellers så er jo boka tilgjengelig i Norge fra hvilken som helst bokhandel og på forlagets nettside. Den må bli en snakkis, ellers får jeg jo ikke solgt den.
Firfisla forlag
Boka gis ut på familiens eget forlag, som bringer nettopp navnet «Firfisla» videre. Det er det hennes yngste sønn som driver.
– Siden jeg er pensjonist her i Spania så kan jeg ikke eie det. Så min sønn er forlagssjef og de får alle inntektene. Jeg har gleden av å skrive og han får jobben med å ha forlaget, ler hun, og legger til:
– Boka er oversatt til engelsk og skal til språkvask, og så skal den oversettes til spansk også.