Avføring i bassengene på Anfi del Mar – for dårlige rutiner, mener gjestene
Angivelig skal de ansatte ha sperret av bassengene i 1-3 timer for desinfisering. Dette er langt under WHO sine anbefalinger på 8 timer.
I løpet av de siste ukene har bassengene på det populære timeshare-hotellet Anfi del Mar sør på Gran Canaria blitt rammet av et illeluktende, og potensielt helsefarlig problem. Tre ganger på åtte dager har nemlig bassenget på Anfi Beach Club blitt sperret av på grunn av avføring i vannet.
Tidligere i August ble bassengene på Monte Anfi sperret av flere ganger, av samme grunn.
Flere gjester har nå fått nok, og sier de har levert inn offisielle klager til Anfi del Mar.
På Facebook har gjestene spekulert i om det kan være snakk om en utfordring kjent som «Caca Challenge» i sosiale medier, eller om foreldre rett og slett ikke følger godt nok med når ungene bader.
Også i fjor sommer ble gjestene på Anfi del Mar plaget av avføring i bassengene.
«Caca Challenge»
Avføring i badevannet er ikke et problem som bare rammer det populære timeshare-hotellet. Flere strender og bassenger rundt om i hele Spania har blitt stengt i sommer på grunn av en angivelig trend på sosiale medier.
I Valencia ble flere strender stengt tidligere i sommer, etter at flere ungdom hadde gjort fra seg i vannet (spansk nettavis).
Kritisert for sine rutiner
Canariavisen har vært i kontakt med en kilde som angivelig har vært gjest på Anfi del Mar i den siste tiden, og som har bedt om å forbli anonym.
Han mener hotellet ikke følger grunnleggende prosedyrer og rutiner når det blir funnet avføring i bassengene.
Vi kaller han «Jose».
– Jeg var der i tre dager og det skjedde to ganger på samme dag ved Anfi Beach Club. Det skjer ikke bare på natta. Prosedyren ser ut til å være at et område med to meters omkrets fra avføringen blir sperret av, så kaster de på klor, og venter i 2-3 timer. Jeg har klaget til ledelsen i resepsjonen og medlems-manager. Jeg ble fortalt at dette var akseptabelt fordi vannet ikke blander seg, fordi bassengene har gode filtreringssystemer som er sterke nok til å forhindre spredning fra ett område til et annet i bassenget. Det er ekkelt, sier «Jose.»
Bekreftet fra flere hold
En rekke personer i kommentarfeltene på Facebook-gruppa «ANFI DEL MAR« bekrefter flere av disse opplysningene.
– De må ha andre regler for stenging av bassenger på grunn av avføring. For to uker siden var det masse bæsj i bassenget ved Beach Club. Det var bare stengt i halvannen time, skriver et medlem i gruppa.
WHO: Bør stenges i minst 8 timer
WHO anbefaler følgende rutiner og prosedyrer dersom det blir oppdaget avføring i vannet, men rapporten påpeker at dette gjelder løs avføring:
- Bassenget skal evakueres umiddelbart.
- Så mye av materialet som mulig skal fjernes fra vannet, og utstyret må desinfiseres.
- Sjokkdosering skal tilføres vannet, og opprettholdes på 20 mg/l klor ved pH 7,2-7,5 i 8 timer.
- Hvis et koaguleringsmiddel brukes skal bassenget stenges til neste dag.
- Filteret skal vaskes og renses.
- Bassenget kan ikke åpnes før desinfeksjonsnivået og pH-verdien er sjekket og er tilfredstillende.
(Hele rapporten fra WHO finner du her.)
12 timer er vanlig
I en sak som omhandler fritidsbadet i Bara, Sverige, forklarer en talsperson for badet at 12 timer er minstetiden før det er trygt å bade igjen.
– Først må man få opp så mye som mulig av det som flyter rundt, og så må kjemikaliene få virke i minst 12 timer for at all forurensning skal forsvinne,
forklarer Theodora Mårtensson til avisen Lokaltidningen.seKlorresistente parasitter
Dersom det blir oppdaget avføring i bassenget er det også en fare for at klorresistente parasitter slik som
Cryptosporidiumbefinner seg i vannet.
Denne parasitten kan hos ellers friske mennesker føre til forbigående diaré, men personer med nedsatt immunsystem kan få livstruende sykdom dersom de blir smittet, ifølge European Centre for Disease Prevention and Control. Ifølge rapporten om bassengsikkerhet og smittevern fra WHO kan
Cryptosporidiummotstå klorkonsentrasjoner på opp mot 30 mg/l i flere timer. Derfor bør vannet behandles med ozon, som har vist seg å redusere antallet parasitter med 99 prosent på kort tid i kombinasjon med UV-bestråling av vannet.
Ettersom slik ozonbehandling av vannet kan være meget giftig, krever dette et omfattende opplegg rundt sikkerhet og rutiner.
Det er uvisst hvilke metoder Anfi del Mar benytter i sine bassenger, ettersom vi har tatt kontakt med de gjentatte ganger for en kommentar til denne saken, uten å få svar.7 ganger på én dag
Også Tenerife har blitt rammet, med flere tilfeller på hoteller i sør. Et femstjerners hotell måtte stenge bassengene sine 7 ganger på samme dag da avføring ble funnet i vannet.
Den såkalte «Caca Challenge» (bæsjeutfordringen) går viralt i sosiale medier i landet, og ser nå altså ut til å ha Anfi del Mar som sitt seneste offer.
Gjestene har fått nok
Flere av gjestene på det eksklusive hotellet har nå fått nok. Flere hevder de har levert inn offisielle klager på situasjonen til ledelsen, men at de så langt har blitt ignorert av hotellet.
Krever bedre sikkerhet
En rekke gjester som har uttalt seg om situasjonen i sosiale medier mener sikkerheten rundt bassengene er for dårlig. De etterlyser bedre vakthold og kameraovervåkning av området, slik at de skyldige kan bli tatt.
– Det må jo koste mye å stenge bassengene slik hele tiden. De burde bruke disse pengene på økt sikkerhet og kameraovervåkning, sier en bruker i gruppa «ANFI DEL MAR».
Canariavisen har gjentatte ganger forsøkt å få Anfi del Mar i tale for en kommentar til denne saken. Våre henvendelser har ikke blitt besvart.