Siste
Skjermdump: pressekonferanse om portforbud og nye tiltak på Tenerife de neste dagene.

Avviser konflikt om coronaprøver


Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, avviser at det er et sammenstøt mellom kanariske og nasjonale krav til coronatest. Torres har besluttet å godkjenne antigen-prøver på Kanariøyene, både for internasjonale og nasjonale turister, til tross for det nasjonale kravet om PCR-prøver for reisende fra risikoområder.

PCR-prøver er kjent for å være mer treffsikre enn antigenprøver, men det tar betraktelig lenger tid før man får svar på disse. I tillegg er kostnaden høyere for PCR enn antigen-prøver.

Meningsforskjeller

I en pressekonferanse etter det ekstraordinære møtet i den kanariske regjeringen, kunngjorde presidenten at det ikke er snakk om en konflikt, men at det er meningsforskjeller mellom forskere og teknikere fra de to administrasjonene.

Tre dekreter

Torres har antydet at vil bli signert opptil tre dekreter i løpet av de neste dagene. Et av disse skal gjelde for kanariere som bor på fastlandet og skal tilbake i julen, der kanariske myndigheter sier de vil bære kostnaden av prøvene for denne gruppen.

En annen er for internasjonale turister, og det er her Kanariøyenes dekret skiller seg fra det nasjonale, slik Canariavisen skrev om tidligere denne uken.

Det tredje dekretet skal gjelde spanske turister som kommer til øygruppen.

Håper på forhandlinger

Til tross for det Torres beskriver som vitenskapelige uenigheter, håper han forhandlinger med Madrid kan føre til at Kanariøyene offisielt får et unntak fra kravet om PCR-test ved innreise til regionen.

Torrest fastholder at Kanariøyene kan ha et unntak fra det nasjonale kravet fordi øygruppens eget testkrav har vært gjeldende i fem uker allerede.

På Kanariøyene må alle som skal bo på hotell eller i regulerte ferieboliger fremlegge negativ coronaprøve ved innsjekking, og både PCR og antigen-prøver er godkjent.

To av 196 000 testet positivt

Av de nesten 196 000 turistene som kom i november var det kun to som testet positivt.

– Bevisene og erfaringene er at dette tiltaket fungerer og at antigentestene er gyldige, sa Torres, som understreker at han som den utøvende myndighetene på Kanariøyene vil styre sine egne reguleringer.