Siste
VIDEO: Her kommer AstraZeneca-vaksinen til Kanariøyene under streng bevoktning.

Bare de under 55 får AstraZeneca-vaksinen i Spania


På mandag ankom 196 800 vaksinedoser fra AstraZeneca til Spania, og vaksinen er allerede klar til distribusjon på Kanariøyene etter at de landet på tirsdag.

Til forskjell fra Pfizer og Moderna-vaksinenen kan AstraZeneca-vaksinen kun brukes på de mellom 18 og 55 år, ifølge godkjenningen fra folkehelsekommisjonen i Spania.

Dette ble bestemt fordi vaksinen ikke har vist seg å være effektiv nok på personer over 55 år, ifølge spanske helsemyndigheter. I Norge har vaksinen derimot blitt godkjent for bruk på pasienter opp til 65 år.

– Disse vaksinene vil bli gitt til folk i Norge under 65 år, ettersom det til nå ikke er dokumentert like god effekt av denne vaksinen for de over 65 år, sier smittevernsdirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm.

Dermed har Spania lagt seg på en lavere alder enn det Norge har for denne spesifikke vaksinen, med hele ti år.

4 millioner doser i februar

Denne uken skal de første ansatte i helsevesenet få vaksinen fra AstraZeneca på Kanariøyene, og det er anbefalt en periode på 10 - 12 uker mellom første og andre dose, ifølge Helsedepartementet i Spania.

Allerede er over 29 000 ferdig vaksinert med Moderna og Pfizer-vaksinene på øygruppen.

Spania skal etter planen få rundt 1,8 millioner doser fra AstraZeneca i februar, og sammen med vaksinene fra Pfizer og Moderna er det planlagt distribusjon av over 4 millioner doser denne måneden.