Omsorg i solen: – Vi jobber med hjertet
Når nordmenn tar turen til Gran Canaria, enten det er for ferie eller et lengre opphold, er det alltid en trygghet å vite at man kan få medisinsk hjelp på sitt eget språk.
Det behovet ønsket Hege Strømsnes og Elena Nanaa å fylle. Resultatet ble Det norske legesenteret, som ligger sentralt til i norskefavoritten Arguineguín.
Hege har vært lege på Gran Canaria siden 2014, med bakgrunn som allmennspesialist. Hun har studert medisin i Tromsø og jobbet ved Universitetssykehuset Nord-Norge, i tillegg til mange legekontorer hjemme på berget. Hun har også erfaring fra ambulansetjenesten og behandlingsreiser for barn med astma og allergi til Gran Canaria.
Elena Nanaa, som er medeier av legesenteret, kommer opprinnelig fra Las Palmas, men hun snakker også norsk. Hun har over 20 års erfaring i helsetjenesten, både på spanske sykehus og norske kontor på øya.
– Tryggere
– Når det er så mange nordmenn her, er det klart at behovet er der, sier Hege Strømsnes.
– Det er jo mye lettere om man blir syk på ferie å oppsøke noen som kjenner språket. Det føles tryggere og enklere.
Helprivat legesenter
Når nordmenn blir syke på ferie, dukker ofte spørsmål om penger og betaling opp. Som helprivat senter må tjenestene betales for, enten av egen lomme eller via reiseforsikringen.
– Vi samarbeider også med alle norske reiseforsikringer, og de anbefaler oss alltid. Vi ber ofte folk ringe reiseforsikringen selv for å få en anbefaling og bekreftelse på at de dekker behandlingen, forklarer Hege.
Hun legger ikke skjul på at hun ikke liker å ta betalt, selv om det er nødvendig. Om pasientene ikke har reiseforsikring eller kan betale selv, men et Europeisk helsetrygdekort, kan de fortsatt få hjelp i det offentlige.
– Og vi gir gjerne råd om hvor de kan gå, skyter Elena inn.
Flere roller
I likhet med Canariavisen har de to oppdaget at én rolle i lokalsamfunnet ikke nødvendigvis betyr at man kun fyller den. Som norsk bedrift ender man gjerne opp med å gjøre litt av hvert på Gran Canaria.
– Vi har til og med hjulpet folk som har mistet bagasjen, ler Elena.
– Vi trenger jo ikke å gjøre det, men selvfølgelig må vi ha empati.
Det norske legesenteret samarbeider også med Sjømannskirken på Gran Canaria i sosialsaker.
– Det er noe vi ikke tar betalt for. Det kan være alt fra folk som har sagt fra seg rettigheter i Norge til de som er langt unna familien. Vi har til og med hjulpet folk med banktjenester når de er for syke til å komme seg dit selv, forteller Hege.
– Det blir litt flere roller enn en fastlege hjemme i Norge?– Ja absolutt. Det er et stort rom å fylle, og noen må gjøre det, sier Hege, og fortsetter:
– Vi jobber med hjertet. Hovedmotivasjonen vår er ikke penger, men å gjøre noe som kan være til nytte for folk. Det er mye morsommere å drive på den måten, sier Hege, og peker på logoen til legesenteret i form av et stetoskop formet som et hjerte.
Dette sliter folk med
Blant de vanligste helseplagene hos nordmenn på Gran Canaria ser legene på senteret mye av det samme som hjemme i Norge, men med noen spesifikke tillegg.
– Vi behandler mange for luftveisinfeksjoner, lungebetennelse og bronkitt. Urinveisinfeksjoner er også ganske vanlig, i tillegg til folk med hjerte- og karsykdommer som blodpropp og høyt blodtrykk, og hjerteinfarkt, forteller Hege, og legger til:
– Og mange sår. Veldig mange sår. Det er fordi folk er ute å går i fjellet og er aktive, og det er jo bra. Men mange får også sårskader på tur.
Vanskelig oppstart
Å starte et legesenter i Spania byr på en rekke utfordringer. Først og fremst er det byråkratiet som er vanskelig.
– Det er ikke så enkelt som i Norge. Jeg tar meg av det byråkratiske. Jeg kommer herfra og det viktigste når man skal ordne ting er faktisk kulturen, ikke språket. Selv om du snakker flytende spansk, kan folk likevel tolke deg feil, forklarer Elena.
Legesenteret er i tillegg godkjent for både akuttmedisin, som laboratorium og som poliklinikk. Det tok tid og var krevende å få til.
– Vi ønsker å gjøre ting rett. Vi ønsker ikke å snike oss gjennom ting. Det har tatt veldig mye energi og kostet masse, forklarer Hege.
– Det ble en del tårer og vi holdt på å gi opp flere ganger før vi fikk startet, ler Elena.
Å finne personale som både vil og kan jobbe på en spansk øy utenfor Afrikas kyst, viste seg også å være mer komplisert enn man skulle tro.
– Vi har jo sett sykepleiere fra Norge som tror de kan reise til «syden» og er på ferie når de egentlig skal jobbe, humrer Elena.
– Og man må jo ha spansk autorisasjon for å jobbe som lege her. Vi får mange søknader, men det er det første jeg spør om, og det har de ikke. Det er en prosess, legger Hege til.
– En fin gjeng
Til tross for utfordringene i oppstarten, er det ingen tvil om at både Hege og Elena har funnet sin plass i det norske lokalsamfunnet på Gran Canaria, sammen med de andre legene, sykepleierne og den faste helsesektretæren Britt Christensen, som har bodd på øya i 30 år.
– Vi har en veldig fin gjeng her på senteret, og det er gøy å gå på jobb, avslutter Hege med et smil.