Nina Martens og Hanna Jansdotter driver Norsk Fysioklinikk sammen. Foto: Canariavisen

Startet Norsk Fysioklinikk på Gran Canaria: –⁠ Folk er mer motiverte her

Sentralt i norskefavoritten Arguineguín sørvest på Gran Canaria, et lite stykke fra Ancora-senteret som fungerer som møteplass for mange nordmenn i vinterhalvåret, møter vi to blide damer på Norsk Fysioklinikk.

Publisert Sist oppdatert

Klinikken startet de for tre år siden, og siden da har det gått så bra at de nå har ventelister i høysesongen på Gran Canaria.

Når vi kommer inn, blir vi møtt av de to fysioterapeutene, Nina Martens og Hanna Jansdotter, som byr oss inn i det avkjølte og moderne lokalet.

Nina Martens er utdannet i Nederland og har jobbet i Norge før hun kom til Gran Canaria.

Sammen med Hanna Jansdotter, som har sin grunnutdanning fra Sverige og videreutdanning fra Spania og Canada, har de begge jobbet mange år på øya før de bestemte seg for å starte noe eget.

– Vi har jo begge jobba her i mange år. Etter en del år kom muligheten og vi fant ut at nå er det på tide å prøve å starte noe eget, forteller Nina.

Å starte bedrift på Gran Canaria er ikke bare-bare. Det spanske byråkratiet er tungrodd, og når man skal starte som terapeut er det både lisenser og papirer så det holder. Heldigvis snakket de to allerede spansk.

– Det var en periode at vi stanget litt i veggen, men vi snakker spansk begge to. Uten det hadde det vært umulig. Man må bare være tålmodig og sette av tid.

Klinikken ligger i Calle Princesa Tenesoya 44 Arguineguin. Foto: Canariavisen
Klinikken ligger i Calle Princesa Tenesoya 44 Arguineguin. Foto: Canariavisen

– Folk er mer motiverte her

Det å drive fysioterapiklinikk på Gran Canaria har helt klart sine fordeler, mener de.

– Det mest spesielle med å jobbe her kontra i Norge er at folk er så fornøyde bare med å få komme hit, forteller Nina.

Mange av pasientene reiser til Gran Canaria nettopp på grunn av helsefordelene som klimaet byr på. Hjemme i Norge må det ofte mye egeninnsats til for å stå på stedet hvil.

– Men her får de fremgang, og mange sier jo de blir bedre bare de går av flyet. Så har de en rolig hverdag sammenlignet med i Norge, slik at de prioriterer å gjøre øvelsene, gå turer og ta vare på helsa. Da får de også en rask fremgang. Folk er mer motiverte her, forklarer Nina.

Fordi klinikken har et samarbeid med Helfo, kan mange nordmenn også få refusjon for behandlingene de tar på Gran Canaria. Da må man være folkeregistrert i Norge og ha fylt opp egenandelskvoten for inneværende kalenderår.

– Da tar folk kanskje litt flere behandlinger, fordi de får det refundert. Da får du også mye bedre resultater, forklarer Nina.

At livsstilen og klimaet på Gran Canaria gir pasientene mer rom for å fokusere på helsa, er Hanna enig i:

– Hjemme stresser folk inn og ut. De fleste er jo litt eldre her på Gran Canaria også, noe som gir de mer tid, sier hun.

Fleksible dager

Hanna påpeker at de tilbyr det samme som fysioterapeuter hjemme. Riktignok blir arbeidshverdagen mer fleksibel for de to her.

– Jeg velger å arbeide tre dager i uken, men da blir det veldig lange dager. Så da jobber jeg fra morgen til sen ettermiddag, smiler Hanna.

– Mens jeg jobber hver dag med kortere dager, legger Nina til.

Utfordringer og suksess

Det at klinikken deres har blitt en braksuksess, kommer også med sine utfordringer. Også de er ganske så unike til Gran Canaria, der høysesongen byr på lange dager og ventelister, mens sommeren er ganske stille og rolig.

– Det hadde jo vært fint å fordele det litt mer, men det er det vi er vant med, sier Nina.

De prøver å oppfordre folk til å komme tilbake på sommeren, selv om mange tror det er for varmt.

– Men det er ikke det altså. Det er varmere på fastlandet, sier hun.

– Her bor vi jo nærmere havet, så det blir litt friskere. Oppe i byene i Spania kan det bli som en ovn, påpeker Hanna.

Klinikken har åpent året rundt, og på sommeren har de litt annet klientell, blant annet spanske, engelske og tyske fastboende.

I tillegg til vanlig fysioterapi, jobber de to også med Pilates-inspirert trening i små grupper.

En givende jobb

Både Nina og Hanna finner stor glede i arbeidet sitt.

– Det mest givende er at vi hjelper folk, sier Nina.

Hanna nikker enig:

– Og vi treffer mange folk med ulike bakgrunner. Vi får kontakt med mange mennesker, og det kjennes bra å kunne hjelpe dem.

Powered by Labrador CMS