Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Begynner vaksineringen tidlig i januar


Helsemyndighetene sier de vil begynne vaksineringen mot Covid-19 4. eller 5. januar. Det forklarte Spanias helseminister Salvador Illa denne mandagen.

Myndighetene venter nå på at Pfizer-vaksinen skal godkjennes for distribusjon, og etter planen skal dette skje 29. desember i det europeiske medisinbyrået EMA. Allerede dagen etter ønsker spanske myndigheter å iverksette sin plan for vaksinering i alle regioner.

Nok til 80 millioner

Helseministeren har sagt at distribusjonen av vaksinen vil skje gradvis, og at det er nok vaksiner til alle. Spania skal etter planen ha 140 millioner doser tilgjengelig. Dette skal være nok til å vaksinere 80 millioner mennesker. Landet har rundt 47 millioner innbyggere.

I første fase er det helsepersonell, de som bor på eldrehjem og personer med nedsatt funksjonsevne eller alvorlige underliggende sykdommer som får vaksinen.

Foreløpig er det uklart hvor mange doser Spania vil få i første runde. Forrige fredag kom 27 medlemsland i EU til enighet om en rettferdig fordeling som skal forhindre konkurranse mellom landene.

Målet til spanske helsemyndigheter er at mellom 15 - 20 millioner innbyggere skal være vaksinert før sommeren, og at hele befolkningen har fått vaksine innen utgangen av august.

Vaksinene som blir tilgjengelig i Spania avhenger at innkjøpsavtalen til EU, som foreløpig involverer syv farmasøytiske selskaper: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sanofi-GSK, Novavax og CureVac.