Ber om at resten av Kanariøyene går til fase 1


Kanariøyenes regjering ber om at også Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Lanzarote og Fuerteventura får gå over til fase 1 av nedtrappingen i portforbudet.

Helsedepartementet på Kanariøyene har i ettermiddag holdt holdt det første møtet med det spanske helsedepartementet, der muligheten for at også resten av Kanariøyene kan få gå inn i fase 1 av nedtrappingen ble diskutert.

Forventer et ja

I de neste timene skal teknikere og ledelsen i helsevesenet drøfte forslaget, og det er forventet at Kanariøyene dermed vil kunne gå over til fase 1.

Helseminister Salvador Illa benyttet også møtet til å takke helsemyndighetene på Kanariøyene for en god innsats for å begrense spredningen av viruset.

Fortsatt begrensninger

Under møtet ble det påpekt at kriteriene for at fase 1 skal bli vellykket er at folk overholder reglene, og at smittespredning blir oppdaget tidlig.

Også i fase 1 vil det være en rekke begrensninger på mobiliteten og krav om sosial distansering for å unngå spredning av coronaviruset, i tillegg til strenge krav om hygiene og tidsrom for utendørs aktiviteter.

Oppfyller kriteriene

Slik situasjonen er nå overholder Kanariøyene kriteriene som staten har satt for å gå til fase 1, mye takket være nedgangen i antall innlagte som følge av Covid-19, og antallet intensivplasser pr. 100.000 innbygger. Dermed har øygruppen god nok sykehuskapasitet til å ta unna en eventuell oppgang i antall smittede som kan komme når nedtrappingen starter.

Også den høye testkapasiteten bidrar til at hele øygruppen kan gå til fase 1. 2200 PCR-prøver blir utført hver dag på Kanariøyene. De siste dagene har også antallet bekreftede smittetilfeller gått ned, og holdt seg under 10 om dagen. Tirsdag var en slik dag – da ingen nye smittetilfeller ble oppdaget.

Når det gjelder trafikk mellom øyene er denne fortsatt sterkt begrenset i fase 1. Hver øy regnes som sitt eget såkalte referanseområde, og dermed vil det ikke åpnes for generell trafikk mellom de forskjellige Kanariøyene i denne fasen.

Disse deltok på møtet

Helseminister Salvador Illa, direktøren for koordinasjonssenteret for helsekriser, Fernando Simón og hans tekniske team deltok på møtet.

Utsendelsen fra Gran Canaria består av helseminister Julio Pérez, direktøren for helsevesenet Antonio Olivera, generaldirektør for offentlig helse, José Juan Alemán, generaldirektøren for hjelpeprogrammer, Octavio Jimémez, og sjefen for epidemiologitjenesten, Domingo Núñez

Dette er fasene

Fasene for nedtrapping ble lagt frem av statsministeren under en pressekonferanse 30. april. Prosessen er delt opp i fire faser, med gradvis nedtrapping av begrensningene i unntakstilstanden. Hver fase skal vare i minst to uker.

Fase 0: 4. mai

Alle provinsene i Spania gikk inn i fase 0 samtidig 4. mai, men allerede 2. mai ble det tillatt å bevege seg utendørs innenfor bestemte tider. I denne fasen kan små bedrifter gjenåpnes etter avtale, og små restauranter får lov til å selge mat for take-away og levering. Man får også lov til å utøve individuell trening utendørs i sin egen kommune. Det er obligatorisk å bruke ansiktsmaske på all kollektiv transport.

Fase 1: 11 mai

Det er denne fasen regjeringen på Kanariøyene nå ønsker å gå inn i. La Gomera, La Graciosa og El Hierro fikk lov til å tjuvstarte her, og gikk rett til fase 1 den 4. mai. For resten av landet gjelder fase 1 fra 11. mai, men forutsetter at en rekke kriterier er innfridd i hver enkelt provins.

I fase 1 får mindre virksomheter og bedrifter åpne, men med strenge sikkerhetsregler. Restauranter som tilbyr sitteplasser utendørs får åpne, men kun med 50% kapasitet. Små kursvirksomheter får også åpne, i tillegg til religiøse steder – også med en tredjedels kapasitet. Sportsarenaer får åpne, men må følge en rekke smitteverntiltak. Sist, men ikke minst, får hoteller og overnattingsteder gjenåpne, men fellesområdene skal ikke benyttes. Store kjøpesenter får ikke åpne.

Fase 2: i slutten av mai måned

Her får restauranter åpne for servering ved bordene både innendørs og utendørs, men fortsatt med en tredjedels kapasitet. Kulturarrangementer med inntil 50 deltakere innendørs, eller 400 sitteplasser utendørs kan avholdes, så lenge kapasiteten tilsier at smitteverntiltakene som gjelder kan gjennomføres. Kino, teater ol. kan åpne men med tredjedels kapasitet. Det samme gjelder utstillinger.

Fase 3: tidlig i juni

Når Spania går inn i fase 3 får vi mer bevegelsesfrihet. Sikkerhetsavstanden mellom mennesker må fremdeles overholdes, og det vil fremdeles være mange begrensninger som gjelder. Folkesamlinger vil være begrenset til 50 personer, og de må kunne holde to meters avstand. Restauranter skal få øke sin kapasitet, men det vil fremdeles være strenge regler om god avstand mellom bordene. Kinoer får også øke kapasiteten sin til 50%.