Blir ikke strengere maskeregler, men kontrollen intensiveres


Regjeringen på Kanariøyene har besluttet at de ikke vil stramme inn på reglene om bruk av munnbind likevel.

På mandag kunngjorde regjeringen at de jobbet på et forslag for å stramme inn maskereglene på Kanariøyene, slik flere andre regioner i Spania allerede har gjort. Nå snur helsemyndighetene på øygruppen.

Selv om regjeringen mener smittesituasjonen ikke gjør det nødvendig med strengere maskeregler, advarer de om at oppfølgingen av det eksisterende påbudet vil trappes opp.

Dermed blir ikke bruk av munnbind pålagt utendørs til enhver tid, slik mange fryktet. Slik maskereglene er nå trenger du kun maske utendørs hvis sikkerhetsavstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes.

I dag er smittesituasjonen slik at den ikke krever obligatorisk bruk av maske utover det som allerede gjelder. Masker er allerede obligatoriske i en stor del av menneskelige aktiviteter, sa talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez på en pressekonferanse i dag.

Brudd på reglene

Likevel påpeker Pérez at myndighetene har merket seg de mange bruddene på reglene. Derfor vil myndighetene nå intensivere kontrollen, og bøtelegge langt flere enn tidligere for brudd. Dersom man bryter maskereglene kan dette føre til en bot på 100 euro, som tilsvarer litt over 1000 norske kroner.

– Det er for eksempel forbudt å samle seg i gata uten maske. Det er endringen regjeringen har bestemt seg for å innføre. Evaluering og overvåkning av at folk følger de nåværende reglene, forklarer Pérez.

Resten av Spania

Andre deler av landet har valgt å innføre strengere regler. Fra lørdag innfører Castilla y León et totalt maskepåbud i offentlige områder, både utendørs og innendørs, selv om avstanden kan overholdes. De følger dermed etter regioner som Catalonia, Balearene, Extremadura, Aragon, Murcia, La Rioja, Navarra og Asturias. Flere av disse har allerede innført totalt maskepåbud, mens andre fremdeles jobber med sine forslag for det samme.

Frem og tilbake

Kanariøyenes regjering sa 9. juli at de ikke hadde noen planer om å stramme inn maskereglene, før de snudde 13. juli, da regjeringen kunngjorde at de jobbet med et forslag for å stramme inn reglene. Torsdag 16. juli kunne regjeringen nok en gang kunngjøre at de hadde snudd i saken.

Dette er munnbindreglene på Kanariøyene:

  • Maske er obligatorisk for alle over 6 år i butikker, på kollektivtransport og på andre lukkede arenaer.
  • Barn i alderen 3-5 år anbefales også å bruke maske.
  • Utendørs gjelder maskepåbudet så lenge sikkerhetsavstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes.
  • Det er gitt unntak for maskepåbudet på utesteder når man spiser og drikker.
  • Personer som av helsemessige årsaker ikke kan bruke munnbind er unntatt fra påbudet.
  • Når man utfører aktiviteter som ikke er kompatibelt med munnbind, slik som bading eller hard trening trenger man ikke munnbind, men slik aktivitet skal utføres med gjeldende sikkerhetsavstand.