Boligalarm i Spania: Securitas Direct eller Prosegur?

Select Page

Boligalarm i Spania: Securitas Direct eller Prosegur?

Vi har sammenlignet de to største leverandørene av boligalarm i Spania for å kåre en vinner.

Hvilken boligalarm bør du velge når du skal beskytte boligen din i Spania? Vi har sammenlignet de to største leverandørene. Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde | 16. september 2020 kl. 00:39

Denne saken bli opprinnelig publisert 29. mai og er hentet frem igjen til glede for nye lesere. 

En boligalarm i Spania er en av de mest effektive metodene for å forhindre innbrudd og husokkupasjon. I Spania og på Kanariøyene er okkupasjon av ferieboliger blitt et stort problem, og flere tusen boliger okkuperes hvert år. Norske familier har fått den spanske drømmen ødelagt av slike okkupanter, og det kan være vanskelig å bli kvitt de ubudne gjestene. Da kan en boligalarm som er knyttet til en vaktsentral være veldig betryggende.

Mange nordmenn befinner seg bare i boligen sin i Spania eller på Kanariøyene deler av året. Når man sitter flere hundre mil unna er det lett å bli bekymret.

Boligalarm i Spania: Securitas Direct eller Prosegur

I denne saken sammenligner vi boligalarm i Spania fra to av de største alarmselskapene i Spania: Securitas Direct, og Prosegur. Vi tar for oss fordeler og ulemper med alarmsystemene de tilbyr, slik at du kan velge det systemet du mener er best for din bolig.

Vi tar også for oss hvor fornøyde kundene er med hvert selskap, ettersom alarmselskaper i Spania har fått et rykte på seg for å være vanskelige å ha med å gjøre – spesielt hvis alarmen skal sies opp.

Først, litt om de to selskapene:

Selskapet


Securitas Direct ble grunnlagt i Sverige i 1988. De opererer nå i 14 land i Europa, og Amerika, og har over 10.000 ansatte. Selskapet spesialiserer seg på alarmsystemer for bolig og bedrift. Securitas Direct sin forbrukeravdeling går i mange land under navnet Verisure. De er kjent for innovasjon og sine tekniske løsninger i høy kvalitet.

Selskapet


Prosegur er et spansk sikkerhetsselskap som ble grunnlagt i 1976. De opererer i 17 land i Europa, Asia, Amerika og Oceania. Prosegur har installert alarmer siden 1992, og er meget velkjent i det spanske markedet. Selskapet har lang erfaring innen bransjen. De er også kjent for sitt veldedige arbeid med Prosegur-stiftelsen.

Teknologi


Securitas Direct produserer og utvikler sitt eget alarmutstyr. Dette gjør at selskapet har blitt kjent for innovasjon og teknisk utvikling, med et unikt alarmsystem som er enkelt i bruk.

Teknologi


Prosegur benytter i hovedsak alarmutstyr fra Honeywell. Dette er en velkjent utvikler av alarmsystemer og sikkerhetsløsninger som har et godt rykte i markedet. Prosegur utvikler ikke eget alarmutstyr.

Alarmen

Kvaliteten på alarmutstyret er avgjørende for om alarmen din har ønsket effekt. For at det skal fungere må det raskt og effektivt kunne gi beskjed til alarmsentralen dersom den utløses. Både Securitas Direct og Prosegur er koblet til alarmsentral som bemannes døgnet rundt.

En annen viktig faktor er brukervennlighet. Hvor enkel alarmen er å betjene kan ofte være avgjørende for mange. Design er en annen faktor som spiller inn, for hvem vil vel ha en stor og stygg boks hengende på veggen i stua? Funksjonaliteten er minst like viktig: har alarmen mulighet for egen hjemme-modus, skallbeskyttelse og utstyr som skal hindre innbruddstyver fra å forstyrre signalene fra alarmen?

Kontrollpanel
Kontrollpanelet er lite, og kan holdes i en hånd. Det har et toveis kommunikasjonssystem slik at du kan snakke med alarmsentralen, SOS-knapp, en knapp for å tilkalle politiet, og et kodetastatur. Du kan også koble sekundæralarm til denne boksen, hvis du har dette. Boksen er designet for å stå på nattbordet eller en kommode, og skal være tilkoblet strøm ved normal drift. Går strømmen, eller hvis du må ta med deg boksen for å gjemme deg om et innbrudd skjer har den integrert batteri slik at den fortsatt fungerer og du kan ha kontakt med alarmsentralen for instruksjoner.
Kontrollpanel
Kontrollpanelet er større enn hos konkurrenten, og er designet for å festes på veggen, gjerne ute av syne og på et sted som er vanskelig tilgjengelig. Kontrollpanelet har ikke et toveis kommunikasjonssystem, og den eneste funksjonen kontrollpanelet oppfyller er å motta signaler fra alarmsensorene for å formidle disse til Prosegur sin alarmsentral. Prosegur sine nye alarmsystemer har en UPS-løsning som sørger for strømforsyning til alarmen selv ved strømbrudd.
Kodepanel
Dette er inkludert i kontrollpanelet. Ved døren er det også plassert et lite kontrollpanel, men dette er kodefritt. Alarmen aktiveres/deaktiveres med en trådløs nøkkel som du legger inntil panelet. Du trenger derfor ikke å bruke kode når du slår av og på alarmen.
Kodepanel
Prosegur har et kodepanel. Dette er mindre enn kontrollpanelet, og monteres også på veggen. Herfra kan du koble alarmen av og på med en kode, samt se status for alarmen.
Fjernkontroll
Securitas Direct tilbyr en liten fjernkontroll som ekstrautstyr til alarmen. Med denne kan du slå av og på total beskyttelse, delvis beskyttelse, slå alarmen av og på, og tilkalle hjelp i nødsituasjoner via SOS-knappen.
Fjernkontroll
Prosegur sine grunnleggende alarmpakker har ikke fjernkontroll. Alarmen kobles alltid av eller på via kodepanelet.
Sensorer
Securitas Direct sitt alarmsystem kommer med bevegelsesensorer med innebygd kamera. Dette tar klare bilder selv om det er mørkt, takket være innebygd blits. Kameraet utløses når sensoren registrerer bevegelse, og tar en serie bilder i rask rekkefølge som sendes til alarmsentralen dersom alarmen utløses. Har du kjæledyr kan man installere et filter i sensorene, men dette senker sensitiviteten betraktelig, og det kan til tider være vanskelig å utløse alarmen selv når man prøver med dette installert. Man kan klippe filteret i to slik at det kun begrenser sensitiviteten på gulvet.
Sensorer
Prosegur sine grunnleggende alarmpakker kommer med to forskjellige sensorer: volumetriske detektorer med integrert kamera som tar bilder når det oppdager bevegelse, og infrarøde bevegelsesensorer uten kamera. Bilder fra de volumetriske sensorene blir sendt til vaktsentralen for analyse når alarmen utløses. Prosegur har også et kjæledyrfilter, men dette er ikke alltid til å stole på. Hvis kjæledyret ditt er aktivt kan alarmen utløses. Dette kan tilpasses ved å plassere sensorer høyere opp.
Smart-nøkler
Securitas Direct sitt alarmsystem kommer med 5 smartnøkler. Man kan kjøpe flere ved behov. Disse har forskjellige farger, og brukes til å aktivere og deaktivere alarmen. For å deaktivere alarmen legger man nøkkelen inntil kontrollpanelet ved inngangsdøra. Alarmen kan programmeres etter nøkkelfarge, slik at man f.eks. får beskjed når poden kommer hjem fra skolen via appen.
Smart-nøkler
Prosegur har en lignende løsning for noen av alarmsystemene sine, som lar deg aktivere og deaktivere alarmen uten en kode.
Sirene
Alarmsystemet fra Securitas Direct inkluderer en kraftig sirene. Denne går på batteri, og fungerer derfor uavhengig av strømforsyningen.
Sirene
Prosegur tilbyr både alarm med og uten sirene. Hvis man installerer en sirene skal denne være lengst mulig unna kontrollpanelet slik at innbruddstyver ikke ødelegger dette.
Skilting
Securitas Direct sitt alarmsystem har medfølgende skilting. Denne er godt synlig og forebygger innbrudd ved å vise tyven at boligen både har kamera og alarm som er tilknyttet alarmsentral.
Skilting
Prosegur sine alarmer har også godt synlig skilting som virker avskrekkende på innbruddstyver.
App
My Verisure-appen fra Securitas Direct er tilgjengelig for iOS og Android. I denne kan du koble alarmen til og fra, se bilder fra kameraene i sanntid, se siste meldinger fra alarmen, alarmstatus, samt bestille tilleggsutstyr fra nettbutikken.
App
Prosegur har også en app for både iOS og Android. Denne har omtrent samme funksjonalitet som appen fra Securitas, og fungerer like bra.
Tilleggsutstyr
Du kan bestille tilleggsutstyr til alarmen, slik som røykvarslere, overvåkningskamera, fuktmåler og SOS-knapp, ekstra sensorer og annet utstyr fra nettbutikken.
Tilleggsutstyr
Prosegur har også ekstrautstyr som kan bestilles, for alt fra brannvarsling til overvåkningskamera.

Tilleggsutstyr for boligalarm i Spania

I tillegg til den grunnleggende alarmen tilbyr begge alarmselskapene en rekke komponenter som ekstrautstyr til sine alarmer. Dette kan gi alarmen bedre funksjonalitet, eller være helt nødvendig dersom du skal beskytte en større eiendom. Tilleggsutstyr slik som brannvarslere og overvåkningskameraer kan være verdt pengene for den ekstra tryggheten de gir.

Sensorer og detektorer
I tillegg til bevegelsessensorer tilbyr Securitas Direct også magnetiske og sjokksensorer for dører og vinduer. Disse kan oppdage et innbrudd allerede før tyven har kommet seg inn. Normalt er det inkludert 1-2 slike sensorer, men man kan supplere med så mange man ønsker.

Man får også kjøpt røykvarsler med innebygd alarm, som også er koblet direkte på boligalarmen. Denne varsler alarmsentralen dersom det skulle begynne å brenne eller ved røykutvikling.

Securitas Direct har også en detektor som oppdager vannlekkasjer eller brå endringer i luftkvaliteten, for eksempel ved gasslekkasje.
Sensorer og detektorer
Prosegur tilbyr også en rekke forskjellige sensorer, slik som sjokksensorer som oppdager innbrudd før tyven har kommet seg inn, magnetiske detektorer og bevegelsesensorer med og uten kamera.

De har også røykvarslere og sensorer som oppdager brann og gasslekkasjer, og som kan kobles til boligalarmen.

Prosegur har også et system for deteksjon av vannlekkasjer.
Skallbeskyttelse og utendørs alarm
Securitas Direct tilbyr sensorer for utendørs deteksjon i hager og på veranda. Disse oppdager og varsler innbrudd før de skjer, og gir økt trygghet dersom man er alene hjemme.
Skallbeskyttelse og utendørs alarm
Prosegur tilbyr også utendørs beskyttelse med sine infrarøde barrierer, som oppdager uvedkommende på eiendommen før de får gjort skade.
Videoovervåkning
Securitas Direct har utviklet et eget overvåkningsystem, og tilbyr sitt CloudCam Pro for både innendørs og utendørs bruk. Disse gir klar og tydelig video også i mørket, og filmer i Full HD. Kameraet krever en Internettforbindelse, og lar deg se video direkte fra mobilen din via appen.
Videoovervåkning
Kameraovervåkning via CCTV-systemer er en av styrkene til Prosegur. De har en rekke kameraløsninger for både utendørs og innendørs bruk, i både trådløse og kablede løsninger. De har også et 360 graders trådløst kamera.

Ekstratjenester

I tillegg til sine grunnleggende alarmtjenester tilbyr både Securitas Direct og Prosegur tjenester for ekstra trygghet og komfort.

La oss gå gjennom det begge selskaper anser som grunnleggende og inkluderte tjenester når du har en boligalarm fra disse.

  • Selskapene tilbyr sin alarmsentral, som er koblet til alarmen din døgnet rundt. Disse tar kontakt med politiet eller andre nødetater dersom det er nødvendig.
  • Installasjonen av alarmen utføres av en profesjonell installatør som sørger for at alarmen følger alle lover og regler for privat sikkerhet, inkludert lover om videoovervåkning.
  • Selskapene inkluderer periodisk vedlikehold av alarmen i prisen.

I tillegg til disse grunnleggende tjenestene tilbyr de også en rekke tjenester som kan gjøre hverdagen din tryggere og enklere.

Vektertjeneste
Securitas Direct tilbyr allerede denne tjenesten inkludert dersom alarmen går. Hvis alarmen går vil en vekter rykke ut dersom det er behov, for å sikre eiendommen og utføre nødvendige inspeksjoner. Utover dette regnes vekterutryktning som en ekstratjeneste.
Vektertjeneste
Prosegur tilbyr også vekterutrykning. Som ekstratjeneste kan man få utsendt vekter for å sjekke og inspisere eiendommen også utenom alarmsituasjoner.
Nødassistanse
Securitas Direct sin fjernkontroll har SOS-knapp. Denne aktiveres med et to-sekunders trykk. Kontrollpanelet har også SOS-system. Aktiverer man denne kommer man i direkte kontakt med alarmsentralen, som kan videreformidle dine behov til politi eller andre nødetater, samt gi instruksjoner i nødsituasjoner.
Nødassistanse
Prosegur har et velutviklet system for nødassistanse. Nødknappen fungerer som en mini-mobil, og kan deles ut til inntil seks familiemedlemmer. Man kan snakke/lytte via denne. Man kan også kontakte alarmsentralen direkte, slik at nødetatene kan sendes ved behov.
Nøkkeltjeneste
Denne ekstratjenesten er en del av utvidet vekterutrykning. Securitas Direct vil da kunne låse seg inn ved behov, eller låse deg inn dersom du mister nøkkelen.
Nøkkeltjeneste
Prosegur har en lignende tjeneste som fungerer likt som hos Securitas Direct.

Sikkerhetsnivå på boligalarm i Spania

I denne delen tar vi for oss sikkerhetsnivået til alarmene som tilbys av Securitas Direct og Prosegur. Vi tar også med innovasjonsnivået, service-nivået og utdanningen til de ansatte som jobber på alarmsentralen og med installasjonen.

Responstid
Securitas Direct hevder deres responstid er 29 sekunder. Når alarmen går tar det normalt 30-60 sekunder før alarmsentralen ringer kunden for å sjekke situasjonen.
Responstid
Prosegur hevder også deres responstid er maksimalt 29 sekunder. Responstiden er sammenlignbar med Securitas Direct.
Anti-hemmingsystem
Securitas Direct har sitt eget antennenettverk kalt ATN, som tillater trådløs kommunikasjon mellom sentralen og alarmen. Dette nettverket lar seg ikke påvirke av frekvenshemmere som innbruddstyver kan bruke for å hemme alarmen.
Anti-hemmingsystem
Prosegur stopper frekvenshemming ved å bruke et flerkanals kommunikasjonsystem. Alarmsystemet benytter normalt mobilnettet, men kan også kommunisere over Internett dersom mobilnettet blir forsøkt hemmet.
Anti-sabotasje
Både sensorer og detektorer har integrerte batterier slik at de fungerer uavhengig av strømnettet. Alarmen utløses hvis man tukler med sensorene, slik at innbruddstyver ikke kan ødelegge disse for å unngå at alarmen går.
Anti-sabotasje
Prosegur har en egen UPS-løsning som gjør at kommunikasjon over Internett ikke blir brutt selv om strømmen går. Sensorer og annet utstyr reagerer også på tukling, og spesielt kontrollpanelet er godt beskyttet.
Vedlikehold
Vedlikehold av alarmen og utstyret er inkludert i prisen, og inkluderer kundestøtte 24 timer i døgnet. Dersom deler av alarmen blir ødelagt tilbyr de også reparasjon eller utskiftning av disse.
Vedlikehold
Prosegur har også vedlikehold og kundestøtte inkludert i prisen. De tilbyr også reparasjon av utstyr om nødvendig.
Installasjon
En spesialisert og sertifisert tekniker installerer alarmen, og sørger for at eiendommen får best mulig beskyttelse. Installasjon skjer normalt innen 24 timer etter bestilling.
Installasjon
Prosegur sender også sertifiserte eksperter som gir eiendommen best mulig beskyttelse.
Servicenivå
Alarmsentralen hos Securitas Direct er meget serviceinnstilte. For norske kunder vil det være en ekstra trygghet at de snakker bra engelsk på alarmsentralen, og derfor kan hjelpe deg selv om du ikke snakker spansk. Operatørene er godt trent, og kan gi instruksjoner om førstehjelp eller hvordan du bør forholde deg dersom et innbrudd eller annen nødsituasjon skulle oppstå.
Servicenivå
Alarmsentralen hos Prosegur har også et høyt servicenivå, og tilsvarende kunnskap som hos Securitas Direct.

Fordeler og ulemper

Som ved alle innkjøp kan det være greit å kjenne til noen fordeler og ulemper ved hvert system.

Fordeler
Kontrollpanel: Et lite kontrollpanel som ikke ser stygt ut, er brukervennlig, og lett å flytte på.

Anti-hemming: Systemet til Securitas Direct er ansett som et av de beste på markedet, og benytter et egenutviklet system som gjør det ekstremt vanskelig for tyver som forsøker seg på frekvenshemming.

Appen: Tilgjengelig for både iOS og Android. Den er brukervennlig og rask.
Innovasjon: Securitas er det mest innovative alarmselskapet. Deres nye røykbombe-alarm som gjør det umulig for tyven å se hva de gjør er et eksempel på dette.

Ekstrautstyr: godt utvalg av ekstrautstyr for alarmen.

Servicenivå: meget høyt servicenivå hos alarmsentralen.

Elegant: alt i alt er alarmsystemet det mest elegante på markedet. Det er enkelt i bruk og ser pent ut sammenlignet med konkurrentene.
Fordeler

Batterisystem: batterisystemet gjør at batterien fungerer selv om strømmen går.

SOS-tjeneste: Prosegur sin SOS-tjeneste er en av de beste på markedet.

Overvåkning: Kameraovervåkning er en av styrkene til Prosegur.

Skallbeskyttelse og utendørs alarm: Et meget omfattende infrarødt system for deteksjon av inntrengere på tomten.
Ulemper
Dårlig kjæledyrfilter: gjør enten alarmen mindre sensitiv slik at den blir vanskelig å løse ut selv når man prøver, eller fungerer ikke godt nok slik at alarmen utløses hvis man har aktive kjæledyr.

Lang bindingstid: for å få god pris på selve alarmen må man ofte inngå langvarige avtaler på 2-3 år.
Ulemper
Dårlig kjæledyrfilter: fungerer ikke alltid som det skal, og kan føre til falske alarmer. Har blitt noe bedre i nye alarmsystemer, men fremdeles en ulempe som bør fremheves.

Lang svartid: I tider med mye pågang kan det være lang ventetid hos kundeservice.

Pris: Prosegur er et av de dyreste alarmselskapene på markedet.

Kundetilfredshet

For denne delen av sammenligningen har vi valgt å benytte målinger utført av analyse og tilbakemeldingsplattformen Ekomi. Dette er den plattformen som har flest tilbakemeldinger på begge selskapene i Spania, og ble derfor det naturlige valget.

Begge selskapene kommer ganske likt ut når det gjelder kundetilfredshet. Prosegur stikker likevel av med seieren her, da de ligger litt over Securitas Direct basert på tilbakemeldinger fra kunder. Forskjellen er likevel så liten at dette har liten påvirkning i vår konklusjon.

Basert på tilbakemeldinger fra kundene scorer Securitas Direct som følger:

Fornøyd: 82,9%
Nøytral: 6,2%
Misfornøyd: 10,9%

Link til sertifikat for kundetilfredshet hos Ekomi:

https://www.ekomi.es/testimonios-securitas-direct-es.html
Basert på tilbakemeldinger fra kundene scorer Prosegur som følger:

Fornøyd: 86,9%
Nøytral: 6,6%
Misfornøyd: 7,28%

Link til sertifikat for kundetilfredshet hos Ekomi:

https://www.ekomi.es/testimonios-prosegures.html

Konklusjon

Sikkerhetsmessig er de to alarmsystemene ganske like, men Securitas stikker av med seieren for best sikkerhet. Det gjør de på grunn av sin anti-hemmingsteknologi og sikre nettverk for kommunikasjon, samt at alle deler av alarmen kan fungere uavhengig av strømnettet. To-veis kommunikasjon med alarmsentralen direkte fra kontrollpanelet er et stort pluss.

Både Prosegur og Securitas Direct tilbyr et høyt servicenivå, men den høye prisen og lange ventetiden hos Prosegur gjør at Securitas også stikker av med seieren her.

Begge alarmene har et kjæledyrfilter som til dels fungerer, men ekstratiltak slik som å holde dyrene unna områder med bevegelsessensorer kan være nødvendig, spesielt hvis du har aktive dyr.

Securitas vinner også på innovasjon, og har det mest høyteknologiske alarmutstyret på markedet i dag. Honeywell som leverer utstyr til Prosegur er langt fra et gammeldags system det heller, men vil du dra nytte av det siste på teknologifronten er Securitas et bedre valg.

Som selskap kjenner nordmenn best til Securitas, noe som gjør dette til et opplagt førstevalg for mange. Likevel bør man ikke se bort fra det faktum at Prosegur har operert i Spania i mange år, og er godt kjent og veletablert i markedet. De har også noe høyere kundetilfredshet, og et mer omfattende utvalg for kameraovervåkning.

Best innen innovasjon og teknologi: Securitas Direct

Best sikkerhetsnivå: Securitas Direct

Best på utendørs beskyttelse: Prosegur

Best på kundeservice: Securitas Direct

Best på kameraovervåkning: Prosegur

Best på pris: Securitas Direct

Testens vinner: Securitas Direct

P.S. Når du skal gå til innkjøp av boligalarm i Spania bør du alltid ta kontakt med flere selskaper. Det kan hende de har egne kampanjer eller gode tilbud. Du bør aldri gå for det “første og beste” tilbudet: du kan forhandle med selskapene. Undertegnede ble møtt av et tilbud med en latterlig høy pris for selve alarmen for et par år siden, og fikk prisen senket med hele 80% etter litt forhandling. Husk at alarmselgerne har langt mer handlingsrom enn de gir inntrykk av.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!