
Bøndene tar til gatene
Misnøyen er stor.
Kanariske bønder mobiliserer og tar til gatene etter karnevalet for å protestere mot det de mener er urettferdige importregler.
Demonstrasjonene finner sted 21. februar på Gran Canaria og 24. februar på Tenerife.
– Vi vil mobilisere busser for å frakte folk til hovedstedene, og bønder fra nabokommuner tar med seg traktorer og lastebiler, sier Theo Hernando, generalsekretær i bondeorganisasjonen Asaga.
Han anslår at det vil være rundt 50 kjøretøy i hver hovedstad. Antall demonstranter er foreløpig usikkert, men Hernando håper på flere tusen.
Demonstrasjonene starter kl. 11.00 i Las Palmas og Santa Cruz.
På Gran Canaria starter bøndene ved presidentpalasset og avslutter med et manifest på Plaza de la Feria.
På Tenerife er ruten ennå ikke klar, men det forventes at den går gjennom sentrum og at det også her blir lest opp et manifest ved Nuestra Señora de África-markedet.
Etterpå vil bøndene dele ut frukt til demonstrantene.
– Vi ønsker ikke å plage befolkningen ved å lamme trafikken. Vi vil sperre noen gater, men demonstrasjonene blir fredelige, understreker Hernando.
Stor misnøye
Bakgrunnen for protestene er misnøye med endringer i landbrukspolitikken som regulerer import fra land utenfor EU.
Bøndene mener dette fører til urettferdig konkurranse og risiko for introduksjon av skadedyr og sykdommer fra tredjeland.
De mener også at dagens strenge miljøkrav og tungt byråkrati gjør det vanskelig å drive gård, samtidig som det ikke stilles like strenge krav til importerte varer.
De etterlyser blant annet pause i nye handelsavtaler og strengere kontroll med importerte landbruksvarer, spesielt fra Marokko, for å sikre at de oppfyller EU-standarder.
Bøndene mener også at miljøkravene må senkes noe for å gjøre det enklere å drive gård, samtidig som byråkratiet må bli enklere å forholde seg til.
Store demonstrasjoner
I flere europeiske land har det pågått store demonstrasjoner mot EU og myndighetene de siste ukene.

Ifølge avisa The Guardian har bøndene vunnet frem etter demonstrasjonene, som har inkludert dumping av møkk, høyballer og bildekk utenfor ulike regjeringskontorer i Frankrike, Tyskland, Belgia og Italia.
EU-kommisjonen har derfor foreslått å utsette en ny lovendring, som pålegger bønder å sette av mellom 4% og 7% av sin egen jord som brakk, i et forsøk på å gjenopprette jordhelsen og øke biomangfoldet.Denne regelen trer ikke i kraft før i 2025.