Brannlinjer reddet 25.000 hektar under skogbrannene på Gran Canaria

2 min


Miljøteknikere på Gran Canaria har lang erfaring med bekjempelse av skogbrann. Denne erfaringen har gjort at myndighetene på øya gjennom mange år har benyttet kontrollerte skogbranner. Dette er branner de selv starter – for å lage såkalte brannlinjer. Disse brannlinjene består av utbrente gater rundt de mest følsomme områdene på øya, og skal hindre en skogbrann fra å spre seg videre.

Denne metoden ble først tatt i bruk på Gran Canaria i 2001.

Kontrollerte branner

Beredskapsjefen i øyrådet på Gran Canaria, Federico Grillo, forklarer at dette er snakk om kontrollerte branner i bestemte områder. Disse fungerer som «kirurgi», siden de forbrenner drivstoffet til brannen, men lar spirene være intakte. Dermed bevares viktige deler av skogen, samtidig som en brann kan hindres fra å spre seg over denne linjen. I tilfellet av den seneste skogbrannen på Gran Canaria hindret slike linjer skogbrannen fra å bli 25.000 hektar stor, mener Grillo.

Blant annet på toppen av Los Moriscosas bevegde skogbrannen seg med høy intensitet frem til den traff de behandlede områdene. Brannen mistet derfor mye styrke når den kom hit, slik at mannskapene kunne få flammene under kontroll.

Meget effektive

Resultatet av de effektive brannlinjene kan sees i fjellsidene. Den nedre delen er fullstendig utbrent, mens det i høyere områder fortsatt er grønt, på tross av at flammene beveger seg raskere i oppoverbakke. Selv flammer på opp til 40 meter hadde problemer med å krysse disse brannlinjene, forklarer Grillo.

1000 hektar behandlet

Så langt har rundt 1000 hektar i strategiske områder blitt behandlet med kontrollerte skogbranner. I tillegg blir områdene rundt strategiske installasjoner fra Aena (flyplassoperatøren), Aemet (meterologisk institutt), og kommunikasjonsantenner behandlet med kontrollerte skogbranner.

Grillo forklarer at skogbrannen kunne ha doblet seg i størrelse hvis det ikke var for disse brannlinjene, og at disse har fungert helt etter hensikten.

Billigere

I tillegg til å være en effektiv måte å bekjempe skogbrann på, er det også langt billigere å bruke en kontrollert brann for å skape brannlinjer sammenlignet med andre metoder. Konvensjonell behandling ved f.eks. hogst og beskjæring koster rundt 4000 euro pr. hektar, mens denne tekniske brannmanøvren koster mellom 60-400 euro pr. hektar.

Dermed kan du gange det behandlede området med ti, innenfor samme budsjett, påpeker Grillo.


Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *