Siste
Foto: Sanidad GobCan

Britisk mutasjon står for rundt 40% av smittetilfellene på Kanariøyene


Den britiske mutasjonen B.1.1.7 står for rundt 40% av de nye smittetilfellene på Kanariøyene, skriver avisen Canarias Ahora.

Tall på øygruppen er dermed omtrent like som i resten av landet, med unntak av Catalonia og Asturias-regionene som har henholdsvis 76,1 og 64,3% av sine smittetilfeller med denne mutasjonen.

Den store andelen smittetilfeller med den britiske varianten kan trolig forklare hvorfor smitten eksploderte på Lanzarote tidligere i år, da B.1.1.7 er mer smittsom.

Helsedepartementet publiserte en rapport 4. mars om spredningen av den britiske varianten, som har ført til økt smitte både i blant andre Israel, Irland og Storbritannia.

Mangler nok studier

Foreløpig mangler helsemyndighetene i Spania nok studier om varianten, men alt peker på at den er mer smittsom, ifølge forskning som er publisert i Science.

I tillegg er varianten trolig mer dødelig også, men det er for tidlig å konkludere med dette foreløpig.

Rapporten fra Helsedepartementet inneholder tall fra alle regionene utenom Kanariøyene, Extremadura og Ceuta.

Ifølge denne står B.1.1.7-varianten for over 50% av smittetilfellene i Andalusia, Asturias, Balearene, Navarra, Galicia, Catalonia og Navarra.

Veksten er eksponentiell, spesielt i de to sistnevnte, skriver Canarias Ahora.

På Kanariøyene mangler man foreløpig gode nok data til å kunne fastslå hvor stor spredningen faktisk er.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Anslår rundt 40%

Det regionale helsedepartementet på Kanariøyene hadde frem til 26. januar 2021 registrert 49 smittetilfeller med den britiske varianten, ifølge en rapport fra Nuestra Señora de la Candelaria-sykehuset.

Øygruppens helseminister Blas Trujillo kunne på sin side rapportere at 159 av 821 smittetilfeller i perioden 18. januar - 22. februar besto av det muterte viruset.

Nå som smittetrykket i regionen er stabilisert estimerer myndighetene med at rundt 40% av smittetilfellene er B.1.1.7, skriver Canarias Ahora.

Advarte mot mutasjonen

Direktør for koordinasjonssenteret for helsekriser, Fernando Simón, advarte den 18. februar mot at den britiske varianten sirkulerte med stort omfang i landet.

Til tross for at varianten er mer smittsom har strenge tiltak der store utbrudd forekommer klart å snu smittetallene.

I Storbritannia, hvor det muterte viruset stod for rundt 76% av tilfellene fra 5. - 11. januar ifølge NHS, har man likevel klart å snu kurvene.

Ifølge The New York Times viser tall fra Heliz-laboratoriet at antallet smittetilfeller fra det muterte viruset har vokst eksponentielt, samtidig som antallet nye smittetilfeller har falt.

Også Danmark har klart å holde smittetrykket nede til tross for at over 75% av smittetilfellene kom fra B.1.1.7 den siste uka i februar.

Fernando Simón leder koordinasjonssenteret for helsekriser i Helsedepartementet. Foto: Ministerio de Sanidad de España

Tiltak fungerer

Helsedepartementet i Spania har pekt på at gode smittevernstiltak og forebyggende arbeid har vært effektive for å redusere smittetrykket, til tross for at denne varianten nå øker i omfang.

På Kanariøyene har man testet rundt 1300 prøver for å identifisere virusvariantene. Kanariøyene har kapasitet til å genteste mellom 800-900 prøver i uka, men prosessen har gått tregt.

Hovedfokuset i dette arbeidet har vært på Tenerife, Lanzarote og noen få tilfeller på La Palma. Trolig vil de andre delene av øygruppen snart inngå i disse analysene, og planen er at et representativt utvalg av smittetilfellene skal analyseres for å avgjøre hvor stor andel B.1.1.7 utgjør.

Her pyntes veggene på vaksinesenteret med bilder av de vaksinerte:

 

Vaksinen er effektiv

Helsedepartementet påpeker også at vaksinene er effektive mot det muterte viruset.

I Israel har over 80% av smittetilfellene bestått av den britiske mutasjonen, og vaksinene har vist seg å være 94% effektiv mot symptomatisk sykdom, bremset sykehusinnleggelser med 87%, og 92% for alvorlig sykdom.

I Storbritannia har helsemyndighetene fastslått av Novavax-vaksinen er 95% effektiv mot den opprinnelige varianten, og 89,5% effektiv mot B.1.1.7, påpeker Helsedepartementet i Spania.

Vaksinene er effektive mot den britiske mutasjonen, ifølge Helsedepartementet i Spania. Foto: Sanidad GobCan

Andre varianter

Frem til 5. mars har spanske helsemyndigheter også oppdaget 54 tilfeller av B.1.351-varianten, også kjent som den Sør-Afrikanske mutasjonen. Også denne varianten er trolig mer smittsom, og forskere tror at Oxford og AstraZeneca-vaksinene er mindre effektive mot denne.

De brasilianske variantene P.1 og P.2 har lignende karakteristikker, og er knyttet til tre utbrudd i Spania.

Et av disse ble registrert på Dr. Negrín-sykehuset i Las Palmas, der ni tilfeller ble påvist, slik Canariavisen tidligere har skrevet om.

Amerikanske CDC har publisert en tidlig versjon av en rapport som viser til at P.2-varianten potensielt kan øke faren for å bli smittet flere ganger.

Rapporten fra CDC viser til en saksstudie publisert på Virological.org, hvor en person i Brasil først ble smittet med varianten som heter B.1.1.33, og deretter av P.2-varianten.

Både P.1 og P.2 ble først identifisert i januar i Brasil. Av de to er forskere mer bekymret for P.1-varianten, ettersom dette viruset har mutert mer, ifølge Scientific American.