Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Britiske tiltak som et slag i magen på turistsektoren


Da Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde at landet skulle trappe ned tiltakene mot sommeren eksploderte reiselysten hos folket.

Som følge av dette satset flere flyselskaper og turoperatører på dette, og salget økte i enkelte tilfeller med over 300% etter kunngjøringen.

Turoperatøren Jet2 planla for eksempel at de skulle starte opp flyvninger til Spania allerede 14. april. I går kom nyheten om at selskapet utsetter dette til 24. juni.

Mangel på tydelighet

I en pressemelding reagerer selskapet på rammeverket for gjenåpning av reiser som britiske myndigheter publiserte på fredag.

– Vi har studert innsatsgruppen for reise sitt rammeverk og vi er ekstremt skuffet over mangelen på klarhet og detaljer, skriver selskapet i en pressemelding.

– Etter flere uker med vurderinger for å gjenoppta internasjonale reiser, med vesentlig assistanse og informasjon fra industrien, mangler rammeverket vesentlige detaljer om hvordan man skal få internasjonale reiser igang igjen. Faktisk er rammeverket omtrent det samme som for seks måneder siden, skriver selskapet.

Slag i magen

Nyheten kom som et slag i magen for den kanariske turistsektoren. Briter utgjør en stor andel av turistene som normalt besøker Kanariøyene.

De positive nyhetene fra statsminister Johnson om at reiser kunne starte opp igjen 17. mai viste seg senere å være en antakelse, ifølge en rapport som ble publisert på fredag av en den britiske innsatsgruppen for reiser.

Rapporten peker på 17. mai som en mulig dato, men gir ingen garantier.

– Lidelsen fortsetter

– Dette er dårlige nyheter. Vi fortsetter med hodet under vann. Lidelsen fortsetter, sier direktør Nicolás Villalobos i Be Cordial Resorts til Canarias7.

I tillegg planlegger britiske myndigheter et trafikklyssystem for reiser, og hvis ikke Kanariøyene og Spania får opp vaksinetempoet vil trolig smittetallene fortsette å være relativt høye i landet.

Tiltakene alene kan koste 25 000 kroner for britene – per person

Storbritannia vil også kreve to negative coronaprøver etter ankomst, og ekstrakostnadene hjelper ikke på reiselysten.

Den britiske planen åpner imidlertid for at reisende som har vært i «grønne land» skal slippe karantene, men krever fortsatt en negativ prøve før man reiser tilbake og en prøve tatt innen 48 timer fra man ankommer.

Reisende fra gule land må ta hele tre prøver; en før de drar fra turistdestinasjonen, en innen to dager etter ankomst og en på den åttende dagen. De må også gå i karantene i ti dager.

For reisende fra land med rødt lys må de i tillegg på karantenehotell – til den nette sum av rundt 20 000 kroner.

Dersom Spania og Kanariøyene er rødt når britene åpner for at innbyggerne kan dra på ferie igjen kan kostnaden for tiltakene alene komme på nesten 25 000 kroner, ettersom hver PCR-prøve koster opp mot 140 euro.

Vaksinering kan avgjøre

I løpet av mai får vi trolig vite hvilke land som havner i de forskjellige kategoriene.

Kriteriene innebærer beregninger av smittetrykk, men også hvor mange prosent av befolkningen på destinasjonen som er vaksinert.

Her henger Spania og Kanariøyene etter, og det lover ikke godt for turistsektoren.

Går tregt

Spania har så langt bare klart å vaksinere 6,49% av befolkningen. Målet er at minst 70% av innbyggerne skal ha fått begge stikk i armen innen sommeren er over, noe som innebærer at 33 millioner mennesker skal vaksineres. 

Populære feriedestinasjoner slik som Andalusia-regionen har til nå vaksinert 6,32% av befolkningen, mens Balearene kun har ferdigvaksinert 4,55%.

Kanariøyene har nådd 5,12%, og det går sakte fremover. I Valencia-regionen er det ikke stort bedre med 5,65% vaksinerte.

Rot og forsinkelser

Rot og stadige endringer i vaksinestrategien er en av grunnene til at det går så tregt.

Hvilke aldersgrupper som kan få AstraZeneca er et eksempel på dette, som først ble gitt til de under 55, så de opp til 65, og nå kun til de over 60 på grunn av frykt for alvorlige bivirkninger hos yngre pasienter.

Janssen-vaksine i trøbbel

Den nye Janssen-vaksinen som lovet å få opp tempoet fordi den bare må gis i en dose er også i trøbbel. Det europeiske legemiddelbyrået EMA vurderer nå sammenhengen mellom den nye vaksinen og blodpropp – en prosess som også har plaget AstraZeneca-vaksinen.

Så langt har det blitt varslet om fire alvorlige tilfeller av blodproppdannelse hos personer som har fått Janssen-vaksinen, ifølge den statlige kringkasteren RTVE.

Et av tilfellene ble oppdaget under kliniske forsøk med vaksinen, og tre tilfeller etter lansering av vaksinen i USA.

Som følge av dette har sikkerhetskomiteen i EMA iverksatt undersøkelser.