Byråkratiet står fortsatt i veien for Siam Park på Gran Canaria
Øyas største turistkommune, San Bartolomé de Tirajana, planlegger å legge frem en rapport i Siam Park sin favør, og mot at utvikleren skal måtte stå for en regning på 12 millioner euro for infrastruktur i området. Dette har så langt stukket kjepper i hjulene på prosjektet, som er tenkt å bli Europas største vannpark.
Det tyske selskapet Loro Parque - som skal stå for utbyggingen - har lenge lagt skylden på kommunen for forsinkelsene.
Tidligere har kommunen stukket kjepper i hjulene for prosjektet gjentatte ganger. I 2018 krevde kommunen plutselig 1 million euro fra utviklerne for «urbane kostnader».
Prosjektet har også blitt sinket av miljøvernorganisasjoner, lisenser som ikke har blitt gitt, og gjentatte krav fra kommunen.
Det skal også være store problemer med å få regulert området korrekt, noe som må til før konstruksjonen kan begynne.
Veien til eierskap var komplisert
Loro Parque - som eier området - har også hatt en komplisert og lang prosess for å overta eierskapet av tomten. Utvikleren kjøpte en tomt som var regulert som offentlig eid grunn, regulert for bruk av vannverket. Deretter bygde de en kanal, som så ble tilbakelevert til offentlig eierskap. Resten av tomten, like over 190.000 kvadratmeter, ble eiendommen til utvikleren. På denne måten skaffet Loro Parque seg tomten i kompensasjon for å bygge kanalen.
På grunn av alle problemene ønsker ikke ordføreren i kommunen, Concepción Narváez Vega, å sette en dato for når byggelisensen gis.
Staten krever 12 millioner euro
I utgangpunktet skal det ha vært enighet mellom utvikleren og staten allerede i 2015, når avtalen ble formalisert. Det kom derfor angivelig som en overraskelse på utvikleren når Finansdepartementet krevde at de også skulle betale 12 millioner euro for urban utvikling i området.
Byrådet tror nå de har funnet et smutthull i loven, som de ønsker å bruke for å få fortgang i byggeprosessen.
Smutthull i loven
Ved å benytte dette smutthullet i loven som regulerer tomter, planlegger de å offentliggjøre en rapport som viser at Loro Parque fikk tomten gratis, ettersom den bare var kompensasjon for byggingen av en kanal, og dermed trenger ikke utvikler å dekke kostnadene for den urbane utbyggingen.
På tross av dette har kommunen sine egne kjepper de nå stikker i hjulene på utvikleren, ved at de krever en ny urbaniseringsplan hvor Loro Parque skal dekke kostnader på 500.000 euro for byggingen av en rundkjøring og overføringen av vann- og avløp.
Enkelt, er det med andre ord ikke.