CaixaBank og Bankia vil slå seg sammen til ny storbank

Hvis fusjoneringen blir en realitet vil den nye banken være Spanias største.

Foto: T.v. Jordiferrer / CC BY-SA / Lisens / T.h. BCorporativo / CC BY-SA / Lisens

Av Leo Lunde | Publisert 6. september 2020 kl. 22:17

Det er forventet at fusjoneringen av de to bankene vil være godkjent innen ti dager.  For kundene i CaixaBank og Bankia betyr denne sammenslåingen at de kan ende opp som kunde i en ny bank.

Begge banker vil holde styremøter 13. eller 14. september for å godkjenne sammenslåingen, som vil føre til at en ny storbank blir en realitet.

Blir Spanias største

Både regjeringen og Spanias sentralbank er for sammenslåingen. Sammen vil de to bankene bli Spanias største, og den tiende største i EU. Den europeiske sentralbanken har så langt ikke uttalt seg offisielt, men visepresident Luis de Guindos påpekte for bare fire dager siden at en stor operasjon ville komme innen kort tid, og at en sammenslåing av banker i storstilt skala vil bli nødvendig som følge av coronakrisen.

Etter at nyheten sprakk skjøt Bankia sine aksjer i været med 32,88% og CaixaBank med 12,37%. Med andre ord er markedet positive til en sammenslåing.

Enkelte eksperter har imidlertid uttalt at sammenslåingen i realiteten er en overtakelse av Bankia fra CaixaBank sin side.

– Dette er egentlig en overtakelse fra CaixaBank sin side, siden aksjeverdien deres var mer enn tre ganger så høy som Bankia sin før markedsverdien skøt i været, uttalte bankanalytiker Nuria Álvarez i investeringsselskapet Renta 4 til avisen La Vanguardia.

Forrige torsdag lå markedsverdien på 10 859 millioner euro for CaixaBank og 3178 millioner for Bankia.

Mye som skal på plass

Før sammenslåingen blir en realitet må imidlertid en rekke avgjørelser tas. En forretningsplan må på bordet, kostnader og innstramminger skal diskuteres, og ikke minst må navnet på den nye storbanken avgjøres. En hær på over 100 bankfolk og jurister vil trolig bruke all sin tid på denne prosessen, i tillegg til en skare konsulenter.

Resultatet av en sammenslåing vil bli en kolossalt stor bank, og den absolutt største i Spania basert på deres finanser. På EU sin liste over storbanker havner den nye banken i så fall på tiende plass i unionen.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!