Siste

Canariavisen besøkte vulkanen på La Palma: –⁠ Spektakulært

– Etter hvert som mørket siger på blir det hele bare mer og mer spektakulært, sier reporter Ole Lie. «


Det er ikke hver dag en får anledning til å se en vulkan i levende live og når den i tillegg befinner seg «rett rundt hjørnet», blir det fort for fristende for en gammel geolog å ikke ta turen. 

19. september, etter en lengre periode med økende jordskjelvaktivitet, startet utbruddet fra Cumbre Vieja-krateret på øyen La Palma helt nordvest i øygruppen, ca 250 km. fra Gran Canaria.

STORE OMRÅDER DEKKET AV LAVA:

Vulkanen hadde da ligget i dvale siden 1971. Etter 60 dager med aktivitet er det fortsatt god fyr i pipa og lite tegn til at det skal gi seg med det første. 

Spektakulær natur

Vi ankom La Palma på ettermiddagen, sjekket kjapt inn på hotellet og tok så turen direkte over fjellet fra Santa Cruz for å se vulkanen når det mørknet.

Kjøreturen i seg selv er spektakulær, med et fantastisk fjellandskap i tett vegetasjon.

LES OGSÅ: Vulkanutbruddet har krevd sitt første dødsoffer

En ser lite tegn til vulkanen så lenge en er på østsiden av fjellene. Det eneste er «asken» som ligger overalt, men som egentlig er mer som svart sand. 

Asken dekker store deler av La Palma, etter snart to måneder med vulkanutbrudd. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Skyer blir til røyk

Når en kommer over fjellet og ned til landsbyen El Paso ser en de første tegnene til at noe skjer.

Skyene endrer gradvis farge og etterhvert ser en at det ikke er skyer en ser, men røyk fra vulkanen. 

Utkikkspunktet

Vi kjører videre mot vulkanen og kommer så langt som det er mulig å kjøre: Forbi Los Llanos og så videre så langt som til utkikkspunktet på kirken i Tajuya.

Oversiktskart over området. Google Maps/Canariavisen

Her er det bare noen hundre meter frem til lavaen som har strømmet fra vulkanen og en har fritt utsyn mot hovedkrateret og flere mindre åpninger lavaen kommer ut fra.

Vi er heldige og finner en ledig parkeringsplass direkte ved kirken. Selv om det er en søndag ettermiddag og de fleste av helgeturistene har dratt hjem, så er trafikken økende og det blir fort vanskelig å sette bilen.

Skuelystne venter på at sola skal gå ned. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Politiet har satt opp flere veisperringer og etter hvert som parkeringsplassene blir fylt opp vinker de folk resolutt videre for å unngå kaos.

Mørket bryter frem

Vi bestemmer oss for å bli der vi er og vente på at solen går ned.  

Askemengden øker og en kjenner den stikkende lukten av svovel mens askeregnet tiltar.

Det svir i øynene og det er omtrent som å være på Maspalomas-stranden en vindfull dag, bortsett fra at det er vulkansk aske og ikke sand som fyller øynene.

Med tiltakende hodepine er det klart at dette neppe er noe spesielt sunn luft å være i over lang tid. 

SE VULKANUTBRUDDET DIREKTE:

Det fargesprakende showet fortryller oss likevel til å bli værende, for etter hvert som mørket siger på blir det hele bare mer og mer spektakulært.

Det som i dagslys var grå røyk fra vulkanen avløses av flere rødglødende krater og den samme røyken, opplyst nedenfra i et fantastisk skue.

Kombinert med de siste strålene fra en nedadgående sol i vest lyser hele himmelen oransje.

Først i mørket viser vulkanen sine sanne farger. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Da får vi heller tåle at det gnisser vulkansk sand mellom tennene og at hodet kjennes ut som dagen derpå.

Nå er det som nyttårsaften, hvor folk roper for hver gang vulkanen puffer ut en sprut av rødglødende lava, etterfulgt av en røyksky.

En kan se hvordan lavaen renner som en elv mot sjøen i det fjerne. Lavastrømmen nærmest kirken ser heldigvis ut til å ha gitt seg.

Vi avslutter kvelden med å kjøre tilbake til Santa Cruz og tar en bedre middag der.

Reporter for Canariavisen, ingeniør og geolog, Ole Lie.

Vi hadde egentlig planlagt å spise i El Paso, men etter timevis med aske og dårlig luft var det i grunn nok.

Andre severdigheter

Dagen etter tar vi en kjøretur for å se litt av La Palmas andre severdigheter.

Naturen er fantastisk, så selv om vulkanen etter hvert gir seg, bør reisemålet fortsatt komme høyt opp på listen over steder en bør besøke.

Den vakre naturen på La Palma er en severdighet i seg selv. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Praktiske detaljer

Transport:

Å komme seg til La Palma er enklest med fly. Fra Gran Canaria er det flere daglige avganger med Binter Canarias, som flyr mindre propellfly mellom øyene.

Turen tar ca. 45 minutter og koster rundt 60 euro dersom du har residencia. Uten denne blir det fort i overkant av 200 for billettene.

Detaljer finner en på deres webside bintercanarias.com.

En kan også ta ferge, men da må en via Tenerife, så det er litt mer komplisert og koster fort en ekstra dag med reising.

For ruter sjekk navieraarmas.com og fredolsen.es.

I helgene er det mye trøkk på både fly og ferger, med kanariere som vil oppleve vulkanen, så det er absolutt enklest å reise i ukedagene.  

Fly er enklest og raskest hvis du vil besøke La Palma. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Hotell:

Til tross for en del vulkanturisme, så er det mindre belegg på hotellene enn til vanlig. Vulkanen har skremt unna de fleste av de vanlige turistene, så dessverre for næringslivet på Las Palma er dette ikke noe positivt.

Det gjør imidlertid at overnatting ikke er noe problem, i alle fall ikke på Santa Cruz-siden av øyen.

Det er noe overnattingsmuligheter også på vulkansiden, men det er mer fullt og heller ikke noe å anbefale grunnet luftkvaliteten.

Vi bodde spektakulært på Parador de La Palma for noe over 100 euro natten, inklusiv en luksuriøs frokost. Paradoren har et imponerende parkanlegg utenfor som gjør det oppholdet vel verdt.

Hotellet Parador de La Palma. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Leiebil:

Det er enkelt å kjøre på La Palma og leiebil var lett å få tak i. Det var gode valgmuligheter fra ca. 35 euro dagen og oppover.

Vær obs på at det er svingete og bratte veier med litt småtricky parkering til tider. For vulkanen trenger en ikke 4x4, men det er mange andre mål på øyen hvor det kan være fordelaktig.

Vi leide fra cicar.com og var godt fornøyd.

Bespisning:

Santa Cruz har en koselig liten seafront som også her heter Avenida Maritimo. 

I dette området er det også er mange flotte kolonistil-bygninger og flere spisesteder.

Andre severdigheter:

La Palma har fortsatt den samme fantastiske naturen som tidligere. For en nordmann som er vant til norsk natur så skal det litt til å imponere, men dette var faktisk imponerende.

Naturen er fantastisk på La Palma. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Vegetasjonen er tett som i en regnskog og allerede når en kjører det siste stykket av bilveien lukker vegetasjonen seg mot himmelen – og en kjører i en grønn tunnel.

Etter å ha satt bilen fortsetter en godt tilrettelagt gangvei, med innlagte gallerier og tunneler inn til fossefallet, som faller fra urskogen ovenfor og ned i barrancoen.

Spektakulær natur på La Palma. Foto: Ole Lie/Canariavisen