Siste

CANARIAVISEN MENER: noe må gjøres med gatevolden på Gran Canaria


De siste ukers hendelser i turistområdene viser en skremmende tendens til økt vold i turistområdene på Gran Canaria. Spesielt den siste uken har slåsskamper brutt ut flere steder på øya.

Bakgrunn:

Når alle lokalaviser preges av overskrifter om bråk tilnærmet daglig, og sikkerhetskommisjonen til Føderasjonen for gjestfrihet og turisme, FEHT , sier dette vil kunne føre til langtvirkende konsekvenser for turismen på øya, har de rett.

Turismesektoren frykter konsekvenser

Voldsepisodene den siste tiden har fått alarmbjellene til å gå i turistsektoren. Bedrifter og fagorganisasjoner frykter utviklingen, og har advart myndighetene om konsekvensen hvis det ikke blir gjort noe med problemet raskt.

At Tom Smulders, presidenten i sikkerhetskommisjonen til FEHT, velger å advare myndighetene i full offentlighet (ekstern nettside på spansk), viser hvor alvorlig problemet er.

- Hvis dere lar dette fortsette vil det føre til varige skader på turismesektoren, slik det allerede har gjort for andre destinasjoner som har hatt samme problem med ukontrollert gatevold, sier Tom Smulders.

Blir filmet og delt på sosiale medier

Det gjør ikke saken bedre at disse slåsskampene blir filmet, og lagt ut på sosiale medier. Vi har selv valgt å publisere en video av en slik hendelse, vel vitende om at det kan bidra til negative konsekvenser for turistsektoren når slike hendelser blir spredd på sosiale medier. Men faktum er at hvis media, offentligheten, og myndighetene ser en annen vei, vil det få langt større konsekvenser over tid.

- De bildene vi alle har sett i sosiale medier den siste tiden, vil før eller senere spre seg til andre Europeiske land, som vi får våre turister fra, og da, når det sprer seg, vil det ta nesten et tiår å snu det; skaden det kan gjøre er skremmende. De leker med ilden, avslutter Smulders.

Hvem har ansvaret

Hvem skal så stilles til ansvar for disse problemene? Vi mener det blir feil å skylde på det lokale politiet, slik flere lokale har gjort i sosiale medier. Disse har jobbet dag og natt med de ressursene de har til rådighet. Problemet, mener vi, ligger i mangelen på nettopp ressurser hos politiet. Her må myndighetene ta sin del av ansvaret.

Et annet område som det bør gjøres noe med er kontroll på skjenkestedene i turistområdene. Utesteder på Gran Canaria er kjent for å servere alkohol til personer som allerede er godt beruset, og langt fra alle har egne vektere som kan ta kontroll når det blir bråk.

Strengere krav til både gjestenes edruelighet og utestedenes kompetanse kunne forhindret mange av disse situasjonene fra å bryte ut i utgangspunktet.

Magaluf-tilstander

Sommeren er høytid for familieferier på Gran Canaria. Det lar seg kanskje ikke kombinere så godt med unge venner på ferie, men hvis alle tar sin del av ansvaret er det ikke for sent å snu trenden. Det vil kreve harde tiltak fra både myndigheter, politi og utesteder. Vi ønsker ikke Magaluf-tilstander på Gran Canaria.